Сутра штрајк упозорења у просвети

Штрајк упозорења који су најавили представници четири репрезентативна синдиката просвете заказан је за сутра, а у школама неће бити одржан први час у пре подневној и по подневној смени.

Синикат радника у просвети Србије (СРПС) саопштио је данас да је министар просвете Срђан Вербић на јучерашњем састанку показао "незаинтересованост министра према захтевима синдиката и проблемима у образовању".

"Министар је синдикате поново упутио на премијера. Овај састанак је озваничио тврдње синдиката просвете да су се Влада и Министарство просвете оглушили о захтеве синдиката просвете и да немају намеру да испуне своје обавезе из 

Споразума потписаног прошле године", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, на захтеве синдиката посебно се оглушио министар просвете који "као да се не сећа шта је потписао 24. априла 2015. године".

"Уместо да протеклих месеци постигне какав-такав бољитак за образовање он је јуче, по ко зна који пут, поновио исту реченицу 'да су захтеви синдиката просвете нереални'", саопштио је СРПС.

Тај синдикат је оценио да штрајк упозорења 25. фебруара, по свему судећи неће бити довољан, па ће СРПС позвати остале синдикате просвете да заједнички приступе организацији протеста широм Србије

Синдикати су истакли незадовољство због неиспуњавањем обавеза из Споразума о решавању спорних питања у просвети у коме се, између осталог, наводи да ће се Законом о систему плата запослених у јавном сектору у 2016. побољшати материјални положај просветних радника.

"Сада је већ потпуно јасно да Закон о систему плата запослених у јавном сектору неће побољшати материјални положај просветних радника. Стога су штрајкачки захтеви просветних синдиката за повећање плата у висини четири одсто у априлу и четири одсто у октобру, као и једнократна исплата награде у висини од 5.000 динара, више него оправдани", саопштио је СРПС.

број коментара 0 Пошаљи коментар