Читај ми!

Референдум на северу Косова

У три општине на северу Косова одржан је референдум, на који је изашло 48 одсто уписаних грађана. Највише грађана изашло у Зубином Потоку. Грађани се изјашњавају о томе да ли прихватају институције власти у Приштини. Референдум у Лепосавићу сутра.

20.30 - У три општине на северу Косова првог дана референдума, изашло је 48 одсто уписаних бирача, саопштила референдумска комисија.

19.10 Први дан референдума у три већински српске општине на северу покрајине - Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку завршен је у 19 сати.

18.01 - Косовска влада оптужила власти Србије да су организовале референдум, истичући да су у Приштини тим поступком  "дубоко разочарани и револтирани".

17.39 - До 16 часова на референдум изашло 31,5 одсто уписаних грађана, саопштио члан референдумске комисије Љубомир Радовић.

Грађани у три општине на северу Косова данас су се на референдуму изјашњавали о односу према институцијама Косова. Гласачка места у Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку отворена су у седам часова и гласање се одвија без проблема.

Око 35.000 грађана у четири српске општине на северу Космета са правом гласа изјашњавало се о референдумском питању: "Да ли прихватате институције такозване Републике Косово".

У три општине на северу Косова на референдум је изашло 48 одсто уписаних грађана, саопштио је члан референдумске комисије задужен за односе са медијима Љубомир Радовић.

"У Косовској Митровици, гласало је 5.109 лица или 50,23 одсто, у Звечану 3.198 или 39,5 одсто, у Зубином Потоку 2.712 или 52,3 одсто", рекао је Радовић.

Он је казао да није било проблема и нерегуларности током гласања на рефередуму на којем се бирачи изјашњавају о прихватању косовских институција. Радовић је навео да су бирачка места затворена у 19 часова, да ће их током ноћи чувати чланови гласачких одбора и да ће поново ујутро бити отворена у 7 сати.

И у најсевернијој општини Лепосавић где се референдум одржава само један дан, сутра ујутро ће бити отворена 33 гласачка места и изјашњавање грађана трајаће до 19 сати.

"Први прелиминарни резултати референдума у четири општине на северу Косова знаће се током ноћи, а коначни ће бити познати до 19. фебруара", рекао је Радовић.

У северној Митровици, Звечану и Зубином Потоку грађани гласају два дана, а у Лепосавићу само 15. фебруара. Одштампано је 35.500 референдумских листића, од којих један број и на албанском језику.

Гласа се на 82 места, у Косовској Митровици на 13, у Звечану на 11, у Зубином Потоку на 25 и у Лепосавићу на 33 места.

Радовић је додао да у Зубином Потоку право гласа имају и Албанци из села Чабре, недалеко од Јагњенице.

Док лидери Срба са севера верују да ће се после референдума смањити страховит притисак на тај део Покрајине и ојачати позиција Србије у борби за Космет, представници државе упозоравају да је штетан и да продубљује поделе између Срба северно и јужно од Ибра.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић упозорио је да ће процес одржавања референдума можда бити јефтин, али да ће политички скупо коштати државу Србију.

Државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић рекао је да референдум неће донети историјске резултате, већ само негативне последице, јер се Срби први пут отворено супростављају Влади Србије.

Ивановић не очекује да референдум утиче на одлуку о додели статуса кандидата Србији, истиче да је организован како би се поједине странке позиционирале уочи избора, те да су извори новца за референдум "врло чудни", због чега би локална власт на северу КиМ могла да има последице.

Ивановић је додао да референдум неће "имати никакво правно дејство", али ће произвести политичку тензију која ће још једно време сигурно остати на Косову, а последице те тензије могле би се одразити на читаво становништво севера покрајине.

Европска комисија сматра да референдум, као ни барикаде, нису решење за "посебну ситуацију" на северу Косова, саопштила је Маја Коцијанчич, портпаролка потпредседнице Европске комисије Кетрин Ештон.

Портпарол Унмика Оливије Салгадо рекао је да референдум неће имати никакве правне последице.

број коментара 51 Пошаљи коментар
(уторак, 14. феб 2012, 23:01) - Бањалучанин [нерегистровани]

уз вас смо

Само напријед браћо Срби, Република Српска је уз вас!!!

(уторак, 14. феб 2012, 22:02) - anonymous [нерегистровани]

Demokratski referendum

Podrska braci Srbima sa Kosova iz bratske Rusije.Da zivee serbstvo

(уторак, 14. феб 2012, 19:32) - anonymous [нерегистровани]

Napred braco

Samo napred braco nasa sa Kosova, Kosovo je Srbija bilo je i bice zauvek.

(уторак, 14. феб 2012, 19:28) - anonymous [нерегистровани]

Referendum

I ne samo beznačajan, nego i štetan po evroatlantske integracije!

(уторак, 14. феб 2012, 19:03) - anonymous [нерегистровани]

Stetan referendum!

Ovaj referendum nista nece pridoneti samo naskoditi republici Srbiji!On je jednostavno beznacajan!

(уторак, 14. феб 2012, 18:59) - Горан [нерегистровани]

пуна подршка

Помаже Бог Браћо и Сестре СРБи, пуна подршка од мене из Немачке, недајте се!!!

(уторак, 14. феб 2012, 18:57) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo je Srpsko

Samo napred, Kosovo je srpsko!

(уторак, 14. феб 2012, 18:55) - Dragan.K [нерегистровани]

Referendum bez znacaja!

Ovaj referendum je beznacajan i apsurdan!Srbija se stara za Srbe iz Srpske pokrajine Kosovo a oni su sa ovim referendumom naskodili politiцi Srbije kako je rekao i gospodin predsednik Tadic!Zato treba pustati Srpske polticare da vode Srpsku politiku a ne koje kakvi sto se moze zakljuciti iz ovi komentara da se mesaju u stvari koje ne razumeju!

(уторак, 14. феб 2012, 18:35) - Lav Tolstojic [нерегистровани]

Pisi Propalo

Nema od toda nista. Odziv je ( do 16 casova , 31%) nikakav. Stanke su odigrale svoje i ubedile ljude da to nije dobro i sada ce rezultat biti NEPOSTOJECI, bez ikakvog znacaja za dalje!

(уторак, 14. феб 2012, 18:24) - anonymous [нерегистровани]

Referendum sigurno je od Srbije

Ali nece biti nista, to je isto sigurno. pozdrav