Читај ми!

Гранату на Маркале могле испалити обе стране

Гранату на сарајевској пијаци Маркале, која је 1994. године убила 66 грађана и ранила 140, могле су да испале обе зараћене стране, рекао на суђењу Радовану Караџићу у Хагу сведок одбране Јасуши Акаши. Према оптужници, гранату на Маркале испалила Војска РС. Акаши посведочио да му је Караџић, дан после екплозије, категорично тврдио да ВРС није испалила гранату и да је то учинила Армија БиХ.

Сведок одбране Јасуши Акаши изјавио је на суђењу Радовану Караџићу у Трибуналу у Хагу да су гранату која је на сарајевској пијаци Маркале 1994. године убила и ранила десетине грађана, могле испалити обе зараћене стране.

По оптужници која тадашњег председника Републике Српске и врховног команданта њене војске Радована Караџића терети за терорисање становништва Сарајева, гранату је на Маркале испалила Војска РС.

У експлозији једне минобацачке гранате, на Маркалама је 5. фебруара 1994. погинуло 66 грађана, а рањено је више од 140 особа.

Јапански дипломата Акаши, тада специјални изасланик генералног секретара УН за бившу Југославију, сведочио је да је ескпертска комисија коју је формирао, после истраге није могла тачно утврдити која је зараћена страна испалила гранату.

У комисији су, по речима сведока, била по два експерта из земаља наклоњених Муслиманима, односно Србима, а председавао јој је Канађанин.

"Они су закључили да је граната могла долетети или са стране српских снага или са стране снага босанске владе. Закључак комисије који сам ја прихватио, био је да је напад могао доћи са обе стране", рекао је Акаши.

Изјавио је да му је Караџић, дан после екплозије, категорично тврдио да ВРС није испалила гранату и да је то учинила Армија БиХ.

На сугестију оптуженог који се брани сам, Акаши је потврдио да је, после експлозије на Маркалама, Караџић пристао на прекид ватре, али да је влада БиХ "сматрала да то није довољно и хтела је повлачење артиљерије" ВРС око Сарајева.

Упитан да ли је српска страна, по споразуму о уклањању артиљерије око Сарајева из фебруара 1994, имала право да повуче тешко оружје из центара за сакупљање под контролом Унпрофора, у случају да буде нападнута, Акаши је одговорио: "То је било ваше схватање".

Сведок је изјавио и да је лидер босанских Муслимана Алија Изетбеговић није делио ентузијазам вођства РС за преговоре који су у то време били заказани у Женеви.

Влада у Сарајеву није желела примирје

У наставку сведочења на суђењу УН Јасуши Акаши потврдио је да 1994-95. влада у Сарајеву, охрабрена од САД, није желела дугорочни споразум о примирју у БиХ.

Одговарајући на питања Караџића, Акаши је рекао да су муслимански лидери и званични Вашингтон веровали да би трајније примирје омогућило босанским Србима да задрже велики део територије БиХ који су заузели током претходних ратних година.

На питање тадашњег председника Републике Српске, сведок је потврдио да је однос снага у БиХ био промењен захваљујући војној помоћи коју су, упркос ембаргу УН, Армији БиХ пружале САД, Немачка и неке азијске земље.

Сведок је навео да је влада Алије Изетбеговића одбила да продужи четворомесечно примирје које је, уз помоћ бившег америчког председника Џимија Картера , било склопљено крајем 1994. године.

"Ви и Хрвати сте пристали на продужење примирја, али је босанска страна била против, што је онемогућило споразум", рекао је Акаши оптуженом.   Упитан од Караџића ко је највише кршио примирја, Акаши је одговорио: "Све стране, а нарочито ваша, као и страна босанске владе".

Караџић ће сутра Акашија испитивати о догађајима у Сребреници у лето 1995. године.

Караџић је оптужен и за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 24. апр 2013, 22:17) - Nikola Janic [нерегистровани]

Neverovatan je taj Akasi

Mozda je za neke ljude verovatno da su vise od 3 5000 srpskih civila u Sarajevu, starih, deca i zene, sami sebe zaklali i ubili maljevima? Daj bre, anonimni covece, kad ces i ti i tebi slicni da shvatite da samo globalna istina o SVIM desavanjima u gradjankom ratu u bivsoj Jugoslaviji moze da doprinese normalnoj buducnosti. Ili dokumenti iz muslimanskih arhiva i sudova lazu o hiljadama bestijalnih zlocina nad srpskim civilima?Za tebe je, izgleda, jedino verovatno da su i muslimani i hrvati bili andjeli a jedino Srbi djavoli.I zamisli da ja kao Srbin ne tvrdim suprotno, vec da je jedino istinito da desavanja u ratu nisu bila onakva kako su decenijama predstavljana i da svi imaju krivice.Sa svih strana su pocinjeni zlocini.

(среда, 24. апр 2013, 21:42) - anonymous [нерегистровани]

Neverovatno

Pa sada ispade da su se Bosanski muslimani sami izmedju sebe ubijali i bacali granate jedni na druge .

(среда, 24. апр 2013, 20:04) - anonymous [нерегистровани]

Akasi

Pa ne pomaze mu bas mnogo svojim svjedocenjem i diplomatskim odgovorima tipa '' Akaši je odgovorio: "Sve strane, a naročito vaša, kao i strana bosanske vlade", medjutim cak i iz ovog diplomatskog odgovora da se naslutiti da su Muslimani(dakle ne neka bosanska vlada), ako ne manje onda sigurno isto krsili primirje. Jedno sigurno znam, u 90% slucajeva su Muslimani krsili primirje, jos od druge polovine 92, a kamoli kasnije.

(среда, 24. апр 2013, 18:57) - Boki Moravac [нерегистровани]

treca verzija

Markale su montirane, neka odgovore zašto su neposredno pre eksplozije u poprečnim ulicama bile spremne hitne pomoći i TV ekipe.

(среда, 24. апр 2013, 16:44) - Nikola Janic [нерегистровани]

Nije cutao

Gospodin Akasi nije cutao sve ove godine. On je vise puta ponovio isto ovo sto je i sada rekao kao svedok u Hagu. Problem je mozda u cinjenici da nasi politicari sve te godine (uz pomoc njihovih medija) nisu smatrale vaznim da se o tome informise nasa javnost.

(среда, 24. апр 2013, 16:24) - anonymous [нерегистровани]

laz

dolazim sa tog kraja i veoma dobro poznajem mesto gde je udarila granata to je izmedju zgrada koje nisu toliko razmaknute da bi sa srpske strane mogla doci granata u to vreme sam bio dole i tada se govorilo da je granata verovatno rucno bacena sa obliznjih zgrada sto nam je tad kao i sada najlogicnije objasnjenje.
Jedino je zalosno sto izgibose toliki ljudi a ako se ispostavi da su svoje pobili onda se vidi koliko je prljav njiho rat i propaganda.

(среда, 24. апр 2013, 15:40) - CrazyJapaneses [нерегистровани]

Узалуд

Ово није први страни дипломата или стручњак који тври да нису Срби засигурно испалили гранату. Али то нико са стране не жели да чује, одмах су пожурили да окриве дежурне кривце. Слично је било и са Рачком на Космету. Када имаш надмоћне медије шта год желиш да представиш као истину постаје 'истина'.

(среда, 24. апр 2013, 13:42) - Janko [нерегистровани]

Zasto tek sada?


Akasi, zasto si svih ovih godina cutao?