Читај ми!

Дан примирја у Првом светском рату

Бројним манифестацијама у Србији се обележава Дан примирја у Првом светском рату, у спомен на све невино страдале између 1914. и 1918. године.

Председник Србије Томислав Николић, уз пуне војне и државне почасти положио је ловоров венац на Гроб незнаног јунака на Авали.

Председник Владе Србије Александар Вучић положиће венац на Спомен-костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату, у оквиру комплекса Новог гробља, и потом се обратити присутнима.

Централна државна церемонија код Спомен-костурнице бранилаца Београда представља чин одавања почасти свим припадницима оружаних снага и цивилима невино пострадалим током Првог светског рата.

Церемонија се сврстава у ред најзначајнијих церемонија које ће тога дана у исто време, у свим главним градовима држава-победница у Првом светском рату, бити одржане у част годишњице великог историјског догађаја.

Централној државној церемонији присуствоваће високи представници министарстава, Владе Србије, Војске Србије, Града Београда, амбасадори и изасланици одбране Аустрије, Аустралије, Белгије, Бугарске, Грчке, Италије, Канаде, Мађарске, Немачке, Румуније, Руске Федерације, САД, Словачке, Велике Британије и Северне Ирске, Француске, Холандије и Чешке у Србији. 

Присуство највиших дипломатских и војно-дипломатских представника држава-савезница и држава-противница Србије у Првом светском рату симболично указује на потребу очувања достојанственог сећања, али и афирмације помирења и сарадње као основа за даље унапређење билатералних односа Србије и држава-учесница у том оружаном сукобу.

Представници органа државне власти на свим нивоима, удружења грађана и поједници окупиће се крај војних меморијала и места страдања из раздобља Првог светског рата, у својим срединама, и полагањем ловорових венаца одати почаст невиним цивилним жртвама и браниоцима домовине.

Амбасадори, генерални конзули, конзули и изасланици одбране Републике Србије у Албанији, Алжиру, Аустрији, Белгији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Грчкој, Египту, Италији, Канади, Мађарској, Македонији, Немачкој, Пољској, Румунији, Словачкој Републици, Словенији, Тунису, Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, Француској, Холандији, Хрватској, Црној Гори и Чешкој обићи ће српске војне меморијале и места страдања из периода Првог светског рата у државама у којима су акредитовани и полагањем ловорових венаца одати почаст невино пострадалим цивилима и ратницима.

Амбасадори, генерални конзули, конзули и изасланици одбране Републике Србије у државама на чијим територијама не постоје војни меморијали и места страдања од значаја за Републику Србију, у својству представника Србије - државе савезнице и победнице у Првом свестком рату, присуствоваће централним државним манифестацијама које ће тим поводом бити одржане у главним градовима тих земаља.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату.

Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

У Србији је 11. новембар нерадан дан, а празник је први пут званично обележен 2012. године, на основу измена Закона о државним и другим празницима које је Скупштина Србије усвојила крајем 2011. године.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 11. нов 2014, 10:54) - anonymous [нерегистровани]

Sećanje na naše hrabre branitelje - Slava im !

Srećan Dan primirija svim gradjanima Srbije !