Читај ми!

Одаловић: Захтев Србије је враћање Резолуције 1244 у живот и ако одговор Кфора буде негативан

Вељко Одаловић, председник Комисије Владе Србије за нестала лица истиче да захтев који проистиче из Резолуције СБ УН 1244 да се на простору КиМ у сагласност Кфора врати одређени број српских безбедносних снага треба да буде нешто на шта ће командир Кфора да одговори и образложи. Каже да тај одговор можда буде и негативан, али да је то начин враћања Резолуције 1244 у живот.

Специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак и специјални представник Америке за Западни Балкан Габријел Ескобар данас би требало да су у Београду, после јучерашњих разговора у Приштини.

Ове недеље у региону боравиће и представници Квинте. Истовремено, Срби који протестују због хапшења бившег полицајца Дејана Пантића, пети дан су на барикадама.

Вељко Одаловић, председник Комисије Владе Србије за нестала лица оцењује да би ако је долазак Мирослава Лајчаак и Габријела Ескобара у Београд у функцији смиривања тензија и решавања проблема на КиМ које је изазвао Аљбин Курти нешто што треба поздравити.

То што се дешава је, истиче,  одговор Срба на терор који траје већ дуже. Улазак специјалних јединица на север Космета је, каже, део сценарија који је већ направљен и то је оно што Куртију даје нову снагу и механизам за провокације - хапшења, претње да ће барикаде бити разбијене, да би људи по неким њиховим оценама, информацијама и доказима могли да буду као и Дејан Пантић ухапшени, процесуирани.

"Имамо једно стање које захтева озбиљно реаговање међународне заједнице, првенствено оних који треба да буду гарант стабилности на простору КиМ. То нису ни Курти ни његове косовске, како их он зове безбедносне снаге. То су Унмик и Кфор и Еулекс у мандату који му је остављен"; нагласио је Одаловић.

Коментаришући изјаве да неће бити прихваћен захтев који проистиче из Резолуције СБ УН 1244 да се на простору КиМ уз сагласност Кфора врати одређени број српских безбедносних снага, оцењује да то говори да за њих тај документ више не постоји.

"Поставља се основно питање - а шта раде њихови војници у чијем су мандату, по којој се резолуцији немачки или амерички војници налазе на простору КиМ, ако то није Резолуција 1244 и потписани Кумановски споразум", запитао је Одаловић.  

Додаје да то треба да буде нешто на шта ће командир Кфора када буде добио захтев да одговори и образложи.

"Можда буде негативан одговор, али ово је начин враћања Резолуције 1244 у живот", нагласио је Одаловић. 

Сматра да би командант Кфора морао да одговори на захтев Србије, јер ако би ћутао то би онда поставило питање " у складу с чиме се он понаша и на основу којег документа је он ту".

Додаје да је ово тренутак да међународне снаге покажу шта могу на КиМ да пруже и да ли су  гарант стабилности на простору КиМ.

Случај Тодосијевића ново застрашивање Срба

Коментаришући информацију да је приштински суд председнику општине Звечан Ивану Тодосијевићу послао писану пресуду о казни затвора од годину дана због вербалног деликта подсетио на случај Вилијама Вокера и Рачак.

"На простору КиМ постоји само једна једина истина коју је пласирао Вокер. У оптужници против Милошевића војног и полицијског врха био је и Рачак и Дубрава. После смрти Милошевића измењена је оптужница и Рачак и Дубрава су скинути. Они нису никада ни потврђени ни доказани да се десило то што је Вокер тврдио", подсетио је Одаловић.

То знају, истиче и Албанци и Срби да оно што је Вокер тврдио није истина, али је искоришћена једна мера према Игору Тодосијевићу једна мера која би требало да застраши све Србе, да не говоре о тим злочинима и ономе што се стварно дешавало.

"Пустите нас да можемо слободно, као што је Вокер могао да слаже читав свет, да не лажемо него само да кажемо истину", нагласио је Одаловић.

Апсурд је, истиче, да ту нема  ни судије српског, ни тужиоца иако је интенција уласка Срба у приштинске институције по Бриселском споразуму била да они буду део тих процеса.

"Тако се данас дешава да не знамо где је Пантић, како је, знамо само да је Еулекс једна шлеп служба која носи лекове. Срамота за Еулекс", оцењује Одаловић.

Натерати Куртија да крене у поступак стварања ЗСО 

Указао је да Лајчак и Ескобар морају да разговарају са Србима и о њиховим захтевима.
 
"Прво објасните Куртију и натерајте њега да крене у поступак формирања Заједнице српских општина, јер је хапшење Пантића само прелило чашу", упозорио је Одаловић. 
 
Истиче да је ово тренутак када косовске специјалне јединице треба да се врате у своје базе одакле су и пошле, Кфор с Еулексом мора да преузме много већу одговорност за мир и безбедност на читавом простору КиМ, а посебно на северу.
 
"То треба да буде гарант Србима да неће ничија бахатост, самовоља да превлада", закључује Одаловић. 

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се