Читај ми!

Милиони изгубљени на препродаји пшенице

Истражни органи проверавају неправилности при препродаји пшенице када је панчевачка Азотара, како се сумња, оштећена за 18 милиона евра.

Незаконита продаја вештачког ђубрива није једина злоупотреба која се догодила претходних година у панчевачкој Азотари. Први потпредседник Владе Александар Вучић каже да истражни органи проверавају неправилности при препродаји пшенице, сумња се да је Азотара у том послу оштећена за 18 милиона евра.

Иако јој је основна делатност производња вештачких ђубрива и азотних једињења, Азотара се 2010. године бавила и препродајом пшенице.

Потписи председника Управног одбора Радосава Вујачића, приведеног због малверзација са вештачким ђубривом, како РТС сазнаје, појављују се и на документима у вези са препродајом пшенице, на којој су зарадиле фирме "Инвеј" Предрага Ранковића Пецонија и "Ју поинт" Зорана Дракулића. "Викторија логистик" сувласника Милије Бабовића ослободила се пшенице на лагеру и, самим тим, зарадила.

Почетком 2010, Азотара је од Дирекције за робне резерве позајмила 50 хиљада тона пшенице по цени од 12 динара по килограму. Са додатним трошковима, то је готово 145 милиона динара. Три недеље касније, Азотара пшеницу јефтиније продаје фирми "Инвеј", за 11 динара по килограму, да би је та фирма, касније, продала два динара скупље.

"Инвеј" је зарадио, а Азотара додатно оштећена за готово 560 милиона динара, јер је пшеницу, коју је морала да врати Робним резервама, потом плаћала чак и двоструко скупље.

Два месеца касније, Радосав Вујачић потписује још један спорни уговор којим је Азотара, од фирме "Викторија логистик", позајмила 75 хиљада тона пшенице по цени од 12 динара за килограм. Као јемац уговора појављује се "Србијагас", који "Викторији" даје десет бланко потписаних и оверених меница, а Агробанка гаранцију од 900 милиона динара.

Истог дана, председник УО Азотаре позајмљену пшеницу продаје "Ју поинту" по цени од 8,66 динара по килограму. Само у разлици цене, Азотара губи 160 милиона динара. Зашто је Азотара пшеницу куповала скупље, а продавала јефтиније, за РТС говори власник "Поинт групе" Зоран Дракулић.

"На знам шта је била позадина, да ли је њима тај новац требао да би обезбедили репроматеријал за производњу ђубрива, па су цену вероватно 'пеглали' преко ђубрива", каже Дракулић.  

Дракулић претпоставља да се Азотара није осигурала како би, оног тренутка када буде враћала пшеницу, могла да је врати по ценама од 12 или 10 динара, или колика им је већ била калкулација.

И 75.000 тона позајмљене пшенице, Азотара је вратила фирми "Викторија логистик", али је и у том случају робу плаћала по вишим ценама. Губитак на том послу – више од 990 милиона динара. Укупно – преко 18 милиона евра.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(уторак, 27. нов 2012, 10:08) - anonymous [нерегистровани]

Evo

Kako nasi uspesni privrednici dolaze do para, a drzava nam se urusava i narod je na ivici opstanka.

(уторак, 27. нов 2012, 07:20) - Voroncov [нерегистровани]

Rezultati

ovakvih džinovskih pljački jesu višedecenijsko ekonomsko propadanje društva.

(уторак, 27. нов 2012, 06:58) - anonymous [нерегистровани]

Kako izgubljeni!

Pare su samo promjenile dzep!

(уторак, 27. нов 2012, 06:36) - Srbin iz Rusije [нерегистровани]

Svaka cast!

@nemam komentar
Pogledaj film "Inside Job" gde je lepo opisano kako su "genijalci" u USA napravili fin. krizu svetskih razmera, pokrali stotine milijardi dolara, ostavili milione ljudi bez posla i imovine i nikom nista... Koliko vidim (sto me veoma raduje!!!) nasa nova vlast je resila da pohapsi lopove, svaka cast i uspeh u radu!!!

(уторак, 27. нов 2012, 06:32) - anonymous [нерегистровани]

naplata

Kada će se početi sa oduzimanjem imovine i naplatom pričinjene štete

(уторак, 27. нов 2012, 03:23) - anonymous [нерегистровани]

nikad dosta

Ne mogu da verujem kako im nije nikad dosta otimacine od naroda pa to sve narod vidi a i on ima usta i zelju za boljim zivotom kao i vi gospodo.

(уторак, 27. нов 2012, 02:46) - anonymous [нерегистровани]

Kraj

Prema nekim informacijama bio je potreban kes novac za poslove proizvodnje dubriva koji donose vecu zaradu i anuliraju gubitke na psenici. Sacekajmo kraj da vidimo sta je istina.

(уторак, 27. нов 2012, 00:12) - anonymous [нерегистровани]

Robin Hud

Sve postenjacinja do postenjacinje, i svi su kao neobavesteni, kao da je narod bas toliko glup!

(понедељак, 26. нов 2012, 23:04) - anonymous [нерегистровани]

R

nasa trgovina=jednacina sa dve nepoznate.

(понедељак, 26. нов 2012, 22:36) - anonymous [нерегистровани]

izgubljeni

kako mogu biti izgubljeni ako je netko drugi zaradio, odnosno ukrao.