Читај ми!

Уставни суд забранио "Образ"

Забрањено деловање Отачаственог покрета "Образ" због деловања усмереног на кршење зајемчених људских и мањинских права и изазивања националне и верске мржње, одлучио Уставни суд Србије.

Уставни суд Србије у Београду донео одлуку о забрани ултрадесничарске организације Отачаствени покрет "Образ".

Одлука о забрани "Образа" изазвала је позитивне реакције.

Уставни суд је на данашњем заседању донео одлуку о забрани рада Удружења грађана Отачаствени покрет "Образ", због деловања усмереног на кршење зајемчених људских и мањинских права и изазивања националне и верске мржње.

Како је саопштено, Уставни суд је наложио брисање "Образа" из Регистра удружења који води Агенција за привредне регистре.

Суд је констатовао да је "Образ", не само толерисао, већ и подржао активности чланова у инцидентима током који је долазило до повреде Уставом зајемчених права одређених друштвених група и у којима је исказан дискриминаторски однос према тим групама. 

Суд је закључио да из аката и радњи "Образа" проистичу ставови којима се суштински дискриминишу грађани по личним својствима, и то говором мржње, узнемиравањем и понижавајућим поступањем.
 
То је, оценио је Суд, усмерено на кршење Уставом утврђених слобода и права грађана, начела владавине права, начела грађанске демократије и припадности европским принципима и вредностима, као основним начелима на којима почива уставни поредак Србије.

Постојање нужне друштвене потребе за ограничењем слободе удруживања огледа се и у томе што се "Образ" прокламованим начелима, деловањем и подржавањем насиља залаже за модел друштва које је засновано на дискриминацији одговарајућих етничких, верских, сексуалних и других група.

Суд је констатовао да "Образ" делује употребљавајући говор мржње, узнемиравање и понижавајуће поступање, што је сагласно насиљу као средству за постизање циљева.

Уставни суд је, доносећи одлуку о забрани рада "Образа", имао у виду и то да је Србија недавно прошла кроз веома тежак историјски период оптерећен ратовима подстакнутим националном и верском супротстављеношћу народа у региону.

Суд је, такође, имао у виду и да је демократско плуралистичко друштво, које се изграђује, и даље оптерећено бројним предрасудама које имају дубоке корене у историји народа на просторима Балкана.

Заштита друштвених вредности 

Због тога је, оценио је Суд, важно заштитити најважније друштвене вредности свим средствима и благовремено спречити све појаве које могу, стварањем окружења несигурности и страха за припаднике читавих друштвених група, поништити напоре којима се исказује демократска традиција српског народа.

Уставни суд је имао у виду да су Министарство унутрашњих послова, надлежна јавна тужилаштва и судови већ предузели мноштво мера и активности због недозвољеног понашања припадника "Образа", али су они наставили са активностима усмереним на кршење основних људских слобода и права и изазивање националне и верске мржње, супротно Уставу и законима.

Суд је оценио да надлежни органи својим мерама нису успели да сузбију деловање "Образа" усмерено на кршење зајемчених људских права, због чега је нужно и неопходно да Суд, посежући за својом надлежношћу, изрекне меру која је најригорознија у домену ограничења слободе удруживања.

Уставни суд сматра да су, на основу доказа који су предочени у овом случају, испуњени сви критеријуми за забрану рада "Образа" и да мера забране рада представља сразмеран одговор друштва како би се заштитиле основне слободе и права грађана.

Суд није утврдио да има основа за усвајање предлога Републичког јавног тужилаштва да се "Образ" забрани и по основу насилног рушења уставног поретка и изазивања расне мржње.

број коментара 25 Пошаљи коментар
(уторак, 12. јун 2012, 23:44) - anonymous [нерегистровани]

tako je

Tako je cica!Da se prepustimo nek nas voda nosi. Zbog vas pasivnih matorih komunista koji su navikli na gotovo smo i tu gde smo a vi samo zabranjujte mladima da postavljaju pitanja pa se cudite posle sto omladina bezi glavom bez obzira odavde...

(уторак, 12. јун 2012, 22:35) - Чича од Шумадије [нерегистровани]

Иди бегај, нађите другу забаву

Поред свега што смо доживели у задњих 20 година, да ће ови клинци да ми продају неку своју идеологију... деца нађите бољи начин да нешто урадите од свог живота, ово сигурно није, доста је Србији - свима шиљак у нос, прст у око... тако смо и прошли.
Уместо да нас има преко 50 милиона ми смо једва преко 10...
У принципу сам против забрана, али се бојим ланчане реакције...
Нађите ви неки посао и погледајте лепшу страну живота, а то је љубав, да, да, а ви да мењате свет, револуција, чули сте за оно, за
идеале, гину... нећу да кажем.

(уторак, 12. јун 2012, 16:08) - anonymous [нерегистровани]

Поздрав из Шведске

Све похвале за Уставни суд.Србији не требају ултра нациналисти.Они доносе зло и сеју мржњу међу народом.Нашој напаћеној Србији је доста ратовања.

(уторак, 12. јун 2012, 16:03) - anonymous [нерегистровани]

Hvala Bogu!

Konačno, prava odluka! Dugo im je trebalo da odluče? Samo su nam još falili domaći "talibani" da nas zamajavaju i brukaju pred svetskom civilizacijom! Bogu hvala!

(уторак, 12. јун 2012, 15:57) - anonymous [нерегистровани]

Podrška

Naravno da treba da se zabrane.Trebali su još pre.Jedno je iznositi svoje mišljenje a drugo pretiti i biti ljude po ulici.

(уторак, 12. јун 2012, 15:19) - Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]

Odluka,

Ustavnog suda je pravedna, fala Bogu da Srbija ide na putu civilizacije . Sve organizacije koje seju mrznju medju gradjanima, treba da im se zabrane svi skupovi i organizovanje.
Nije nam potrebno divljastvo u Srbiju.

(уторак, 12. јун 2012, 15:18) - anonymous [нерегистровани]

Svaka Cast

Tako i treba!

(уторак, 12. јун 2012, 15:02) - 1111 [нерегистровани]

Ustavni sud

U potpunosti podržavam odluku Ustavnog suda. Sledeći korak je da policija spreči nastavak ilegalnog delovanja ove organizacije.

(уторак, 12. јун 2012, 14:58) - anonymous [нерегистровани]

одг.Konačno

Само се ти надај.

(уторак, 12. јун 2012, 14:56) - anonymous [нерегистровани]

I Kpj je bila zabranjena

pa je došla na vlast!