Читај ми!

Срби и даље на барикадама; Ескобар: САД се категорички противе повратку српских снага на север КиМ

Срби који протестују због хапшења бившег полицајца Дејана Пантића и даље су на барикадама. Север Космета блокирала је и косовска полиција, а преко прелаза Брњак и Јариње не може се ни пешке. Пантићу достављени лекови. Специјални представник САД за Западни Балкан Габријел Ескобар поручује да се САД категорички противе повратку српских снага на север Косова и Метохије. Премијерка Ана Брнабић пита да ли Резолуција 1244 и Бриселски споразум више не важе.

Барикаде на северу КиМ улазе у четврти дан, школе од понедељка не раде, а притвор Дејану Пантићу, због чијег хапшења су Срби подигли барикаде, продужен је на 30 дана.

Повишене тензије трају већ неколико дана. Косовска полиција je у четвртак запленила готово све вино из винарије породице Петровић из Велике Хоче. Специјалне полицијске јединице са цистерном заплениле су 42.000 литара вина, а син власника винарије претио је да ће скочити с крова.

У двориште дечјег вртића у Лепосавићу ушла су возила специјалних јединица косовске полиције, међу којима и борбено возило, која су после краћег задржавања испод прозора објекта у коме се налазе деца предшколског узраста, напустила круг обданишта.

Истовремено, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти најавио је током посете Бечу да ће Приштина током овог месеца поднети захтев Бриселу за чланство у ЕУ

У вечерњим часовима више од 300 наоружаних специјалаца косовске полиције у пратњи оклопних возила ушло је из Јужне у Северну Митровицу. 

Као одговор на упад наоружаних специјалаца, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је на конференцији за медије рекао да ће Београд размотрити повратак до 1.000 припадника српских безбедносних снага на КиМ у складу са Резолуцијом 1244.

Потом је председник Александар Вучић рекао да је усаглашен текст захтева који ће бити послат команданту Кфора за повратак одређеног броја припадника српске војске и полиције на територију КиМ у складу са Резолуцијом СБ УН 1244. 

Због хапшења Дејана Пантића у јутарњим часовима у суботу, Срби са севера Косова и Метохије су почели да се окупљају и постављају барикаде. 

У напетој атмосфери председница привремених приштинских институција Вјоса Османи је после састанка са политичким партијама рекла да су се договорили да ванредни избори на северу буду одложени за 23. април, што је на Западу поздрављено и оцењено као покушај Приштине да релаксира ситуацију.

У недељу је одржана седница за Националну безбедност којој је председавао председник Вучић, после које је поручено да се неће одустати од очувања мира.

Инциденти су се наставили и на брани Газиводе, када су по сведочењу радника В. К., упали специјалаци косовске полиције, обијали кућицу и ломили капију на брани. 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво