Читај ми!

Нове институције уместо "паралелних"

Решењем из Резолуције о Косову и Метохији такозване паралелне институције на КиМ престају да постоје, а настају косовске које воде Срби, каже председник Томислав Николић. Истиче да је циљ Србије да добије датум за почетак преговора, а да се не понизи и не одрекне свог суверенитета.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да решењем из Резолуције српског парламента о Косову и Метохији такозване паралелне институције престају да постоје, а настају косовске које воде Срби и додао да је циљ Србије да добије датум за почетак преговора, а да се не понизи и не одрекне свог суверенитета.

Николић је на Телевизији Прва, одговарајући на питање да ли долази до легализације паралелних институција на северу Косова и Метохије, објаснио да је реч о стварању нових косовских институција којима управљају Срби.

"То је стварање нових косовских институција, али сегмента институција које би водили Срби. И ту престају паралелне институције. Ако кажу да је Србија регулисала школство, здравство и, ако кажу да имамо суд у Косовској Митровици и да имамо неке полицијске снаге на северу КиМ, одједном овим нашим предлогом – који мора да се реши кроз устав Косова, али, не заборавите, и кроз Устав Србије српске институције постају косовске институције и њима управљају Срби", објаснио је председник Србије.

Одустали смо, како је додао, од тога да ми регулишемо здравство у српској националној заједници, али, рекао је председник, уколико Срби могу сами да се организују и "ми по Резолуцији имамо право да помогнемо. Ако нема довољно прихода или кадрова, практично је омогућено да делујемо на тој теритоји као да је потпуно под контролом Београда, а није".

Упитан чему је усмерена жива дипломатска активност Београда, Николић је одговорио да је циљ да "урадимо све што једна нормална држава треба и мора да уради да би довела до мира и благостања на делу своје територије".

"Циљ је да добијемо датум за почетак преговора са ЕУ, а да због тога не морамо да се понизимо, ни да понизимо грађане, ни да одустанемо од суверенитета", казао је Николић.

На питање шта значи изјава косовског премијера Хашима Тачија да неће наметати руководство северу Косова и Метохије, Николић је рекао да претпоставља да се тиме "жели да Србија заборави да има Срба и јужно од Ибра и да се, евентуално, утиче на политичке лидере на северу да осете неку себичност и почну да решавају само своје проблеме".

Он је рекао да се први пут не говори да је север територија на којој треба улетети силом и осигурати безбедност, владавину права и истерати српске "паралелне" институције.

"Претпостављам, али још нисам добио никаквих доказа за то, они желе да оно што је Резолуцијом донето, пребаце само севрено од Ибра, да ми заборавимо да тамо јужно од Ибра живи много више Срба и да, евентуално, добију подршку међу политчким вођама са севера који би можда могли да осете неку себичност и почну да решавају само свој проблем", оценио је Николић.

Он је, међутим, поручио да на њему као председнику није да решава поједначно и парцијално и да дели, већ да "покуша да реши цео проблем Косова и Метохије".

број коментара 25 Пошаљи коментар
(петак, 15. феб 2013, 16:43) - anonymous [нерегистровани]

Institucije

Za nas Srbe postoje samo Srpske institucije i nelegalne/paralelne Albanske na KIM! O cemu Toma prica ja kao Srbin neshvatam!

(петак, 15. феб 2013, 16:40) - anonymous [нерегистровани]

Posmatrač

Čini mi se, da je ovde previše raznih nesporazuma, te bi dobro bilo ako bi neko iz državnog vrha dao potrebna objašnjenja, da dalje ne nagađamo. Očigledno je, da nešto ne razumemo.

(петак, 15. феб 2013, 15:58) - anonymous [нерегистровани]

Tuga za Srbiju

A verovali smo da će rukovodstvo Srbije braniti i odbraniti Kosovo i Metohiju.
Verovali smo da će celovita Srbija opstati, jer narod to želi i hoće.

(петак, 15. феб 2013, 15:20) - Мића [нерегистровани]

Тужно

Нисам се оволико разочарао још откад сам схватио да је демократска револуција у Србији била шарена лажа. "Мора да се реши кроз устав Косова" - крај приче. 

(петак, 15. феб 2013, 15:07) - Милан [нерегистровани]

искрено ?

Moземо ли добити искрен и јасан одговор или објашњење , шта сте наумили да потпишете у вези Косова и Метохије ? бојим се да идете нечему веома срамном за народ који водите !

(петак, 15. феб 2013, 14:45) - Milica Arsic [нерегистровани]

Bez taktike

Dogadjaji se kristalisu, i na papiru ostajemo bez onoga sto smo sami, decenijama unazad predvodjeni svim bivsim vladama, ostavili.Ostali smo na Kosmetu skoro bez Srba, mi smo hteli da se iseljavamo i puni albanskih para za prodate nekretnine da se na drugim mestima sepurimo i grakcemo: Kosovo je srpsko! A drugi su cutali, mnozili se i pravili druge taktike. Ko je isao grlom u jagode, morao se nabosti.Zar je ova vlast za to kriva?!

(петак, 15. феб 2013, 14:37) - anonymous [нерегистровани]

Pečat

A gde je pečat?

(петак, 15. феб 2013, 14:25) - Ivan [нерегистровани]

Tuzan dan...

Sta kaze...ukinuce se paralelne institucije, a kosovskim ce upravljati Srbi koji tamo zive. Stvarno???  Pa normalno da ce upravljaati oni koji tamo zive. Tu je svuda tako, ali fakat je da mi ovime prihvatamo te "nove" institucije (a znamo ko istinski ima kontrolu nad njima). Ovim smo fakticno i prakticno porazeni. I to na danasnji dan. Bravo.

(петак, 15. феб 2013, 14:10) - anonymous [нерегистровани]

Ustav

nije prepreka...treba ga brzo promeniti..

(петак, 15. феб 2013, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

!!!

Sta pise u Ustavu RS???