У највећој акцији борбе против корупције ухапшено 80 особа

Највећа акција у борби против корупције окончана је хапшењем 80 особа, наводи се у саопштењу МУП-а. Међу ухапшенима и бивши министар пољопривреде Слободан Милосављевић, бивша директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић, помоћници министара, директори јавних предузећа, бизнисмени. Ухапшени оштетили буџет за око 100 милиона евра. Полицијско задржавање одређено за осам особа.

Припадници Министарства унутрашњих послова у координираној акцији на територији целе Србије, у сарадњи са надлежним јавним тужилаштвима и пореском полицијом, ухапсили су 80 особа због постојања основа сумње да су од 2004. године починили више кривичних дела у области финансијског криминала и корупције, наводи се у саопштењу МУП-а.

На саслушању у Тужилаштву за организовани криминал су бивши министар пољопривреде Слободан Милосављевић и још седморо осумњичених.

Министар полиције Небојша Стефановић је раније данас на конференцији за новинаре у Палати "Србија" рекао да је у опсежној акцији МУП-а и надлежног Тужилаштва ухапшено 79 особа због корупције у 20 различитих случајева и додао да се за још пет особа трага.

Стефановић је навео да су поднете кривичне пријаве против још 39 лица, а највеће злоупотребе биле су у вези са малверзацијама са грађевинским земљиштем.

Према његовим речима, акције су спроведене у циљу спречавања финансијског криминала и корупције, као и злоупотреба у државним органима, а да је против ухапшених поднето и више кривичних пријава због основане сумње да су од 2004. до данас починили више кривичних дела.

Реч је о кривичним делима прања новца, злоупотреба положаја, фалсификовања исправа, фалсификовања службених исправа, навођења на оверавање неистинитог садржаја, примања мита, несавесног рада у служби и злоупотреба у процедури јавних набавки. 

"Материјална штета буџету Србије, АП Војводине, Дунав осигурању, Железари Смедерево итд. је седам милијарди и 800 милиона динара, што је више од 100 милиона евра", рекао је Стефановић и додао да је штета нанета и Граду Београду, Републичкој дирекцији за имовину и другим органима.

Министар на конференцији није говорио пуна имена ухапшених, већ само њихове иницијале. 

Међу ухапшенима је и бивши министар пољопривреде, водопривреде и шумарства С. М. (Слободан Милосављевић - прим. ред), седам помоћника министара, директори јавних предузећа, више бивших и садашњих председника општина, бизнисмени.

Такође, међу ухапшенима је и бивша директорка Агенције за борбу против корупције З. М. (Зорана Марковић - прим. ред). Како наводе београдски медији, ухапшен је и бизнисмен Жељко Жунић, власник "Беохемије".

(Овде можете прочитати комплетно саопштење МУП-а)

Ухапшена су и двојица бивших помоћника некадашњег министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Д. П. и Д. С., бивши директор Дунав осигурања М. Ј. и садашњи покрајински секретар за финансије З. Р. - бивши директор Регионалног центра Пореске управе Нови Сад, као и бивши заменик директора Републичке Дирекције за имовину М. И. и бивши секретар за урбанизам Н. К.

Према речима Стефановића, ухапшен је и бивши председник општине Младеновац, као и садашњи и бивши председници општине Ада.

Како је навео, међу ухапшенима су и бивши директор Управе за пољопривредно земљиште З. Ј., бивши директор СРЦ Пионирскк град М. Л., бивши заменик директора Азотаре М. Г., као и председник Скупштине ПП Баново брдо П. Ф. и председник УО Делта инвестмент Београд З. С. 

Према речима министра, један од најважнијих циљева владе је борба против корупције, у чему се неће стати и неће бити поштеђених.

"Јавност може да очекује да полиција настави интензивно да ради на расветљавају случајева и неће дозволити да се било ко извуче", рекао је Стефановић.

Највећи део терета поднеле су кримининалистичка полиција и београдска полиција, а са тужилаштвом се интензивно радило на расветљавању тих случајева у претходним месецима, додао је министар.

Стефановић је рекао да је реч о врло чврстим доказима, истакавши да су истраге вођене у различитим периодима, али финализација је обављена последњих годину дана.

"У последњих годину дана смо за сва дела прикупљали финалне доказе и највећи део посла је тада урађен", рекао је министар.

Стефановић је подсетио да од кад је он министар ниједна кривична пријава није одбачена. 

Слободан Милосављевић је од 2001. до 2004. године био министар за трговину, туризам и услуге. Од 15. маја 2007. године до 7. јула 2008. био је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Након престанка министарске функције именован је за директора, а у децембру 2004. године изабран је за председника Привредне коморе Србије.

Зорана Марковић била је директорка Агенције за борбу против корупције од 2009. до 2012. када ју је Одбор Агенције за борбу против корупције разрешио са ове функције незадовољан њеним радом. 

Против Жељка Жунића су Алфа банка и Војвођанска банкa поднеле кривичне пријаве Вишем тужилаштву.

Међу ухапшенима је Мила Јездимировић, бивша Дачићева саветница и директорка "Дунав осигурања" од 2009. до краја 2012. године. Она је важила за кадар СПС, а како је тада наведено оставку на место директора је поднела из личних разлога. У једном од интервјуа датих након оставке рекла је да је трпела сталне притиске да некоме додели запослење или посао на тендеру.

број коментара 35 Пошаљи коментар
(недеља, 27. дец 2015, 17:12) - anonymous [нерегистровани]

Ala Stanko Subotić

Ima lli povraćaja novca koji su kako se sada tvrdi ‚‚pokrali‚‚ ili ćemo opet da plaćamo odštetu za duševni bol, uvredu časti i sl.?

(субота, 26. дец 2015, 21:04) - anonymous [нерегистровани]

Opet

Taman posla da imam nešto protiv hapšenja svih koji su zloupotrebili položaje, pokrali ne baš siromašnu Srbiju, gurnuli njene građane u bedu, reketirali i mastili se korupcijom. Treba, i to još sveobuhvatnije i temeljnije.
Ali od tolikog broja uhapšenih (malo-malo pa su udarne vesti kako je uhapšen ovaj ili onaj) ne znam mogu li na prste jedne ruke da nabrojim one koji su procesuirani, odnosno pravosnažno osuđeni u skladu sa onime za šta se terete. I da je iko materijalno morao da obešteti oštećene.
Još gore, mnogi likuju zbog oslobađajuće presude. Znači li to da vlast zapravo ne interesuje da krivci zaista odgovaraju za svoja zlodela, već samo da prodrmaju javnost vestima o hapšenjima, kako su oni nemilosrdni borci za pravdu.

(субота, 26. дец 2015, 20:41) - anonymous [нерегистровани]

Sapunica

Treba hapsiti, treba kaznjavati svakog ko je ucionio bilo kakvo krivicno delo.
Samo se bojim da vecinu ovih ne oslobode, zato sto se hapse bez dokaza "na brzinu".
E pa onda oni tuze drzavu i onda mi placamo penale (kroz porez).
Setimo se sta je bilo sa Stankom Suboticem, pa onda sablja itd., itd...
Koliko tu para moramo tek da platimo....

(субота, 26. дец 2015, 18:43) - anonymous [нерегистровани]

epilog

Svaka cast za hapsenja. Policija je verujem uradila svoj deo posla i to je pola puta. Sada je na redu sud, da vidimo da li ce konacno neka korupcionaska afera dobiti sudski epilog. Nadam se da je ovo samo pocetak hapsenja onih koji su ojadili ovu zemlju, nevezano iz kojih stranaka dolazili.

(субота, 26. дец 2015, 18:37) - Miso [нерегистровани]

....

Samo tako. Volio bi da se iste takve masovne akcije sprovode i u BiH.
Super je sto se imena odma objave tako da drugima ne pada na pamet da budu korupirani. Jasna poruka! Svaka cast i cista podrska.

(субота, 26. дец 2015, 17:47) - Патриот [нерегистровани]

Почетак или...?

Питање надлежнима, шта је са одузимањем незаконито и криминалом стечене имовине? Зар се она више не одузима? Само се дигне велика прашина а када се она слегне све се заборави. Мишковића и друштво више нико и не помиње, као ни остале о којима се ударало на велика звона.Тако ће бити и са овима, по оној народној: "Свако чудо три дана доста."

(субота, 26. дец 2015, 17:43) - Zika [нерегистровани]

Licemerje

Vidim da ovde ima dosta onih kojima ovo hapsenje nije po volji...Ali tu nije kraj jer da nisu pohapseni, bilo bi kako ova vlast nista ne radi.... Sada kada su pohapseni onda su komentari krajnje licemerni...

(субота, 26. дец 2015, 16:37) - anonymous [нерегистровани]

Коначно је почело...

Требало је много раније али никад није касно. Нека вас не заварава то што неко "..целог живота живи у дедином стану..." или "...даље од Новог Сада нису видели..." јер не знате ко шта заиста има и ко то користи.
Али има нешто важније: дали у ову врсту криминала, са "правом на исти третман" спадају и они који нису оштетили државни буџет иако се сво време баве митом и корупцијом али су оштетили многе грађане који тога или нису били свесни или апсолутно нису имали моћи и начина да ишта предузму. То мене интересује!

(субота, 26. дец 2015, 16:28) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Bravo!
Ovo ce narod znati da ceni kada budu izrecene pravosnazne presude. 

(субота, 26. дец 2015, 16:03) - anonymous [нерегистровани]

Cestitke

Vazno da je pocelo sada bi trebalo klupko da pocne da se odmotava.