Тадић опомиње Еулекс

Председник Србије Борис Тадић рекао да је запрепашћен реакцијом Еулекса на кршење људских права на Косову и најавио "највећу могућу међународну акцију". Срби на КиМ не треба да узимају картице 044 и 045 мреже, јер тако признају косовске оператере, рекао министар Горан Богдановић.

Срби на централном Косову и даље су без фиксне и мобилне телефоније, а везе раде само на северу Косова. У акцијама косовске полиције онеспособљене су укупно 24 базне станице српских мобилних оператера. Поједина српска села потпуно су одсечена једна од других. 

"Запрепашћен сам реакцијом Еулекса који мирно гледа на кршење људских права, јер је Еулекс задужен за безбедност грађана. Са представницима Еулекса ћемо обавити изузетно тежак разговор на ову тему. Нећемо оставити српско становништво на КиМ ниједног тренутка", истакао је Тадић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да ће власти у Београду у наредним данима покренути "највећу могућу међународну акцију" како би се Србима на Косову и Метохији поново омогућило да користе услуге српских оператера мобилне телефоније.

Тадић је рекао да је јуче из Истанбула захевао хитну реакцију међународних институција овим поводом.

Према његовим речима, "Телеком Србија" је у стању да за седам дана обнови уништену и оштећену опрему.

Еулекс уз приштинске власти

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је да су за ту мисију прихватљиве акције Регулаторног тела за телекомуникације које су усмерене против, како је рекла, илегалних оператера мобилне телефоније.

"Еулекс је свестан значаја телекомуникација као основног вида људских права и поздравиће све прелиминарне мере којима ће бити пружена подршка људима који су изгубили покривеност сигналом мобилне телефоније док не буде обезбеђен легални оператер мобилне телефоније на Косову", рекла је Гудељевић агенцији Танјуг.

"Косовска Регулаторна агенција за телекомуникације је независно тело, а мисија ЕУ није упозната са њеним плановима везаним за север Косова, где за сада уредно функционишу сигнали српских оператера мобилне телефоније", рекла је Гудељевић.

Портпарол Еулекса истакла је да су на Косову у току разговори "свих заинтересованих страна о овом проблему".

Насилно успостављање "законитости"

Привремене косовске власти су у петак и суботу онеспособиле предајнике српских оператера мобилне телефоније због чега је без телефонског сигнала остало око 100.000 Срба у Косовском Поморављу и енклавама јужно од Ибра.

Представници косовских институција сматрају да ти "законски кораци" нису уперени ни против једне одређене националности или државе, већ против свих оних оператера који нису поштовали важеће законске норме.

Привремене косовске институције саопштиле су да подржавају одлуке Регулаторне агенције за телекомуникације за искључење предајника мобилних телефонија "Телекома Србије" и "Теленора", истичући да је реч о "успостављању законитости на тржишту телекомуникација на Косову".

Министарство за Косово и Метохију поручује да су српски оператери добили дозволе још пре 1999. године, а оне нису лимитиране.

Екипи Радио Грачанице речено је да у Грачаници нема особе која би могла дати изјаву ко је и када издао такву одлуку. За мештане, иначе, бесплатне картице нису биле од користи.

"За кредит од два евра могао сам да разговарам једва два минута са братом у Београду. Да апсурд буде већи, исти износ ће морати и он да плати, јер се наш разговор третира као саобраћај у ромингу. Не знам чему све ово води, неће изаћи на добро", рекао је мештанин.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 25. апр 2010, 19:23) - Dragomir [нерегистровани]

Sramota

Ako su takozvane institucije Kosova smatrale da su nasi operateri tamo nelegalno,onda su trebali samo da iskljuce predajnike,demontiraju i posalju upozorenje Telekomu ili i pozovu na pregovore u cilju prevazilazenja problema.Suprotno tome,oni su unistili opremu,s' kojim pravo?Nisu poslali ni jedan dopis Telekomu.Ovo je cist napad i provokacija na Srbe koji zive na Kosovu.Podrzavam Predsednika,treba pokrenuti medjunarodnu zajednicu,strane faktore,da se problem resi.

(недеља, 25. апр 2010, 17:31) - Stranac [нерегистровани]

International Telecommunication Union

Prepostavjam da dodelu frekfencija i operatera regulira International Telecommunication Union (ITU). A ITU je UN organizacija i mora da postuje rezoluciju 1244. Jel tako!?

(недеља, 25. апр 2010, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

Preko Izraela

Ma kako cudno da vam zvuci ovaj naslov odgovor na neke probleme dosta lezi u njemu. Da bi se nesto culo POZITIVNO O SRBIJI U SVETU POLITIKE I UTICAJNIH KRUGOVA treba konsultovati uticajne ljude i zemlje. Amerika,jasno je,nije ta koja ce nam pomoci jer sto se tice Kosova glavni je krivac i najaci otimac sa najvecom negativnom ulogom u delu. Druga najuticajnija zemlja na svetu bar za sada je Izrael a oni nisu priznali Kosovo. Povrh toga oni imaju izuzetno sposobne PR kompanije i advokate a takodje su jako povezani u svetu biznisa koji na kraju vuce konce svugde i u svemu. Da ne govorim o njihovom vlasnistvu mnogih medijskih kucja svuda u svetu. Neko uticajan od nas bi trebao da se pozabavi pronalazenjem kontakata i prijatelja i poslovnih partnera medju pomenutom elitom pa da se onda radi na tome da se nas glas cuje dalje od susednog sela. Naravno to kosta i dutotrajan je i naporan rad ali su zato i rezultati uspesniji i dugorocni. Pitanje je koliko daleko mi gledamo u buducnost opsednuti prezivljavanem i uvuceni u sopstvenu ljusturu. Vise medjusobnog postovanja,poverenja i sloge pa se tek onda moze ocekivati kretanje boljim putevima.

(недеља, 25. апр 2010, 14:23) - dijaspora [нерегистровани]

Bojim se da dzaba krecimo

Naime, ma kakvi nasi stavovi bili, ovaj segment je u vezi sa privredom. Sa njihove pozicije gledano, oni su 'drzava' i po tim pitanjima hoce da zaustave GSM signal uz zamisljenu granicu. Da neka granica postoji, znamo i mi, priznajemo je za administrativnu, samim tim, privreda u okviru administracije.

Kvaka 22, tesko za resiti, birokratija je ovde nemoguca, jedino sto je odradjen cin vandalizma i unistavanja tudje imovine sa njihove strane.

E sad, posto imamo posla sa najvecom ekonomskom rupom u Evropi, oni se odreci profita nece.
Posto imamo jos uvek u severnoj regiji kontrolu, pod hitno treba tamo postaviti IP gatewaye koji su pristupaci sa kosovske fiksne telefonije (u njihovoj mrezi) i omoguciti prodaju vaucera za razgovore preko gatewaya.

Dakle, preskociti ih skroz na skroz.
Pozivam Telekom i Telenor da pod hitno krenu u realizaciju i omoguce nasim ljudima sa Kosova jeftinu konekciju prema Srbiji!!
Ili pod hitno krenuti sa prodajom IP telefonskih adaptera registrovanih kao lokalni brojevi u Srbiji.


Znate vi sta treba, netreba vas uciti!

(недеља, 25. апр 2010, 14:20) - Никола Бокшан anonymous [нерегистровани]

Поново Холандија

Поздрав из Холандије,
Немојмо заборавити да су Албанци највише урадили искључиво медијима,немојте заборавити ни Хрватску,а манипулације из Сарајева ,
Ако Србија неможе бити актуелна у медијима запада и тиме бранити интересе Срба онда је и дипломатија осуђена на неуспех,мало се освестите,медији на западу ово морају знати ту нема дилеме ,одмах истог дана...
унапред хвала
Никола Бокшан

(недеља, 25. апр 2010, 13:41) - Никола Бокшан anonymous [нерегистровани]

Холандија

Поздрав из Холандије,
Овде медији немају појма о томе, шеф ЕУЛЕХ са је из Холандије, значи само је до наше дипломатије да то угура у информативни систем
земаља на западу, па господине Тадићу изволите да видимо ту вашу моћ ,да свет зна за муке Срба,
унапред захвалан
Никола Бокшан

(недеља, 25. апр 2010, 13:16) - Nikola [нерегистровани]

Bruka za Eulex

Puna podrška predsedniku Tadiću u osudi ovog čina. A što se tiče Eulexa, sram ih bilo. Zašto se sad ne oglasi francuski ambasador koji podržava Eulex (ostao nam je dužan odgovora i posle sramnog nastupa Bernara Kušnera na Kosovu i Metohiji). Očekujem da se povodom ovoga oglase i naše nevladine organizacije, pre svih Miljenko Dereta, Nataša Kandić, Sonja Biserko, Vojin Dimitrijević.

(недеља, 25. апр 2010, 11:48) - Andrej [нерегистровани]

Komentar

Mora da se uspostavi red u mnogim oblastima tehnicke prirode i ne moze medjunarodna zajednica da dozvoljava krsenje bilo cijih ljudskih prava,Pred.Tadic je brzo reagovao,a po meni trebalo bi da se oformi stalno mesovito telo za tzv.tehnicka pitanja,posto je to za sada najvaznije za srpsko stanovnistvo.