Велики рат - Бојни отрови

Иако је била строго забрањена употреба бојних отрова, већ на почетку Великог рата тај договор је прекршен. Први смртоносни напад изведен хлором, када је отровано око 16.000 француских војника, од којих је пет хиљада умрло.

Хашком конвенцијом из 1899. године строго је забрањена употреба отрова у ратне сврхе. Међутим, већ на почетку Великог рата тај договор је прекршен. Французи су први употребили сузавац у нападу на Немце. Количине су биле мале, а надражљивост слаба. Први смртоносни напад изведен је код белгијског града Ипра. Тада је хлором отровано око 16.000 француских војника од којих је пет хиљада умрло.

Професор др Мирослав Врвић са Хемијског факултета објашњава за РТС како је дејство хлора на организам застрашујуће.

"Војници који се налазе у рововима морају да дишу. Удишу хлор који улази у плућа, плућа почињу да се пуне течношћу, почињу да пуцају крвни судови. Пре свега, капилари и плућа се пуне и крвљу. То доводи до гушења и код великих концентрација и до смрти", наводи Врвић.

На фронту дугачком шест километара, 22. априла 1915. године, Немци су пустили 170 тона отрова. Војници су били у шоку, а као заштиту су користили вунене чарапе натопљене урином.

"Урин и чарапа, која је протеинског састава, заједно имају позитивнији ефекат. Сабира се ефекат позитивног дејства неутрализације хлора" , каже професор Врвић.

Нобеловац Хабер одговоран за несрећу код Ипра

Убрзо су се појавиле и гас маске. Усавршио их је немачки научник јеврејског порекла Фриц Хабер, који је заслужан и за развој хемијског оружја. Његова суприга се убила када је схватила да је управо он одговоран за велику пошаст код Ипра 1918. године.

Хабер је добио и Нобелову награду, а апсурд је што су баш од Хаберовог гаса у концентрационом логору страдали његови рођаци.

Град Ипар поново улази у историју хемијског ратовања 1917. године, када се први пут корист бојни отров пликавац, који ће касније добити назив иперит.

"Основа је стварање великих пликова, була и опекотина ка кожи, а најчешће и на слузокожи очију са оштећењем. Сумпорасти иперит, Садам Хусеин је, нажалост, употребио против иранске војске и становништва у иранско-ирачком рату", каже потпуковник др Миодраг Јовановић из Центра за контролу тровања ВМА.

Процењује се да је у Првом светском рату употребљено више од 50 хиљада тона бојних отрова, хлора, фозгена, пликавца. Око милион и двеста војника било је затровано, а више од 85.000 је умрло од последица тровања.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2014, 20:08) - anonymous [нерегистровани]

Sve,sve,

ali neka ste Turke jedine okrivili za "genocide" u Prvom sv ratu, ikao je genocide kao zlocin uveden tek poslije Drugog sv rat! Francuzi su pocinili najsvirepije genocide u Alziru, Britanci sirom Azije I Afrike...

(субота, 18. јан 2014, 19:19) - anonymous [нерегистровани]

Za Natofile

Ovo je pravo lice zapada Nato je samo nasledio posao od svojih dedova,nista se nije promenilo,samo je zvaka drugacijeg ukusa.

(субота, 18. јан 2014, 17:27) - anonymous [нерегистровани]

Zapad

Najmostruozniji zlocini nalaze oduvek svoje inspiratore na zapadu,to je istorija pokazala i dokazala.U danasnje vreme isti ti su najveci ucitelji demokratije i ljudskih prava,svaki komentar je suvisan.

(субота, 18. јан 2014, 12:31) - anonymous [нерегистровани]

Отров

Старо наравоученије. Ко другоме јаму копа, сам у њу упада. Човек је измислио бојни отров и завио и себе у црно њиме.

(субота, 18. јан 2014, 12:26) - lesa [нерегистровани]

veza

Eto, sad će da kažu kako je Srbija bila odgovorna i za upotrebu bojnih otrova. Jer, da Gavrilo nije upucao Franca, ne bi došlo do I svetskog rata, pa onda ne bi došlo ni do upotrebe bojnih otrova i ne bi ovoliko vojske stradalo. Sve ti ide jedno s drugim.

(субота, 18. јан 2014, 11:29) - anonymous [нерегистровани]

cestitam

Svaka vam cast sto svake subote pripremate ovako divne, konkretne i informativne priloge iz istorije Prvog svetskog rata

Istorija je istorija, ali je vrlo, vrlo vazno da se zna! Svako neznanje vodi u manipulaciju

A sta je trenutna politika, to je drugo ....

(субота, 18. јан 2014, 11:15) - anonymous [нерегистровани]

prvi nikad se neponovilo

bilo ju to ludnica bar po knjigama. mnogo ratnih delovanja koja su bila zabranjena i tesko se mozre to oprati. i Srbiji nemoze se staviti neracionalno ludilo posle ubijanja kralja Aleksandra u Marseju. samo hocu da kazem velike i jake zemlje imaju financijsku moc iza sebe a vi znate da danas ce i majku rodjenu prodati radi novca. zato ja kazem nikako da se upustamo u te diskusije jel nemamo nikaki ni dobitak ni gubitak. vidite kako hocu Merkel Nemci da pojedu zbog SAD-a spijunaze ali gospodja Merkel pokusava da sve precuti. zna da je SAD ima ogromnu moc i da Nemacka prodaje auta mnogo. i jos jedan primer nepravde nije to samo prema Srbiji. Amacon je 100% americki I velika je konkurencija u Nemackoj radnike kao neljude gledaju njima je profit vazan sede u Holandiji i imaju na svetskom trzistu oko 60 milijardi prinosa. od toga mnogo generisu u Nemackoj ni centa neplacaju poreza Nemackoj. ljudi se pojedose jel sediste glavesina firme je u Holandiju. to je samo jedan primer kako se nevoljno precutava sila!da se bune mnogo bih vise izgubili pase vaga verovatno svaka rec na terazijama