Читај ми!

Трауме скривене у кутијама, како до сексуалног образовања

Први пут ове године вртићима и основним школама биће понуђени образовни пакети намењени спречавању сексуланог насиља над децом. Њих припремају у Инцест траума центру како би указали на тај проблем и помогли у ефикаснијем откривању и кажњавању починилалаца тог кривичног дела. Подаци кажу да у сваком одељењу буде бар четворо деце, која су доживела неки вид сексуалног насиља.

Инцест траума центру више од двадесет година јављају се малишани који су доживели неки вид сексуалног насиља. У кутијама су њихови дневници, цртежи, сећања. Деци је најтеже да се повере јер их страх и осећај кривице у томе спречавају. Зато је помоћ одраслих изузетно важна, и она стиже и кроз образовне пакете.

Душица Попадић, директорка Инцест траума центра, каже да ће сваки образовни пакет садржати писани, аудио и видео материјал. Искуство је, каже, показало да је то добра формула која ће олакшати како наставном тако и особљу вртића да о томе лакше говори.

"Сам образовни пакет без обзира на узраст тиче се основних информација. Имаће информације не само о дефиницији насиља, већ и информације о интимним деловима тела, о лошим тајнама, о добрим тајнама, о томе шта је непримерен додир, али и ко је одрасла особа од поверења и како је одабрати", објашњава Попадићева.

И поред упозоравајуће статистике, сексуално васпитање као предмет у школама за сада неће бити уведено.

Биљана Лаиновић из Министарства просвете каже да ће се кроз примену стратегије, односно акциони план, наћи садржаји којима ће се обогатити сви наставни предмети у вези са заштитом од сексуалног насиља.

"Можемо да кажемо да, дакле, неће бити посебног предмета у вези са заштитом од сексуалног насиља, да у уџбеницима није нужно да то стоји, осим ако аутори нису спремни да то унесу – што би било сјајно, али ћемо свакако радити на оснаживању деце, да препознају када је реч о сексуалном насиљу и науче како треба да реагују", рекла је Лаиновићева.

Ипак, поједини стручњаци сматрају да се сексуалном васпитању мора посветити много већа пажња.

Породични психотерапеут Љиљана Филиповић је мишљења да сексуално васпитање треба да буде уведено као обавезан предмет.

"Деца су необавештена о многим аспектима сексуалности, а нарочито су необавештена о емоционалном и сексуалном аспекту злостављања. Садашња коцепција да то држе наставници из предмета није добро конципрана јер, на пример, наставници српског и математике имају преобимно градиво и немају довољно времена да се посвете овој теми, а и нису посебно едуковани", објапњава Филиповићева.

Као обавезан предмет сексуално образовање изучава се у земаљама попут Немачке, Француске, Јапана. Искуства показују да је та врста едукације од великог значаја не само у превенцији сексуалног насиља већ и у повећеном броју санкционисања починилаца тог кривичног дела.

Остали аутори: Вера Раичевић
број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 08. феб 2016, 13:44) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Zgrozen sam

Deci ce od najranijeg uzrasta sugerisati da su okruzena osobama koje im misle zlo i bilo koji izliv nevinih emocija tumace na pogresan nacin. Kako to funkcionise u praksi videli smo u SAD kada su bracnom paru naseg porekla oduzeli decu nakon sto su na HD ocevog kompjutera pronadjeni aktovi njihove dece. I moji roditelji su imali te fotografije i niko se zbog toga nije uzbudjivao niti ja osecam da sam time bio seksualno iskoriscavan. U SAD smo videli mnogo slucajeva u kojima su deca pripremana od strane tu socijalnih radnika i psihologa da svedoce protiv roditelja na sudu. To otprilike izgleda ovako: "Jeli da te je otac dirao tamo dole". Kada kupata dete naravno da morate da im dodirujete genitalije. U tom uzrastu deca ce potvrditi sve sto im sugerisete. Kakve tek traume deca ponesu u zivot nakon iskustva u sudu i pripremi za svedocenje i osecanje krivice kada saznaju da im je roditelj u zatvoru zbog njihovog svedocenja o necemu sto se nije dogodilo? Zgrozen sam time sto to zlo dolazi kod nas.

(понедељак, 08. феб 2016, 11:11) - anonymous [нерегистровани]

nema granica

Problem je što NVO sektor ne može da rukovodi neophodnim uvođenjem seksualnog obrazovanja u škole: to bi trebalo da uradi ministarstvo. Zato NVO rade to što mogu: sprečavaju uvođenje seksualnog obrazovanja u škole, i traže prostor za sebe, što je moguće jedino u okviru sličnih "inicijativa", "centara" i slično. 

(понедељак, 08. феб 2016, 10:29) - RadeS [нерегистровани]

Hoće da svi budemo bolesni i u strahu

Kada decu edukuješ tako da oko njega nije ljubav očinska, roditeljska, komšijska, prijateljska več potencijalni manijak dobićemo iskrivljeno društvo prestrašeno kojim će moći da se lako manipuliše. Sudovi će biti puni optuženih za sve i svašta a sudiće se na njihovu štetu. Orvelova 1984 se bliži.

(понедељак, 08. феб 2016, 10:16) - anonymous [нерегистровани]

Zbunjeni

Ne znam kome je u interesu da deci, još u vrtiću, nametne nasilje kao prvu asocijaciju na seks!? Nisam stručan u toj oblasti, ali mi se čini da se deci upravo tom preranom "edukacijom" usađuju frustracije i strahovi.

Ne mom detetu! Moja je roditeljska dužnost da to ne dozvolim!