Замрла истрага о Гораждевцу

Еулекс обуставио истрагу о нападу на децу која су се купала на реци Бистрици у Гораждевцу из 2003. године, рекао Богдан Букумирић, тешко рањен у том нападу. Убице или убица су и даље у бекству и нису идентификовани до данашњег дана, наводи се у образложењу Тужилаштва Еулекса.

Двадесетдвогодишњи Богдан Букумирић, који је 13. августа 2003. године тешко рањен у терористичком нападу на децу која су се купала на реци Бистрици у Гораждевцу, изјавио је да је добио писмо од Еулекса у којем пише да је "одбачена истрага" о том случају.

"Ја сам шокиран. Сузе су ми ишле када сам читао да, после седам година, нису у могућности да пронађу никакав доказ да би се починиоци монструозног злочина привели лицу правде", рекао је Букумирић Фонету.

Он је најавио да ће породице погинулих и рањених у том нападу сутра разговарати са тужитељком Канцеларије Еулекса у Пећи Аленком Сагмајстер Ранцигер, која их је обавестила да је случај обустављен, али да он, због здравствених проблема, није у могућности да присуствује састанку.

"Надам се да неће бити стављена тачка не цео случај", рекао је Букумирић, указујући да је реч о монструозном злочину.

Букумирић је оценио да је страшно што тужилаштво није било у могућности да прикупи бар један доказ о томе ко је пуцао на недужну децу која су се купала на реци Бистрици.

Најавио да ће затражити правну помоћ, јер га истина боли и нагласио да ће од тужилаштва у Србији затражити да се укључи у овај процес.

"Не бих волео да наша држава и Тужилаштво ћуте о овом случају", рекао је Букумирић.

Он сматра да би држава требало да реагује и тражи од Еулекса поновну истрагу. Да су извршили истрагу како треба, Еулекс би до сада, према речима Букумирића, дошао до сазнања и починилаца овог злочина.

У писму које је Букумирић добио стоји да се кривична истрага о тешком убиству и покушају убиства у Гораждевцу обуставља и да, нажалост, током истраге нису идентификовани осумњичени.

Из материјала који је прибављен очигледно је да је најмање једна особа, могуће и више њих, отворила ватру на групу младих особа са намером да убију што више њих, указује се у образложењу и наводи да је реч о убиству са предумишљајем.

Додаје се да су локална и међународна полиција обавиле опсежну истрагу, али нису успеле да пронађу ниједног осумниченог.

Претресом оближњих села пронађено је оружје, али ниједно није оружје којим је извршен злочин. Полиција је испитала 62 сведока, али ниједан није могао да обезбеди траг за наставак рада на истрази.

Тужилаштво није идентификовало нападаче

Убице или убица су и даље у бекству и нису идентификовани до данашњег дана, наводи се у образложењу Тужилаштва Еулекса.

Тужитељка Аленка Сагмајстер Ранцигер је рекла да то тужилаштво није успело да идентифије извршиоца или извршиоце, да су све истражне радње исцрпљене и да није до сада пронађен нови простор за истрагу.

Она сматра да се у овој фази не би могли пронаћи докази који би се корисно могли истражити, па није у могућности да настави кривично гоњење.

Ова истрага, како је нагласила Сагмајстер Ранцигер, не спречава тужиоца да настави кривично гоњење у случају да се појаве нови докази.

Сагмајстер Ранцигер је рекла да оштећени имају право да наставе гоњење у својству субсидарних тужилаца, у року од осам дана од пријема писма које им је упућено 9. фебруара.

У нападу 13. августа 2003. године убијени су дванаестогодишњи Пантелија Дакић и деветнаестогодишњи Иван Јововић.

Рањени су Букумирић који је тада имао 15 година, Ђорде Угреновић (20), Драгана Србљак (13) и Марко Богићевић (12).

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. феб 2011, 10:56) - slava m. k. [нерегистровани]

pa da

pa naravno prave se ludi. ovde imaju jasne dokaze ali nece nikog da corkiraju jer skrivaju ubice, a nas srbe i nevine optuzuju.

(среда, 16. феб 2011, 19:24) - Душан [нерегистровани]

Обавештајац

Јел', бре, обавештајац - све знаш, све коментаришеш. Хоћеш и да заборавимо да сте децу убијали? Уместо да будеш први који ће осудити овакав монструозни догађај, ти си циничан... Може ти се из даљине...

(среда, 16. феб 2011, 18:01) - anonymous [нерегистровани]

Bas taj

Euleks je zavrsio istragu povodom ovog slucaja i sada prelazi na slucaj trgovine organima.Sve po redu kako zakon nalaze i ovi iz natoa.

(среда, 16. феб 2011, 13:20) - anonymous [нерегистровани]

Саучесници скривају убице

Како се може очекивати да ће они, који прикривају све злочине над Србима, да пронађу своје штићенике и приведу правди. Богдане, чувај се, јер ће можда тебе оптужити за узнемиравање јавности.

(среда, 16. феб 2011, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

Bogdane

Srecu i zdravlje ti zelim i svetlu buducnost! Prevelika je nepravda, svakoga moze da slomi. Uzdam se u Boga, on ce vec naci nacina da preko savesnih ljudi istera pravdu. Ne znamo kad i kako, ali je to sigurno.

(среда, 16. феб 2011, 10:49) - BOGDAN [нерегистровани]

SRAMOTA

Hlala svima koji me podrzavate u borbi da se istina ne zaboravi i da se monstruozni zlocinci ako Bog da budu uhapseni i odgovaraju gnusni zlocin koji su pocinili nad nama. Bogdan

(среда, 16. феб 2011, 09:22) - Dik Marti [нерегистровани]

Predmet u pravim rukama

Predajte meni, Dik Martiju, predmet ja cu to da pokrenem vec nekako!

(среда, 16. феб 2011, 00:26) - Marko [нерегистровани]

kakav šamar pravdi

da su ovo Srbi uradili to bio jedan od najgorih zločina i odavno otkriven... taj euleks će voditi istragu o trgovini ljudkim organima- možemo samo da zamislimo ishod... euleks će na ovaj načim smeje u lice porodicama ubijenih... Bože pomozi nam

(уторак, 15. феб 2011, 19:23) - anonymous [нерегистровани]

Eulex

Ne nije taj.
Za istrazivanje organa bice EULEX od Rusije

(уторак, 15. феб 2011, 18:43) - A M [нерегистровани]

istraga

Da li je to taj isti EULEX koji bi trebalo da vodi istragu o trgovini organima?