Читај ми!

Шта је ракетни систем АЛАС?

АЛАС je српски ракетни систем, који представља најамбициознији развојни пројекат домаће војне индустрије. То је вишенаменско оружје домета 25 до 60 километара са принципом вођења без непосредног визуелног контакта са циљем.

Српски ракетни систем АЛАС (енгл. Advanced Light Attack System) представља најамбициознији развојни пројекат српске војне индустрије у техничко-технолошком смислу.

То је противоклопни вишенаменски ракетни систем великог домета са принципом вођења без непосредног визуелног контакта са циљем. Идеја је проистекла из дугогодишњег искуства у инжењерингу ваздухопловних и ракетних система, а прати и тренд у области беспилотних система различитих намена.

Намењен је за дејство по циљевима, као што су тенкови, борбена возила пешадије, пољска утврђења, командна места, инфраструктурни објекти, бродови на мору и приобаљу, индустријски објекти, нисколетећи хеликоптери и др.

Међутим, оно што га издваја јесте изузетан ниво прецизности, остварен захваљујући уградњи ТВ или инфрацрвене главе за самонавођење, која ракету АЛАС претвара у неку врсту "ракетног снајпера".

Вођење је комбиновано - на средњем делу путање вођење се остварује помоћу инерцијалне платформе која ракету води у очекивану зону у којој се налази циљ (прорачунату на основу података добијених од извиђачких платформи), а након доласка у зону циља, примарни сензор постаје глава за самонавођење и шаље слику циља до командног места посредством оптичког кабла, који се одмотава до задњег дела ракете, а пропусна моћ оптичког кабла је 200 Mbit/s.

Слика се преноси до командног места, где се након адекватне обраде приказује на специјализованим приказивачима, омогућавајући на тај начин операторима да изаберу оптималну ударну тачку, или да ракету преусмере на други циљ, односно самоуништење, уколико тактичка ситуација то налаже.

Оптички кабл се користи и за пренос команди на ракету. Ово решење нуди предности - оператор се стално налази "у петљи" вођења, односно човек а не машина одлучује о нападу на циљ или одустајању од напада. На овај начин смањује се опасност страдања цивила. 

Велика предност овог ракетног система је што он није везан за једну врсту платформе. Могуће га је лансирати са бродова, различитих врста гусеничних и точкастих платформи, али и са стационарних лансера па чак и хеликоптера.

Максимални домет јој је 25 километара, са могућношћу даљег повећања до 60 километара.

Тај систем развија приватна компанија "Едепро", а спонзорише га Југоимпорт-СДПР.

Светска презентација ракетног система АЛАС била је на изложби војне опреме "Идекс" 2007. године у Абу Дабију.

број коментара 39 Пошаљи коментар
(недеља, 17. феб 2013, 20:46) - Патриот [нерегистровани]

Одговор на:"dr nele"

Па што се тиче Маљутке ту ниси у праву. Маљутка је одлична ракета и изванредно се води само треба знати како. Био сам оператор на 3М6 и Маљуткама, испалио сам (и погодио све)једну ракету 3М6 и 3 Маљутке, изврсне су.

(недеља, 17. феб 2013, 20:03) - anonymous [нерегистровани]

MIslim..

MIslim da bi se ovaj sistem najbolje pokazao instaliranjem na bespilotne letelice!

(недеља, 17. феб 2013, 19:43) - anonymous [нерегистровани]

Politika novine

Procitajte na naslovnoj strani tekst od legendarnog Miroslava Lazanskog.
Takodje vrlo dobro objasnjeno, u njegovom stilu o ALAS.

(недеља, 17. феб 2013, 17:27) - anonymous [нерегистровани]

ispravka

Ima kabal, raspitaj se malo pa komentariši. Raketa je u fazi razvoja, pitanje da li će naići na probleme sa kablom ali zamisao je da polaze kabal, a ne da vuče. Taj kabal je tanak kao struna i čvrst, i tesko moze da se pokida.

(недеља, 17. феб 2013, 17:22) - anonymous [нерегистровани]

ispravka

Nije spajk Američki nego Izraelski, mada to mu dođe na isto. Verujem da će ALAS biti jeftiniji od spajka nlos. Nadam se da će ga Vojska Srbije kupiti ali sumnjam.

(недеља, 17. феб 2013, 16:08) - nesa [нерегистровани]

ima mogućnost povećanja do 60 km

Maksimalni domet joj je 25 km, sa mogućnošću daljeg povećanja do 60 kilometara.

(недеља, 17. феб 2013, 15:54) - Runjocaveman [нерегистровани]

Ciljevi na zemlji

To su avionske rakete za ciljeve na zemlji,25 km dovoljno,avion moze biti van dometa manjih protiv avionskih raketa i mitraljeza a uspesan,a na vecoj daljini nece pogodit nista, mozda civile,ne razpoznaje cilj,tako da je i ne potrabna veca daljnost,dobra, ako nije preterano skupa,mada kad je precizna nikad nije skupa,a precizna i ne mnogo skupa ima sansu za masovnu proizvodnju , zaradu i popularnost.

(недеља, 17. феб 2013, 15:50) - anonymous [нерегистровани]

Ракета и кабл

Управо проверих нешто више о овој ракети и заиста је кабл везан за ракету (ја сам један од оних што је рекао да то није истина)! Нисам сигуран како то функционише јер ако мета промени позицију може да дође до компликација ако се не варам. Ал добро, каква год да је, макар се продаје да имамо и ми неке користи од тога. Парама се не гледа у зубе.

(недеља, 17. феб 2013, 14:32) - anonymous [нерегистровани]

pazi ove

Pricaju da je zastareo sistem gde se kabel odmotava iza rakete a cela americka i nato industrija se zasniva na tom principu kad je u pitanju lako raketno naoruzanje. To samo pokazuje koliko neki ljudi sve sto je domace trude se da sto više unize i omalovaze. Da su na diskaveriju gledali ovo isto kako amerikanci ispaljuju sa helikoptera i gadjaju iračke tenkove dok se opticki kabl 10 puta tanji od ljudske vlasi odvija iza rakete rekli bi WOW kakva tehnologija...

(недеља, 17. феб 2013, 14:32) - anonymous [нерегистровани]

Genijalci

Alo genijalci pre nego sto pocnete da prosipate pamet malo se raspitajte!! Isti sistem sa optickim kablom ima i Americki raketni sistem Spike, uostalom ALAS se nudi i sa bezicnom vezom za vece domete( kao i Spike)...pozdrav genijalcima komentatorima..