Читај ми!

Косовске институције без Срба; Вучић: Српски народ неће остати без подршке

Због једностраних потеза Приштине, Срби на северу Космета поднели су оставке на све функције у локалној самоуправи, правосуђу, полицији. Срби на Северу Космета су за мир и остају своји на своме. Од Приштине траже пуну примену Бриселског споразума, формирање Заједнице српских општина и повлачење једностране одлуке у вези са регистарским таблицама.

Од данас на северу Косова и Метохије неће бити српских полицајаца. Они су у својим полицијским станицама у недељу и формално поднели оставке. У тексту оствке наводе да оставку подносе својевољно из личних и моралних разлога.

Осим у полицијским станицама српских полицајаца неће бити ни на административним пунктовима "Јариње" и "Брњак" које су напустили јуче после подне.

Срба од данас неће бити ни у другим институцијама и службама формираним по Бриселском споразуму. Правосусдни органи остали су без судија и тужилаца, локалне самоуправе без администрације и службеника јер су оставке поднели и општински и административни службеници.

Посланици Српске листе вратили су посланичке мандате скупштини привремених приштинских институција. То је потврдио Иљир Керчели, шеф кабинета председника скупштине.

Српски полицајци из све четири општине са севера КиМ који су поднели оставке, од јутрос долазе у станицу полиције у Косовској Митровици како би раздужили опрему и наоружање.

Од јутрос оставке Срби подносе и у Основном суду у северном делу Косовске Митровице.

Упркос незадовољству Срба политиком владе у Приштини на северу КиМ је ових дана мирно а јутрос је настава у школи почела редовно, отворене су и здраствене установе, а продавнице су добро снабдевене.

За насталу кризу у односима овдашњих Срба и владе у Приштини очекују се дипломатска и политичка решења.

Америчка амбасада у Приштини затражила је од Аљбина Куртија да одмах успостави Заједницу српских општина. Иза амбасаде траже од Срба да се врате у институције упозоравајући да тренутни сспорови, како кажу, имају капацитет да даље ескалирају на терену.

Аљбин Курти је на синоћној седници Владе у Приштини рекао да се "законитост и уставност не могу компромиртовати док дијалог и институције немају алтернативу".

Курти је поновио позив Србима да не бојкотују и не напуштају косовске институције које како је рекао служе свима без разлике.

Протест Срба уследио је на потез Приштине да, без претходног договора, укине КМ таблице и почне кажњавање оних који своје аутомобиле не желе да региструју на РКС таблице.

У селу Кишница код Грачанице група албанских младића бацила је Молотовљев коктел у двориште куће породице  Трајковић.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво