Читај ми!

Срби на северу КиМ и даље на барикадама; Вучић: Искрен и коректан разговор са Лајчаком и Ескобаром

На северу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно, али је ситуација и даље напета. Барикаде Срба који протестују због хапшења бившег полицајца Дејана Пантића улазе у пети дан. Север Космета блокирала је и косовска полиција, а преко прелаза Брњак и Јариње не може се ни пешке. Неопходни лекови за ухапшеног Дејана Пантића преко Еулекса достављени су тек четири дана после хапшења.

Канцеларија Еулекса на Косову и Метохији потврдила је да је омогућен транспорт лекова неопходних за лечење бившег припадника косовске полиције Дејана Пантића, којем је на 30 дана продужен притвор, те да је мисија предала лекове команданту косовске полиције у Лепосавићу.

"Мисија је у контакту са косовском полицијом, Специјалним тужилаштвом у Приштини, Посебним одељењем Основног суда у Приштини, као и са адвокатом господина Пантића. У складу са својим мандатом, Еулекс прати овај случај како би проценио како се њиме баве косовске власти", наводи се у одговору достављеном Танјугу.

Премијерка Ана Брнабић позвала је Брисел да помогне да се Дејан Пантић пусти из притвора.

Дејан Пантић ухапшен је у суботу на Јарињу, после чега су Срби започели протест. Барикаде улазе у пети дан, а школе од понедељка не раде.

Касно синоћ влада привремених приштинских институција издала је, после састанка Аљбина Куртија, специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара, саопштење у којем се наводи "да је постигнут договор да се уклоне барикаде на северу КиМ".

Након састанка, Лајчак је изјавио да је најбољи начин да се барикаде на северу Косова и Метохије уклоне политичким договорима, а не булдожерима.

Мисија НАТО-а на Косову (КФОР) саопштила је да помно прати дешавања на северу КиМ и да је у блиском контакту са представницима Београда и Приштине, преноси Косово онлајн, позивајући се на портал Репортери.

Према наводима портала Репортери, Кфор није одговорио да ли ће учествовати у уклањању барикада на северу.

Специјални представник САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да се САД категорички противе повратку српских снага на север Косова и Метохије.

"Ми то категорички одбацујемо. Ми то уопште не подржавамо", рекао је Ескобар у интервјуу за Радио слободна Европа.

На то је реаговала Ана Брнабић, истичући да је Ескобар још један низу политичара који су недвосмислено против важећих резолуција Савета безбедности УН.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво