Читај ми!

Његош пред Хашким трибуналом

Тужилаштво Трибунала у Хагу на суђењу Радовану Караџићу тврдило да је Његош у својој поеми "Горски вијенац" "славио убијање Муслимана, односно потурица". Према тумачењу тужитељке Катрине Густавсон, то је био "позив на етничко чишћење земље од Муслимана".

У наставку суђења Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, Тужилаштво тврди да је Петар Петровић у својој поеми "Горски вијенац" "славио убијање Муслимана, односно потурица".

Тужитељка Катрина Густавсон опширно је цитирала стихове из "Горског вијенца" током унакрсног испитивања сведока одбране Гојка Кличковића, који је у главном исказу поменуо да се Караџић, током рата у БиХ, често позивао на тај Његошев спев.

Заступница оптужбе цитирала је дијалог владике Данила и Вука Мићуновића у којем се - у слободном преводу са енглеског - позива на "чишћење наше земље од неверника" и каже да "наша битка неће бити окончана док ми или Турци не будемо истребљени".

Према тумачењу тужитељке Густавсон, то је био "позив на етничко чишћење земље од Муслимана".

Његош у "Горском вијенцу" "слави убијање Муслимана, уништавање њихових кућа и рушење њихових џамија", сугерисала је тужитељка.

Ограђујући се да није проучавао Његошево дело, сведок Кличковић који је после рата био премијер Републике Српске, узвратио је да довођење у везу "Горског вијенца" са злочинима током сукоба у БиХ, "излази из оквира лепог понашања".

"Ја осуђујем свако разарање и убијање", рекао је сведок, додајући да је Његош описивао историјске догађаје од "пре 200 година".

На примедбу тужитељке да је сам изјавио да је Караџић "упоређивао 'Горски вијенац' с текућим догађајима", Кличковић је одговорио: "Не, нисам чуо."

У додатном испитивању, Караџић који се брани сам, питао је сведока "када је Његош живео и написао свој спев".

Кличковић је одговорио да је то било у време турског надирања, и освајања Балкана, и чињења великих злочина, и скоро уништавања хришћанства", додајући да су "Његош и владика Данило били на својој земљи".

Прецизирајући да је "Горски вијенац" написан у 19. веку и да описује догађаје из 17. века, Караџић је слободарску поруку спева илустровао стиховима: "Тирјанину стати ногом за врат... то је људска дужност најсветија" и "Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом".

Бивши председник РС оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, и узимање припадника мировних снага УН за таоце, 1992-95. године.

Караџић је данас пред судије извео и заштићеног сведока КW-545 који је говорио на седници затвореној за јавност.

Суђење се наставља сутра.

број коментара 21 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. феб 2014, 23:32) - anonymous [нерегистровани]

Prevrsila Dara meru!!!

Mada ova gospodja nije Dara,"meru je svakako prevrsila" te joj za sva vremena treba "zapusiti usta".Ako ne zna o Njegosu nista,o njemu ne treba ni da sudi,a branioci je trebaju upozoriti da "mozda njezini tragovi pocinju da smrde necovjestvom"!
Mozda je treba ipak upozoriti da izgovoreno nema bas mnogo veze sa predmetom,ali ima sa
VREDJANJEM SRPSKOG NARODA!!!

(четвртак, 13. феб 2014, 07:54) - anonymous [нерегистровани]

E sad smo nagrbusili

Sada ce i Marko Kraljevic biti optuzen za krsenje obicaja ratovanja i prekomjernu upotrebu sile, Milos Obilic za terorizam a Knez Lazar sa svom vlastelom za zlocinacki poduhvat.

(четвртак, 13. феб 2014, 07:36) - anonymous [нерегистровани]

Dodatak

Časna Gospođa Gustavson nikad nije čula za 'danak u krvi', a nisu joj poznati ni janičari. Objasnite joj gospodine Radovane, šta je 'danak u krvi' i protiv čega smo se borili 5 vekova. Trebali bi po tome da spalimo i sve junačke narodne pesme skupa sa Kraljevićem Markom.

(четвртак, 13. феб 2014, 07:33) - anonymous [нерегистровани]

sage

Njegošev Gorski Vijenac nije niti blizu vikinškim sagama, kad je reč o opisima ubijanja i kasapljenja.
Po prezimenu bih rekao da je dotična gospođa iz tih, vikinških, krajeva i da je verovatno imala prilike ili da ih čita ili da čuje o njima. Ako jeste, onda ne znam zašto se toliko uzbuđuje oko Negoševih opisa.
Na kraju, nadam se da ne misli zaista da može da ocenjuje (osuđuje) ljude na osnovu literature - ako misli, onda smo po njenom svi krivi. Zajedno sa njom.

(четвртак, 13. феб 2014, 07:25) - anonymous [нерегистровани]

...

Brat je mio koje vere bio!

(четвртак, 13. феб 2014, 04:24) - Sloboda [нерегистровани]

Skandal!

Medjunarodni skandal,to je to. Zvanicno treba uloziti protestno pismo protiv vrijedjanja temelja kulture cijelog naroda izjavom tuziteljke.

(четвртак, 13. феб 2014, 01:20) - Miso [нерегистровани]

Da

nije zalosno bilo bi komicno ako je I od haskog tribunal mnogo je...

(четвртак, 13. феб 2014, 01:17) - Светлан [нерегистровани]

А ми

...ћутимо. Баш нам досадио овај интернет и информације које примамо...и имамо само да ћутимо. Него им треба пред амбасаду и Холандије и те државе одакле је та тужитељка, извести перформанс у облику протеста па им уз гусле отпевати Горски вијенац - цео - да издрже и да полиција не склања никога...То се зове, по њиховом са запада, култура дијалога. Да се дотичној нагласи да је персона нон грата док се не извини целом народу српском и да заувек заћути о Његошу и тој тако ружној замени теза.

(четвртак, 13. феб 2014, 00:08) - anonymous [нерегистровани]

заборавна госпођа

Госпођа Густавсон је заборавила да оптужи и Хомера зато што он у Илијади говори о уништенју Тројанаца и Троје, која се данас налази на територији Турске.

(среда, 12. феб 2014, 23:02) - anonymous [нерегистровани]

Zasto nase vlasti cute

Njegos i ceo narod je branio svoju zemlju od osvajaca. Kratko i jasno. On je velicao hrabrost ljudi koji su davali zivote za svoju zemlju, da bi im deca zivela u slobodi.