На клик од сукоба са законом

Због објава на интернету пре два дана приведени су Радомир Почуча и Иван Ивановић. Треба ли да се брину и они који на интернету отворено подржавају, лајкују и шерују садржаје због којих је неко позван на кривичну одговорност?

Два човека су у притвору због списка "србомрзаца" и позива на насиље. Међутим, било је многих који су на интернету подржали садржаје због којих су приведени портпарол посебних јединица полиције Радомир Почуча и припадник организације "Наши" Иван Ивановић.

"Уколико сте то лајковали, изразили сте своје мишљење, дакле, говорили сте. Тај говор подједнако подлеже ограничењима као и сваки други који није у скаду с Кривичним закоником", каже Владимир Водинелић са Правног факултета Универзитета Унион.

Међутим, није ни свако шеровање и лајковање кривично дело, иако је у вези с њим. Правници истичу да би у обзир требало узети шири контекст и истражити однос који је неко имао према одеђеном садржају.

"Ако је неко шеровао тај статус и рекао 'Ово је неприхватљиво', онда контекст у којем је то шеровао указује да он то осуђује, а не да подржава", рекао је Ђорђе Кривокапић са Факултета организационих наука.

Ако је подршка недвосмислена, ни правници немају дилему. Одговорност се не смањује ни ако се број учесника у делу повећава. Уколико је изражени став против правног поретка, број људи који га подржава не игра никакву улогу. Одговорни су.

"Знате да када је реч о насиљу на фудбалским утакмицама, где редовно учествује велики број лица, реч је само о томе да ли можете све привести правди. Међутим, то је техничко питање, али правно уопште није", каже Владимир Водинелић.

Могућа кривична пријава због подршке говору мржње није настала са вирутелним светом. Да је позив на насиље одштампан на плакату, одговорност би једнако сносили и они који га деле. Тако је и са петицијама. Ако је њена сврха спорна, одговорни су и иницијатори и потписници. Али ако судско кажњавање великог броја људи није реално, могућа је макар друштвена осуда.

"То значи да јавност и појединци могу прикупити податке и направити листу свих који су лајковали и шеровали Почучин статус, па онда то претворити у апликацију која би могла да покаже ко су ваши пријатељи на Фејсбуку или Твитеру који су лајковали или шеровали тај статус", објашњава Кривокапић.

Слободу говора у Србији гарантују и Устав и Европска конвенција о људским правима. Али, као било где другде у свету тако и овде, слобода говора није неограничена. Лајкујте одговорно или будите спремни да и сами одговарате.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(петак, 11. апр 2014, 12:00) - Druid [нерегистровани]

neznanje

Lajkovanje bilo kojeg statusa NE MOŽE biti "govor mržnje", a Vi gospodo "pravni stručnjaci" pocepajte diplome, jer ukoliko je "lajkovanje" govor mržnje, onda je to i klimanje glavom, ili aplauz npr. i to podvoditi pod bilo kakvu prekršajnu ili krivičnu odgovornost je svakako nonsens.
Ne treba biti pravni ekspert da bi se to zaključilo, dovoljna je logika kombinovana sa mrvom inteligencije.

P.S.
Da ne bude zabune, ova dvojica su potpuno opravdano u pritvoru...

(четвртак, 10. апр 2014, 16:04) - riman anonymous [нерегистровани]

etika

Intelektualna sfera jasno definise socijalne okvire naseg zivota u profesionalnom i privatnom zivotu dajuci im gradjanski milje sa potvrdjenim postulatima uredjenog drustva sa demokratskim nadzorima.
Prosvescenost je atribut koji nas prati u tom hodu drustvenog opusa pa nam nalaze da se pridrzavamo usvojenih pravila ponasanja kao pozitivnog odnosa naseg angazovanja u drustvu.

(четвртак, 10. апр 2014, 10:25) - anonymous [нерегистровани]

Свесно и савесно?

Било где и како изјављено или написано - то је урађено свесно и онај ко је то урадио мора да буде спреман на последице.

Проблем је, међутим, што на Интернету можете да кликнете на линк, видите нешто и ТИМЕ учините кривично дело!? ... и то не само у Ирану или Кини.

(четвртак, 10. апр 2014, 10:08) - anonymous [нерегистровани]

Opasnost interneta

Internet je i dobar i opasan.

(четвртак, 10. апр 2014, 09:09) - anonymous [нерегистровани]

granica !

postoji neka granica u tom izrazavanju ! ako to izrazavanje vodi kao ekstremizmu i pozivanju na linc ili rat, da li je i to demokratsko izrazavanje ?

(четвртак, 10. апр 2014, 09:05) - Branko [нерегистровани]

Super novinarka

Nevezano za tekst, ja se izvinjavam. Ova novinarka je buducnost RTS-a. Kakvo drzanje, stav i dikcija! Izgled, koji meni nije bitan, odlican. Primereno obucena kao voditelji na BBC-u. Samo tako neka nastavi. Mozemo li dobiti ime?

(четвртак, 10. апр 2014, 09:00) - anonymous [нерегистровани]

pritvor

zasto su ovi ljudi u pritvoru meesc dana. Ovakvih poziva na govor mrznje, cak u mnogo tezem obliku je bilo i ranije... I policija lepo privede pocionioce zadrzi ih 48 sati i napise prijavu. I oni se onda malo "opamete". Sada cemo od ove dvojice da napravimo "mucenike" i "heroje".
Zasto?

(четвртак, 10. апр 2014, 08:45) - anonymous [нерегистровани]

Gde ovo vodi...

U redu je da ne podstičemo na nasilje, ali nije u redu ako izražavamo svoje mišljenje i zbog toga idemo u pritvor.

(четвртак, 10. апр 2014, 08:26) - anonymous [нерегистровани]

Podrska ili ne

Pa sad, bilo kako bilo, verujem da velika vecina podrzava protivnike raznoraznih udruzenja. Medju takvima ima i potpuno obicnih gradjana koji nemaju nikave zle namere, ali jednostavno, ne vole odredjene pokrete, stranke, pojedince itd...