Читај ми!

Демографски аларм – Срба све мање

Поново упозоравајући подаци стижу од демографа – до 2050. може нас бити и два милиона мање. Није проблем само то што се не рађају деца, већ и што млади људи одлазе из земље.

Да би наплатио оно што је уложио у своје образовање, посао ће потражити изван Србије. Дарко Кадвањ је био један од најбољих студената Архитектонског факултета.

"Одлучио сам да идем даље, изван Србије. У суштини, поготово у мојој струци, пошто сам архитекта, наш кадар је претрпан овде и нема довољно инвестиција да се ми можемо исказати", прича Дарко Кадвањ.

Слично је изговорило 150.000 људи који су од 2002. до 2011. године емигрирали из Србије, подаци су Завода за статистику. Највише њих је отишло из Браничевског округа.

"Њихова просечна старост је мања од просечне старости становништва у Републици Србији. Они су у просеку стари око 28 година, а просечна старост становника у Србији је 42 године. Млађе нам је становништво у иностранству – оно које је отишло из Србије него становништво у Србији", истиче Гордана Бјелобрк из Републичког завода за статистику.

Тако смо, објашњавају у Заводу, добили бољу образовну структуру међу онима који су отишли него међу онима који су остали – 19 одсто наших емиграната има више и високо образовање, док је таквих у Србији 16 одсто.

Напуштање земље тек је један од разлога зашто се Србији прогнозира тихо одумирање. Други је изузетно лош природни прираштај, пошто сваке године има 35.000 људи мање.

"Доћи ће до депопулације у Републици Србији, просто неће имати ко да оде", упозорава Гордана Бјелобрк.

Демографи рачунају да ће нас, чак и са најбољим пројекцијама, 2060. бити мање за 850.000. А према реалним, сваки трећи становник 2060. биће старији од 65 година.

"Уколико се наставе тенденције у погледу фертилитета, морталитета, миграција, тада би становника у Србији до 2061. било око 4.200.000. То је негде око три милиона становника мање него у време пописа 2011", објашњава Горан Пенев из Центра за демографска истраживања. 

Са тим бројем вратили бисмо се на број становника из 1927. За просту репродукцију потребно је да свака жена роди двоје деце. А тренутно спадамо међу најстарије становништво у Европи.

број коментара 42 Пошаљи коментар
(уторак, 08. нов 2016, 23:42) - anonymous [нерегистровани]

Боже

Спаси нас Боже Исусе Христе, опамети нас

(четвртак, 20. нов 2014, 20:54) - N.Petronijevic [нерегистровани]

Re: ..

Istina.

Losa klima,depresija,ne vole strance,ne snadje se svako,jezik kao barijera...surovo je . Sam si. Tanak sa lovom u startu, i to traje.

Nadjes posao,poradujes se,a onda ukapiras da nemas nista,gradis zivot od nule. Srodis se sa ljudima koji su u slicnim okolnostima.
Prodje lagano 4-5godina u svemu tome.Posle je lakse.
Nema zime.

Alternativa?

Mnogi je nemaju.Zato se ni ne vracaju.A onda se snadju,zive tu gde su se skucili.

Tuga ti je to sve. Jer mi Srbi nismo nomadi,brate moj.


(четвртак, 20. нов 2014, 13:35) - anonymous [нерегистровани]

Naravno

da nas je manje kada oni koji odu u dijasporu ne zele da budu vise srbi, zaborave na krsnu slavu, menjaju imena u ili daju deci imena Dzon...i na razne druge nacine zele da budu amerikanci, nemci...naravno nisu svi takvi ali vecina jeste. Zalosno, dok hrvat ili musliman postuje svoje mi gazimo svoje poreklo!

(четвртак, 20. нов 2014, 13:18) - gliša 2 [нерегистровани]

Jasan plan za napredak

Slažem se sa svim komentarima i svi ljudi imaju pravo, ali ako sami nešto ne učinimo za ovu zemlju i za sebe, nestaćemo zauvek. Samo sa jasnim planom do razvoja i napretka. Mogu stranke da se menjaju na vlasti, ali zacrtani plan razvoja mora da se ostvaruje. Pa koliko puta moram napisati da nemamo više vremena za neko čekanje i kalkuliranje. Izgubili smo 20 godina u ništa. Na raspolaganju nam je ostalo još samo pet godina da državu preobrazimo. Ako to ne iskoristimo, onda nam nema spasa od propasti.

(четвртак, 20. нов 2014, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

A šta reći...

pa kako da nas bude više...
Moja žena sa dva deteta i stalnim ugovorom o radu poslije određenih mahinacija, ostaje bez posla...
Bez komentara...  

(четвртак, 20. нов 2014, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

Nije tacno

To naprosto nije tacno: pogledaj koliko kosta studiranje u zemljama Zapadne Evrope, pa cas videti da je skolarina na ovdasnjim fakultetima bezobrazno visoka! A o kvalitetu studija i da ne govorim!

(четвртак, 20. нов 2014, 11:49) - Dragan [нерегистровани]

vec upisano

to vam kao nesta novo,nije li vec odavno upisano,da cemo stati pod jednu sljivu.

(четвртак, 20. нов 2014, 11:45) - anonymous [нерегистровани]

Jako zanimljivo

Jako zanimljivo kada se pjeva srpska himna onda ismijavaju veličinu poput Mihe da Srbija nije samo zemlja Srba tako i oko mnogih drugih stvari gdje treba pokazati zube, a kad govore o demografiji onda Srbiju smatraju isključivo zemljom Srba. Srbi žive i u Republici Srpskoj kao matičnoj de facto državi srpskog naroda a u velikom procentu i u CG. Stoga uz ovaj naslov bilo je očekivati da se sagleda cjelokupno pitanje Srba u Srb, RS i CG.

(четвртак, 20. нов 2014, 11:44) - бивша српска лала [нерегистровани]

Ја се вратила

Након 10 година проведених у Холандији које су почеле докторским студијама и наставиле се послом у успешној глобалној компанији, ја сам се вратила у Србију. Напустила сам посао, претходно нашавши други у Србији. Да ли сам направила грешку или нисам, не знам, али осећам да је то било најбоље за моје дете. Сад ће одрасти у земљи чије порекло има а касније нека иде уколико не може овде да се снађе. Истина је да је у Европи сваки евро унапред потрошен, тако да нам готово ништа није преостајало па се поставило питање чему више боравак у земљи у којој једва чекају да ти виде леђа. Колико год били тамо интегрисани, знали језик, имали успешне каријере и велике плате, ми смо и даље грађани другог реда.

(четвртак, 20. нов 2014, 11:38) - anonymous [нерегистровани]

успон и пад

Наталитет Срба је низак. Демографија је политичка димензија. У 20. веку изгубили смо више милиона становника кроз разне ратове и нисмо никада више могли надокнадити. Ми радо мислимо о Косову, српском, у саставу наше државе. Али истина јесте да би Албанци за 50 година били већина у Србији. Њихов наталитет је неупоређиво већи. Централна Србија је пуста, цуре беже у градове, неће да се удају и оснују породице. Србијо, где си?