Сећање на светог Саву

Традиционална светосавска академија одржана је у Центру "Сава". У Влади Србије уручене Светосавске награде образовно-васпитним институцијама и појединцима за посебан допринос развоју образовања и васпитања током 2010. године.

Школе и факултети у Србији обележили су празник српског просветитеља и првог српског архиепископа светог Саве. Данашњи празник традиционално је обележен и светосавском академијом  под називом "Бројаница Светог Саве", у Центру "Сава".

Живот и дело највећег српског просветитеља, првог српског архиепископа, писца и диломате окупио је највише државне званичнике и највише званичнике школства.

"Својим укупним делом Сава је одредио ко смо и коме припадамо", рекао је у својој беседи министар просвете Жарко Обрадовић.

"Упознавши друге народе и земље Сава је дубоко схватао и разумео да ако хоћемо да се одржимо и као држава и као народ, морамо постати део света у коме живимо", рекао је Обрадовић.

Према његовим речима, образовање је процес који захтева знање, улагање и време и да би се у том процесу успело, морају постојати јасно зацртани државни циљеви, али и подршка свих у остваривању места и улоге образовања у будућем развоју Србије.

Светосавску награду за 2010. годину, понело је деветнаест најбољих за посебан допринос развоју образовања и васпитања.

Академији су присуствовали председник Србије, Борис Тадић, патријарх српски Иринеј, премијер Мирко Цветковић, потпредседници и министри српске владе, представници верских заједница, дипломатског кора, академици, ректори, професори, студенти, ђаци.

Раније данас министар просвете Жарко Обрадовић уручио је Светосавске награде образовно-васпитним институцијама и појединцима за посебан допринос развоју образовања и васпитања током 2010. године.

Међу 18 награђених су Правни факултет у Београду, епископ Иринеј Буловић и Теодор фон Бург.

"За будућност Србије сви смо заједмо одговорни - држава, друштво, привредне организације, удружења грађана и сваки појединац", рекао је Обрадовић и додао да су знање и образовање један од кључних услова опстанка и даљег развоја.

Према речима Обрадовића, само образована Србија може изборити своје равноправно место у модерној Европи.

"Доделом награда шаљемо поруку да је квалитет нешто што Србији треба и да без образовања нема будућност", рекао је Обрадовић.

Савиндан се у образовно-васпитним установама обележава радно и свечано, без наставе, уз приредбе, академије и сечење славског колача.

Правни факултет Универзитета у Београду организује свечану академију, на којој ће уз пригодан програм бити додељене награде најбољим студентима и дипломе академцима који су завршили студије.

Факултет ће од 17 часова организовао је и такмичење студената у беседништву.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 29. јан 2011, 10:59) - anonymous [нерегистровани]

Ikone,ikone

Hoce li nam ikone doneti zaposlenje,platu,hranu, obucu, odecu za decu? Hoce li nam ikona vratiti KiM? Lepo je slaviti, ali mi SAMO slavimo! SAMO slavimo!

(петак, 28. јан 2011, 00:59) - Dusko [нерегистровани]

uhhhh....

Sav se najezim od miline... PONOS

(четвртак, 27. јан 2011, 23:04) - anonymous [нерегистровани]

opet

pocinje kao sa Vukom...hmmm...

(четвртак, 27. јан 2011, 21:29) - anonymous [нерегистровани]

народ мој

живели Срби !