Више од милион неписмених

Више од милион људи у Србији функционално неписмени, оцењено на форуму о правопису и писмености на Међународном сајму књига. Проблем је утолико већи, јер су најнеписменији управо они који су задужени за писменост младих генерација, истичу учесници форума.

У Србији има више од милион функционално неписмених, а друштво не ради довољно да се проблем реши, оцењено је данас на форуму 56. Међународног сајма књига о правопису и писмености.

Учесници форума упозорили су да се писменост у Србији не може повећати уколико не постоји свест друштва о њеној важности, као и да је проблем утолико већи јер су најнеписменији управо они који су задужени за писменост младих генерација.

Асистент сомборског Педагошког факултета Драгољуб Перић упозорио је да студенти четврте године који ће сутра описмењавати младе генерације показују елементарну неписменост.

"Показало се да су најнеписменији они који су задужени за писменост младих генерација. Студенти Учитељског факултета имају низак стандард писмености и врло мало знају. Грешке које праве студенти, које ће данас или сутра преузети младе генерације, застрашујуће су",истакао је Перић.

Перић је упозорио да Србију, уколико се ништа не промени на том пољу, очекује лоша будућност.

Према истраживању, студенти не знају да се "да ли" пише одвојено, као и "не знам", затим користе плеоназме попут "мала кућица", унифицирају облик "би" за сва лица, не знају употребу глагола "требати".

Лингвиста и новинар Анђелка Цвијић рекла је да је чињеница да друштво не ради довољно на томе да се проблем неписмености реши, али да је "добро што постоје појединци који су заинтересовани да побољшају знање и писменост из језика".

Цвијићева је навела да је један од подстрека за решавање проблема стигао из ЕУ у виду четири милиона евра, намењених образовању неписмених. Према њеним речима, захваљујући том пројекту у клупе 80 школа село је око 2.800 потпуно неписмених одраслих људи.

Ангажман друштва у правцу описмењавања мора да буде настављен, истакла је Цвијићева и додала да државне институције морају да се укључе у ревизију и корекцију постојећих уџбеника српског језика који се разилазе са правописним стандардима установљеним најновијим правописима од прошле године.

Посебна пажња на форуму посвећена је "Правопису српског језика" Матице српске који је објављен 2010. године, допуњеном и измењеном издању у односу на 1993. годину, као и "Правописном речнику срског језика" Милана Шипке у издању "Прометеја" из Новог Сада.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(петак, 28. окт 2011, 15:30) - anonymous [нерегистровани]

Доступност образовања

Право питање је колико је образовање уопште доступно... После се као чуде откуд толико неписмених.

(петак, 28. окт 2011, 11:55) - anonymous [нерегистровани]

Pismenost nam je ugrozena..

najvise upotrebom nekakvih stranih reci koje su uglavnom neispravne, da ne kazem- preradjene i izopacene. Tek kada se vidi kakva sve imena u poslednje vreme nasi mladi daju svojoj deci onda imam osecaj da ne volimo sami sebe?

(петак, 28. окт 2011, 08:06) - anonymous [нерегистровани]

........

a kada bi se proverala nepismenost pismenih rezultat bi bio jos vise porazavajuci

(петак, 28. окт 2011, 00:18) - anonymous [нерегистровани]

Prvi

Pa "kliconose" nepismenosti su i nasi mediji.
A onome ko pita sta(ko) je to funkcionalno nepismen, savetovao bih da ode na zeleznicku stanicu i pogleda 5-6 monitora na kojima skoro sve pise, napolju,na peronima, "semafor" 2x6m, gde takodje sve pise, a na salteru za informacije imate one koji u polu pognutom stanju vire kroz onaj stakleni polukrug i pitaju "kad ima voz za...".

(четвртак, 27. окт 2011, 21:44) - anonymous [нерегистровани]

Usput....

Usput da kazem da mi se dize kosa na glavi svaki put kada cujem novokomponovani izraz "portparolka"! Ko razume, shvatice!

(четвртак, 27. окт 2011, 21:13) - anonymous [нерегистровани]

Molim prevod!

Molim prevod izraza "funkcionalno" nepismen! Da li je to ono sto se nakad zvalo polupismen? Kako moze bilo koji student da bude smatran nepismenim? U trenutno haoticnom stanju u kojem se nasao srpski jezik, zbog raznoraznih stranih izraza koji ne retko bivaju "prilagodjeni" nasem podneblju, zbog bozanstva koji je za nas postao engleski jezik, zbog novogovora zarad postovanja "rodne ravnopravnosti", zbog polupismenih novinara i podobnih profesora i nastavnika, situacija je, razumljivo, porazavajuca.

(четвртак, 27. окт 2011, 19:55) - anonymous [нерегистровани]

Patetika!

Nepismen ne zna ni te greske, koje vi navodite, napisati! Ovdje se radi o broju koji ne zna napisati vlastito ime!!! Sta se glupirate!?

(четвртак, 27. окт 2011, 19:50) - maja [нерегистровани]

ispravka

najviše

(четвртак, 27. окт 2011, 19:42) - maja [нерегистровани]

\

najviše me nervira kad vidim neznam,bijo,saću,brezobrazan i zarez ispred veznika "i" i "ili" . u tome naviše greše novinari.

(четвртак, 27. окт 2011, 19:28) - ХУ [нерегистровани]

Правопис

"...захваљујући том пројекту у клупе 80 школа село је око 2.800 потпуно неписмених одраслих људи." Узалуд, ако ће их писмености учити они који сами пишу "дали".