Читај ми!

Амерички "хамери" за српску војску

Америчка влада донирала Војсци Србије 17 возила типа "хамер" у вредности од 2,9 милиона долара. Намера је да возила, пре свега, буду коришћена у мировним операцијама под окриљем УН, рекао министар одбране Александар Вучић.

Војсци Србије је данас у Техничко-ремонтном заводу у Чачку предато 17 специјалних теренских возила HMMWV (популарно Humvee), који су донација америчке владе у оквиру програма подршке српским оружним снагама.

Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић је, на церемонији примопредаје, прецизирао да ће највећи део тих возила бити предат 31. батаљону, Треће бригаде Копнене војске Србије у Зајечару, а део у бази Југ код Бујановца, али да је, пре свега, намера да та возила буду коришћена у мировним операцијама под окриљем УН.

"Вредност возила је 2.887.463 долара, дакле велика вредност за нашу земљу која се налази у економској кризи, и ми смо захвални нашим америчким пријатељима што су дали све од себе да возила дођу у Србију", рекао је Вучић америчкој амбасадорки у Београду Мери Ворлик и представницима америчке војске, који су присуствовали церемонији уручења.

САД су, како је навео Вучић, у војно-одбрамбеном делу један од најважнијих партнера Србије и Влада Србије се нада да ће оваква сарадња, помоћ и подршка САД бити настављена и у будућности.

"Ми, међутим, морамо да уз наставак те врсте сарадње радимо на побољшању сопствених капацитета и то је оно чему ћемо посветити посебну пажњу у протеклом периоду", рекао је Вучић, који је уз осмех рекао да је у Министарству одбране, када су возила кренула из Балтимора пут Солуна, настала нека врста славља.

Министар је најавио долазак још једног контигента од четири возила и опреме у вредности од два милиона долара, током наредне године, указујући да је уз побољшање сарадње са другим земљама, неопходно радити и на унапређењу сопствених капацитета и производње, преноси дописник РТС-а.

Амбасадорка САД је изјавила да куповина ових возила представља још једну потврду продубљивања сарадње оружаних снага Србије и САД, и објаснил да донација, осим теренаца, обухвата и комплет алата и резервне делове како би возила била што дуже у употреби".

"Знамо да ће Војска Србије користити ова возила како би што више развила капацитете за учешће у мировним мисијама ЕУ и УН, а ми смо спремни да у највећој могућој мери помогнемо те напоре Србије", рекла је Ворлик, најавивши да ће, вероватно током следеће године, бити достављена још четири возила и опрема за обуку на терену, вредни додатних два милиона долара.

Свечаности је присуствовао и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

"Хамер" или "хамви" је популарни назив за теренско возило HMMWV (енг. - Високо-мобилно мултинаменско возило точкаш).

Министарство одбране је у априлу саопштило да је почела израда 21 возила типа „хамер" за потребе Војске Србије.

Стручну и административну подршку у поступку обезбеђивања возила пружиле су Канцеларија изасланика одбране и Канцеларија за сарадњу у области одбране Амбасаде САД у Београду, док су средства за набавку оклопних возила обезбеђена из помоћи коју је Војска Србије добила од Америчког фонда за међународну помоћ (ФМФ).

Амбасадор Србије у САД Владимир Петровић је у априлу посетио је постројење фабрике "АМ General" које се налази у савезној држави Индијани и том приликом њени представници изразили су заинтересованост да посете крагујевачку фабрику "Застава камиони" као потенцијалног партнера за производњу "хамера" у Европи, саопштило је тада Министарство одбране.

У Европи постоји само једно постројење за производњу "хамера", и то цивилне варијанте, у руском граду Калињинграду на Балтичком мору.

У Србији је до сада "хамере" користила само Противтерористичка јединица Жандармерије МУП-а Србије, а један примерак возила, који је заробљен од Американаца током рата 1999. године, изложен је испред Војног музеја на београдском Калемегдану.

број коментара 67 Пошаљи коментар
(петак, 05. окт 2012, 19:28) - anonymous [нерегистровани]

Humvee

Ne mogu da verujem koliko ima ostarscenih komentara punih neznanja! To da neko tvrdi da je Humvee vozilo samo za pustinje ili grad je smesno kao i poredjenje sa Ladom Nivom ili Pinzgauerom! To su potpuno drugacija vozila...Kamo srece da mozemo celu vojsku da opremimo Humvee vozilima!
Sto se Rusa tice, ne secam se da su poklonili ni jednu toliko cenjenu od nekih Ladu Nivu! Da jesu, verovatno bi po nekima to bilo ravno odlasku u svemir!

(недеља, 16. сеп 2012, 03:55) - anonymous [нерегистровани]

Nisu oni to poklonili

Zato ulazu u vojnu industriju vise nego ceo ostali svet zajedno, ali ti tako pametan i obrazovan bi trebao da znas. A sto se tice dzeneral motorsa, to nije ni 0.02% od njihovog GTP.

(понедељак, 10. сеп 2012, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

nemate pojma

Sta se sekirate gde nam je pustinja? Kako nam mladi beze iz zemlje uskoro cemo biti super pustinja, pustinjak!!!

(недеља, 09. сеп 2012, 23:35) - Nisam anoniman [нерегистровани]

Svašta

Pa Zar niko ne čita za šta su namenjeni ti Hammeri? za učešće Srbije u mirovnim operacijama pod okriljem UN!!
Ništa oni ne daju za džabe, zemlja im duguje nekoliko triliona dolara, a oni "Doniraju"!
Ćorava posla sa njima raditi kao i uvek, šta god da su naumili mi naivni Srbi ćemo uraditi svakako kako oni kažu, i uvek smo i radili.

(недеља, 09. сеп 2012, 23:33) - Dragan [нерегистровани]

Hvala amerima

Ovom priliko želim da se zahvalim amerima na doniranju pomenutih vozila, zaista nemamo u čega da šaljemo naše vojnike u mirovne misije u Avganistan, Irak, Libiju, sutra u Siriju i Iran i ko zna gde još, a koje oni organizuju u sklopu partnerstva za mir. Šta je vama ljudi, ova vozila odoše na proleće put bliskog istoka. Živi bili pa videli...

(недеља, 09. сеп 2012, 23:15) - anonymous [нерегистровани]

Pinzgauer&Hamer

Ja vozim Pinzgauera, neka mi izadje na crtu ko god hoce sa tim hamerom (terenska voznja)i bude bolji? Ja bi mog pinca pojeo sa sve gumama!

(недеља, 09. сеп 2012, 22:49) - anonymous [нерегистровани]

????

bolje bi bilo da su nama poklonili kukuruz ili traktore nego hamere.

(недеља, 09. сеп 2012, 22:36) - anonymous [нерегистровани]

Cujte i po cujte!!

Aallooo!Bre narode Srpski!!! Taj Hamer nije Amerika napravila! Hamer je delo Australijski strucnjaka ali ga je Ausralijska Vlada odbila da proizvodi jer je po njima bio preskup i nerentabilan i onda su se Amerikanci latili proizvodnje Hamera!! Dosta vise o Hamerima i Amerikancima molim Vas ako Boga znate!!

(недеља, 09. сеп 2012, 22:33) - anonymous [нерегистровани]

Udine

potpuno si u pravu,,

(недеља, 09. сеп 2012, 22:18) - LINUX [нерегистровани]

@Како је могуће

Готово сви комјутери који се користе у Србији направљени су од кинеских компонената и не могу бити (само) амерички. Освестите се и погледајте шта пише на електронским проиводима. Готово свуда исто: Made in China или Made in PRC. На процесорима стоји Assembled in Malaysia. Foxconn, који производи IPhone у Кини, је тајванска компанија. Американци су задужени само за софтвер, а хардвер је 100% кинески. Готово ништа од компјутерског хардвера се не проиводи у САД. Американци више немају технологије за производњу савременог компјутерког хардвера, што и сами признају и жале се због тога. Власти у Србији су последњих десетак година вршиле пропаганду против Истока, потпуно попивши мозаг многима, али се већина ипак освестила!