Читај ми!

Преминуо Александар Тијанић

У Београду је изненада, у 64. години, преминуо генерални директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић.

Генерални директор РТС-а Александар Тијанић преминуо је у Београду у 64. години. Тијанић је био колумниста, писац, министар, саветник, генерални директор, најаутентичнији и најпрепознатљивији новинарски језик од Беча до Атине. Волео је да се представља само као новинар.

Александар Тијанић рођен је 13. децембрa 1949. године у Ђаковици. Живео је у Подујеву, Приштини и Београду.

Студирао је журналистику на Факултету политичких наука у Београду, одакле је, као најталентованији студент, позван у недељник НИН где започиње професионалну каријеру. Текстови из тог периода данас су уџбеници за све оне који се баве новинарством. Суверено је владао готово свим областима од спољне и унутрашње политике до спорта.

После тога постаје главни уредник часописа Интервју. Прва телевизија на којој је радио као директор и главни и одговорни уредник била је ТВ Политика. Основао је 1994. године БК телевизију и био је њен први директор.

Крајем осамдесетих је почео да пише и за загребачки Старт и Данас, као и за сплитску Недељну Далмацију, где се истакао својом колумном En passant, у којој је критички коментарисао тадашњи комунистички режим, односно догађаје у вези са антибирократском револуцијом. Објављивао је политичке колумне у љубљанској Младини и сарајевском Ослобођењу.

Године 1991. вратио се у Београд где је уређивао Спортски журнал. Године 1997. покренуо је дневни лист Грађанин, који је убрзо престао да излази. Од 1998. до 1999. године писао је колумну у недељнику Европљанин.

Био је почетком деведесетих један од водитеља емисије "Умијеће живљења", која се још памти.

Тијанић је од 1994. године био министар информисања у Влади Србије, али на ту функцију поднео је оставку. Био је и саветник за информисање председника СРЈ Војислава Коштунице од 2001. до 2004. године.

Генерални директор РТС-а био је од 2004. године, биран је у два мандата. Покренуо је дигитални канал културе на РТС-у.

РТС је у време Тијанићевог мандата снимио серије изузетне гледаности: "Село гори, а баба се чешља", "Бела лађа", "Горки плодови", "Рањени орао", "Мој рођак са села", "Грех њене мајке", "Улица липа" и многе друге.

Такође, за његовог мандата, РТС је 2008. године организовао такмичење за Песму Евровизије, које медијски стручњаци оцењују као једно од најуспешнијих. Према Тијанићевој замисли, у нашу кућу примљено је 100 младих стручњака.

Вратио је поверење и поштовање гледалаца. РТС је била најуспешнија телевизија седам година заредом. Борбу за опстанак Јавног медијског сервиса сматрао је борбом за нормалну и пристојну Србију. Томе је посветио последњу деценију своје бриљантне новинарске каријере.

Последњи пут се појавио у јавности 23. октобра на расправи о јавним медијским сервисима.

Написао је неколико књига, а књига "Ја и нико мој", коју је недавно завршио, треба да изађе из штампе крајем године.

"Рачунам да ће књигу читати моји противници. Тираж је, дакле, обезбеђен. Ту је и стотинак јавних личности са тајним склоностима о којима сам писао током три деценије. Без обзира на наслов, нисам главна личност књиге, већ мали новинар растрзан жељом да преживи и мањком храбрости да буде кукавица", истакао је Тијанић.  

Иза себе је оставио супругу, сина, ћерку и двоје унука.

Тијанић: Прва лекција новинарства (новембар, 2012)

број коментара 196 Пошаљи коментар
(среда, 30. окт 2013, 23:02) - anonymous [нерегистровани]

Tuga...:(

Direktore,pocivaj u miru.Porodici iskreno saucesce.

(уторак, 29. окт 2013, 19:24) - Fahri Musliu [нерегистровани]

Tungateta

Dragi Sale (tako sam te zvao) tvojom smrscu izgubio sam iskrenog druga i prijatelja koji je uvek vodio racuna i brinuo o meni uz recenicu "uvek sam tu sta ti god zatreba. Cuvaj se". Kad kad smo se sretali u gradu ili bilo u kom ambijentu uvek si me pozdravio sa " TUNGAT JETA. CKA PO BAN. SI JE"? Nema vise Saleta da mi se obrati tim recima pun topline i sa osmehom. Nema vise kolosa srpskog i jugoslovenskog novinarstva. Ali Sasa ce uvek biti u mojim secanjima i uvek cu okrenuti glavu da
pogledam da li ruca kod Vuka ili pije pice kod Freske!!!
Porodici iskreno saucesce a tebi dragi Sale vecna
slava.

(уторак, 29. окт 2013, 15:50) - anonymous [нерегистровани]

Aleksandra

Ispod jedne teske i tvrde ljusture krilo se potpuno drugo lice, ljudsko prijatno, kulturno. Drago mi je da sam bila u prilici da upoznam g-dina Aleksandra Tijanica i na taj drugi nacin. I sa ljusturom i bez nje uvek sam se divila svemu sto je izaslo ispod njegovog pera. Zato me i ne cudi sto je najvise voleo da se predstavlja kao novinar....sve ostalo dodje i prodje. Neka mu je slava.

(уторак, 29. окт 2013, 13:16) - Радиша [нерегистровани]

Редак звер

Твоје текстове сам одувек са задовољством читао. Био си ми и директор. Рад са тобом био је борба, позитивна, стваралачка. Почивај у миру!

(уторак, 29. окт 2013, 13:06) - jelena ilić [нерегистровани]

a.t.

Tuga.Ostati bez novinara njegovog temperamenta i oštrine veliki je gubitak u vreme kada se vrednost novinarstva i toalet papira skoro izjednačena.

(уторак, 29. окт 2013, 12:37) - Јелена [нерегистровани]

Искрено саучешће

Од сваке телевизије на којој је радио направио је чудо. Нека му је вечна слава и хвала. Моје искрено саучешће његовој породици и запосленима на РТС у.

(уторак, 29. окт 2013, 12:15) - luka3rd [нерегистровани]

Gospodin.

Veliki covek, retko profesionalan novinar.
Prek i strog, ali kao i svi intelektualni ljudi na ovim prostorima.
Neka mu je vecna slava.

(уторак, 29. окт 2013, 12:09) - Ljupco [нерегистровани]

Saucesce

Veliko saucesce.

(уторак, 29. окт 2013, 11:35) - Milorad Bojković [нерегистровани]

Tvorac Novinarske akademije

G-n A.Tijanić bio je vrstan stvaralac, nije imao vremena da formalno završi visoke škole, jer je stvarao svoju Novinarsku akademiju, koju bi da završi svaki novinar - na radost njihovu ostavio im je najbolje udžbenike.
Svaka njegova novinarska tvorevina je svojevrsna disertacija...
Pred njegovim dubokim "duhovnim oranjem" umela je da ustukne svaka goropadna vlast, njeni medijski pratioci i svaki duhovni korov!
U izveštavanju RTS-a o smrti, vidim njegov rukopis...svaka Vam čast na pokazanom dostojanstvu i nenametljivoj pošti... sve radite sa visokim stilom i istovremeno ponosito...da ne kažem ".........", što bi On rekao.
Sledeći njegove ideje uspećete,jer one imaju veliku duhovnu snagu... a njemu želim da nađe zasluženi mir.
Slava mu!


(уторак, 29. окт 2013, 11:14) - anonymous [нерегистровани]

najveći

Prerano...Neka ti je večna slava.