Спречен скуп десничара у Београду

Полиција забранила десничарским удружењима да у Београду организују кацију под називом "Срећан 11. јул, дан ослобађања Сребренице". У МУП-у кажу да је разлог за забрану промена садржаја најављене акције.

Полиција није данас дозволила симпатизерима удружења "Наши" и "Српски народни покрет 1389" да у центру Београда организују акцију под слоганом "Срећан 11. јул, дан ослобађања Сребренице".

Неколико симпатизера тих десничарских организација данас се у 13 сати, како су и најавили, окупило на централном београдском тргу Теразије, међутим Министарство унутрашњих послова одлучило је током преподнева да забрани скуп.

Учесници скупа су усмено на лицу места обавештени да им окупљање није дозвољено, након чега су их полицајци легитимисали и наложили им да се разиђу.

Полиција је привела једног од учесника скупа, који је на себи имао мајицу са фотографијом хашког оптуженика Ратка Младића, и одузела заставе и пропагандни материјал.

МУП је организаторима првобитно био одобрио само постављање штанда и дељење пропагандног материјала, али је у међувремену дошло до промене садржаја те акције и зато је одлучено да се она забрани.

Удружења "Наши" и "1389" јутрос су најавили да ће на скупу у центру Београда поставити пулт са промотивним материјалом, и да ће грађани моћи да се фотографишу са постером генерала Ратка Младића у природној величини.

Невладина организација "Иницијатива младих за људска права" позвала је надлежно тужилаштво да хитно покрене поступак против свих особа које су ноћас по Београду лепиле плакате са поруком "Срећан вам 11. јул, дан ослобођења српског града Сребренице", којим се, према мишљењу те организације, слави злочин.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 12. јул 2010, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

sve pohapsiti!

Profitabilne organizacije, koje se kriju iza svojih glupih naziva, uzimajucu pare isfrustriranoj deci, zadojenoj mrznjom prema svemu sto nije slicno njima!

(недеља, 11. јул 2010, 21:36) - anonymous [нерегистровани]

Zabrana

Policija je odlicno obavila posao. Problem je sto ovakva udruzenja uopste postoje. Trebalo bi ih odmah zabraniti.

(недеља, 11. јул 2010, 17:12) - anonymous [нерегистровани]

beograd-zabrana

Mislim da su ti tkz desnicari uspeli koliko toliko da se promovisu,no smatram da je ova akcija bas u vreme sadsnje neprimerna i dobro je sto nije dozvoljena jer nije u skladu sa nastojanjima sadasnje vlade za smirivanje lokalnih tenzija na Balkanu u opste,ako treba bice jos dosta i drugih mogucnosti da se te organizacije prikazu i da se cuje i njihov glas,sto bi bilo sasvim demokratski,i umesno,ovako je upereno direktno proti opsteg kursa vlade,a sve nepotrebo i bez efekta.