"Експерти" ојадили Свилајнац

Европска експертска група, регистрована у Бриселу, наплатила од општине Свилајнац 20 хиљада евра за наводно кандидовање пројеката из Србије код Европске комисије. После тога јој се губи сваки траг.

Општине Свилајнац оштећена је за 20 хиљада евра након што је међународној организацији Европска експертска група, регистрованој у Бриселу, уплатила новац за наводно кандидовање пројеката код Европске комисије. Након извршене наплате, "експертској групи" се губи сваки траг.

У међувремену, укинут је и сајт те организације на коме су колико јуче биле слике извршног координатора Будимира Булатовића и специјалног саветника Момира Булатовића. (Неки подаци са сајта ипак су сачувани у тзв. кешу)

Та организација је у марту прошле године општини Свилајнац понудила 5 милиона евра из европских фондова, а за свој рад затражила је надокнаду од 400 хиљада евра.

Тадашњи председник општине Свилајнац Добривоје Будимировић потписао је уговор и експресно уплатио прву рату од 20 хиљада. Два месеца касније власт у Свилајнцу је промењена.

Председница општине Свилајнац Горица Димчић Тасић сматра да је реч о класичној превари и да је уговор штетан за општину.

Због тога су одборници скупштине општине на последњој седници уз жучну расправу раскинули спорни уговор.

За скупштинском говорницом појавио се и потписник Добривоје Будимировић који је истакао да је са Европском експертском групом у то време сарађивало још десетак општина у Србији.

У Кабинету потпредседника Владе Србије за европске интеграције Божидара Ђелића Радио-телевизији Србије је потврђено да се Европска комисија у Србији у свом допису јасно оградила од деловања Европске експертске групе и да та организација нема овлашћења за кандидовање пројеката, као ни приступ фондовима Европске уније.

На телефон Европске експертске групе у Београду данима се нико не јавља.

О "Експертској" групи

Према, за сада, расположивим подацима организација под именом  Европска експертска група основана је почетком јуна 2005. године и како је тада рекао Момир Булатовић, према агенцијским вестима, регистрована је у Бриселу.

Њено име везивано је доцније и за неке афере у Црној Гори.

На сајту "експерата" о циљевима групе писало је следеће:

"Чврсто уверени у добробит перспективе учлањења Србије у европске и евро-атлантске интеграције, чланови Европске Експертске Групе ће уложити све своје професионалне и личне потенцијале за остварење овог цивилизацијског пројекта.

Инспирисани вечним вредностима демократије, владавине закона, људских права, економског и социјалног благостања, мира и толеранције, чланови Европске Експертске Групе ће јавно промовисати и залагати се за примену ових тековина у Србији и у региону Балкана".

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 17. јун 2009, 14:30) - anonymous [нерегистровани]

Instrukcije

Da li neko poznaje jos neke firme ili opstine koje su ostecene. I ako neko detaljnije zna za jos neke web adrese gdje se moze procitati o ovome, bio bih mu zahvalan.
Mislim da je ovo katastrofa, u kakvom se pravnom sistemu nalazimo, da se pojedinci mogu ovako nosalantno ponasaju, i da niko ne snosi posljedice.
Ipak te pare sto su otudjene, to su pare, stanovnika i poreznika ove zemlje.

(субота, 13. јун 2009, 21:15) - Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]

Prevara,

Iz Nigerije se pojavljuju falcifikovane companije /firme koje na takav nacin otimaju novac od pojedinaca i od lako misljenika.
U Americi su te prevare najcesce. U mojoj firmi redovno dobijamo ponude za razne kredite, ali da se uplati unapred da bi se ti krediti dobili. Takvi potezi su ilegalni i protivzakoniti i Americi.
Sve takve prevarante treba prijaviti vlastima, i nista ne uplacivati. Stara izreka : Nema djabe ni kod Babe ! Internet je na svetu najveci kriminal, za sada u mnogim drzavama sveta ne postoi zakona po koim se mogu kaznjavati takve Bande. Najpoznatiji Kriminalac takvih poteza je : Takozvani: Richard Poul isto pod imenom
George livingston iz Nigerije i registrovani u juznoj Africi. FBI se mora obavezno obavestiti za takve prevare.
Nazalost da su se nasi tako lako prevarili da uplate novac bez provere, dali ta firma/poslovna ustanova postoji i da se raspitaju o kredabilizaciji takvih bandita.
Pare ne rastu na drvetu, tesko ih zaraditi a lako ih se resiti.

(субота, 13. јун 2009, 04:23) - anonymous [нерегистровани]

I Momir?

Mislim da to nije taj Momir na kog ti mislis.

(субота, 13. јун 2009, 01:05) - anonymous [нерегистровани]

I Momir?

Aha, on je jedini Momir Bulatovic na svetu
hahahahahaha

(петак, 12. јун 2009, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

I Momir?

A ja mislila Momir Bulatović pošten, optuživao je
Djukanovića i Marovića. Junaci "Žute grede".
Još jedna potvrda da se u prevrat ide samo zbog
vlastitih interesa.

(петак, 12. јун 2009, 16:29) - anonymous [нерегистровани]

Poznati prevaranti

Sta mislite odakle su 'eksperti'? Nase gore list, braco. Ranije su imali neko drugo ime i slicno radili vec u Slovackoj gde su provaljeni. Progooglujte malo.