Читај ми!

Љубичасти гласачки листићи

На предстојећим парламентарнм изборима гласачки листићи биће светло љубичасте боје, одлучила Републичка изборна комисија. Усвојен и нови Пословник о раду.

Републичка изборна комисија одлучила је вечерас да ће гласачки листићи на предстојећим парламентарнм изборима бити светло љубичасте боје, а контролни листићи за проверу исправности гласачке кутије боје кајсије.

На седници која је трајала нешто више од четири сата РИК је усвојио и нови Пословник о раду, који ће ступити на снагу осам дана након објављивања у Службеном гласнику.

Њиме је, између осталог, прописано да комисија ради и одлучује у сталном и проширеном саставу, као и да је у сталном саставу чине прдседник и 16 чланова и њихови заменици.

Члан комисије је и представник Републичког завода за статистику који учествје у раду, без права одлучивања.

Седницу комисије сазива председник, а новина је да је он дужан да је сазове када када то затражи најмање трећина чланова у што краћем року.

Седница може да буде одржана када јој присуствује већина од укупног броја чланова односно заменика, а њоме председава председник комисијe, док у његовом одуству то чини заменик.

Новина у Пословнику је да на предлог председавајућег или члана комисије односно заменика комисија може да одлучи да се време за расправу сваког од учесника по одређеној тачки дневног реда ограничи на пет минута.

Заинтересованим домаћим, међународним и страним организацијама и удружењима односно посматрачима комисија одобрава праћење њеног рада током изборног процеса.

Рад комисије је јаван, а она на својој интернет страници треба да објављује опште акте, као и извештаје о резултатима избора, док се средства за рад органа за спровођење избора, изборни материјал и други трошкови обезбеђују у буџету.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 24. јан 2012, 01:57) - kockice [нерегистровани]

pfff

A da bude boje "preokreta" umesto ljubicasto-narandzaste ?