Читај ми!

Не треба куповати месо без декларације!

У легалним трговинама нема меса сумњивог квалитета, каже за РТС начелница Ветеринарске инспекције Сања Челебићанин. Месо и месне прерађевине без декларације аутоматски се сматрају неисправним, те је при куповини неопходно обратити пажњу на паковање, каже Челебићанин.

Начелница Ветеринарске инспекције Сања Челебићанин рекла је да у легалним трговинама нема меса сумњивог квалитета, али да је месо без декларације аутоматски неисправно месо, те треба бити изузетно опрезан при куповини.

Челебићанин је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да при куповини треба обратити пажњу на декларацију на паковању, на жиг, јер је то најбољи начин да се провери шта се купује.

Говорећи о последњем случају у Великој Плани, када је Н. Ј. ухапшен због сумње да је продавао пљескавице од меса угинулих крава, Челебићанин је истакла да је ту несумњиво реч о нелегалној производњи и промету.

"Говоримо о кривичном делу, које је заправо илегални промет хране - производња у сопственом домаћинству, што није забрањено ако кољете или производите за своју породицу, односно за сопствени замрзивач. Али не смете да стављате у промет, што је овај господин радио", рекла је начелница инспекције.

Како је истакла, лабораторијска испитивања овог меса нису рађена, јер би се слањем таквог меса на анализе легализовао илегални промет.

"Месо које нема декларацију је аутоматски неисправно. Немате податак о животињи, здравственом статусу, процесу хигијене на линији производње", објаснила је Челебићанин.

Коментаришући присутност сумњивог меса у продаји, Челебићанин каже да су сви легални објекти продаје под контролом Ветеринарске инспекције.

"Прошло је 10 година од како смо почели са идентификацијом сваке животиње, увуђењем централних ргистара, контролног ветеринарског броја, стављањем под надзор свих објеката у којима се обавља клање и врши производња, као и малопромет. То су специјализовани објекти у којима се продаје месо, млеко, јаја, мед, затим рибарнице, касапнице, то је све у потпуном систему одобравања регистрације и праћења од стране Ветеринарске инспекције", објаснила је Челебићанин.

Како је рекла, у прошлој години инспекција је обавила 2.500 ванредних контрола, најчешће у време празника и великих врућина, када је потражња за месом повећана. Акцијских контрола, у сарадњи са полицијом, било је око 700.

"У јануару смо запленили односно поништили 5.500 тона меса које се продавало у местима која за то нису регистрована", каже Челебићанин.

Ипак, истиче да није поента да инспекција сваког дана буде у сваком од тих објеката, већ је потребно овакав начин производње и продаје меса свести на минимални ниво.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 11. мар 2014, 13:46) - anonymous [нерегистровани]

kontrolišite vi koji ste stručni.

Treba vi više da kontrolišete, kako mi da znamo da je to ispravna deklaracija. Mesare na zemunskoj pijaci ne izdaju fiskalne, malo prekontrolišite. 

(уторак, 11. мар 2014, 12:57) - mr Ljubiša Vuković [нерегистровани]

Upravljanje opasnostima u hrani

Od slučaja do, nažalost, novih slučajeva načelnica veterinarske inspekcije svojim inspekcijskim pristupom ( raektivno, neaktivno i nesistemski) ne ume da pošalje poruku javnosti koja bi u osnovi bila zalaganje za preventivnim, proaktivnim i sistemskim merama da se spreči nastanak mogućnosti pojavljivanja neželjenih akcidenata kada je bezbednost proizvoda životinjskog porekla u pitanju. I tu smo gde jesmo kada država ( ministarstva) ne brinu o obaveznoj primeni sistema kvaliteta u firmama koje procesuiraju i rukuju hranom, koji kada se efektivno primenjuju kao HACCP na primer sprečavaju pojavu opasnosti u hrani. HACCP je obaveza svih koji rade i konfekcioniraju svežim meso i mleko ali i svih u lancu isporuke proizvoda da krajnjih korisnika. Za početak veterinari moraju na obuku da bi delovali preventivnije, što je primereno ovom veku, a ne represivno, što je primereno prethodnom veku. I neka konačno ministarstva rade, ako imaju kadrove?

(уторак, 11. мар 2014, 12:15) - Boki Moravac [нерегистровани]

...

Neka gospođa načelnica bude jasnija i objasni dali deca za vreme velikog odmora treba na kiosku da traže deklaraciju, papire, pečate, dokumentaciju za pljeskavicu koju žele da kupe i pojedu za užinu. Pre bi se reklo da je to posao sanitarne inspekcije ili već nekoga u državnom aparatu koji je ponovo zatajio i nije obavljao svoje obaveze za koje su plaćeni. Inspektori su potkupljivi a sankcije za ovakve prekršaje su nedovoljne plus nesavesni pojedinci i onda imamo ovo što imamo. Nikada brojnija lokalna samouprava koja ništa ne radi samo uvodi takse i obaveze prema maloj privredi i parazitski živi na račun drugih a kaplje i od ovakvih nesavesnih ljudi i tako ko zna dokle.

(уторак, 11. мар 2014, 11:56) - anonymous [нерегистровани]

Roba

A mene interesuje sta drzava radi po pitanju zabrane prodaje nedeklarisanog mesa?Alo to je hrana ljudi,,,,taj zakon bi morao biti veoma ostar a ljude koji ga ne postuju osudjivati na visoke kazne.

(уторак, 11. мар 2014, 11:49) - SA70 [нерегистровани]

Pitanje

Ako je vec tako onda ova gospodja treba da nam objasni kako je onda McDonaldsu dozvoljeno da prodaje i pljeskavice od mesa uginulih goveda koje je hemijski obradjeno da bi zadovoljilo minimum standarda.
Tek nedavno je ovde u Velikoj Britaniji obelodanjeno da McDonalds u svakoj zemlji gde ima svoje restorane ima pravo da prodaje ovako obradjeno meso.