Ваздушни рат над Косовом

Судар "мигова" и авиона Ф-16 на небу изнад Косова те 1999. године. После заглушујуће битке и неколико испаљених пројектила, авиони су одлетели свако на своју страну. Дан када је Б-52 бомбардовао Приштину.

Релативни мир, у којем смо се возили по Косову, "бацајући" повремено поглед да нам неко, случајно, из шибља не лансира какву "зољу" у врата, наједном је прекинула стравична бука.

Како се звук приближавао, гледали смо на све стране покушавајући да схватимо шта се дешава, али је већ после пар секунди постало кристално јасно да ка нама лете неки авиони.

Зауставили смо се брзо колико је то уопште било могуће, паркирали аутомобил испод неког полусасушеног дрвета и поискакали из кола, одлучни да учинимо све како бисмо спречили да постанемо колатерална штета у озбиљном сукобу. Свега неколико дана раније, док смо излазили из затвора Дубрава код Истока, замало смо се мимоишли са пројектилом који нам је прозвиждао на двадесетак метара од аутомобила. Пратили смо га погледом док није, уз застрашујући прасак, нестао у диму и прашини недалеко од затворских зидина. 

Буку је пратило све снажније шуштање и, када смо подигли поглед, видели смо силуете два авиона који иду право на нас. Уверени у сопствену безначајност, стајали смо усред ливаде и гледали како нам се силуете приближавају и полако попримају облик "мигова 29". Погледали смо се са олакшањем, знајући да ови авиони сигурно неће бацати бомбе и тренутак касније поново устукнули када су додали гас и "форсажом" запалили ваздух како би се вертикално винули ка облаку високо изнад нас.

Пратили смо их погледом док су покушавали да извуку сваки делић силе из млазних мотора и видели како ка истом, великом облаку на много већој висини, хоризонтално лете још два авиона. Знатно светлије офарбана и другачијег облика. Како су се приближавали били смо сигурни да стиже пар авиона Ф-16, али нам још увек није било сасвим јасно да ли су обе стране биле свесне присуства других. Нестали су у облаку у размаку од неколико тренутака и зачас се, осим буке мотора, није чуло апсолутно ништа.

Уследило је неколико потмулих детонација. На тренутак се видео и кратак бљесак, а чини се и да је једна ракета излетела из облака. Тако је бар деловало док смо ваздушну борбу гледали са земље. И даље се чула бука млазних авиона чији пилоти немилице маневришу, после чега је звук постао некако уједначен и све слабији.

Кружили смо погледом око облака чекајући да излети неки од авиона и пар тренутака касније, свако са своје стране, излетела су два пара ловаца, без намере да се упуштају у нови окршај. С извесном дозом олакшања гледали смо како се полако претварају у тачкице и нестају на обзору. Нерешено је било добар резултат тих дана.

Неколико година касније, покушао сам да сазнам како је и да ли је овај догађај на неки начин документован у архивима у Београду или Бриселу, али у том тренутку ни једна од страна није била заинтересована да моју молбу услиши.

Дан када је Б-52 бацао летке, али и једну бомбу

Пред сам крај рата, седели смо у једном кафићу у Приштини када смо, високо изнад, видели траг необично великог авиона. Летелица је остављала осам трагова иза себе, па није ни било претеране дилеме да нас надлеће стратешки бомбардер Б-52. Летео је толико високо да противваздушна одбрана није ни покушавала да га погоди.

Наједном, по околини су почели да падају леци на којима је писало:"Малочас вас је бомбардовао авион Б-52 који употребљава МК-82 225 кг бомбе. Сваки Б-52 може да носи више од 50 оваквих бомби".

"Ови авиони ће се враћати по вас док не истерају вашу јединицу са Косова и Метохије и спрече вас у вршењу зверстава. Ако хоћете да преживите и да опет видите своју фамилију, оставите своју јединицу и бојно средство и одмах напустите Косово и Метохију", писало је на летку.

Тренутак касније зачула се гласна експлозија и одмах за њом и сирене које означавају почетак ваздушне опасности. Бомба је, како смо после сазнали, пала на локалну депонију.

Људи у кафићу су коментарисали да би много сврсисходније било да су поруке исписали на нешто мекшем, двослојном папиру. Неколико дана касније рат је био завршен.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(недеља, 31. мар 2019, 18:03) - anonymous [нерегистровани]

Slava

Slava herojima rata.Politika je planirala da rat traje par dana.Narod je odlucijo da traje do pobeda,ma sta ko mislio.Ostavite Milosevica na miru.

(недеља, 31. мар 2019, 10:10) - Stefanoo7 [нерегистровани]

e moj naivce

Milosevica sada nema, jel nam vraceno Kosovo? Malo ti znas a puno pametujes...

(субота, 30. мар 2019, 20:12) - Srbin [нерегистровани]

sve pogrešno

Da smo imali bolje avione i pvo ne bi nas ni bombardovali. Ne što se plaše nego što bi tada bili u Nato i prijatelji za Amerikom kao što smo bili u oba svetska rata, tjs imali američke avione i pvo.
Na žalost umesto toga imali smo Miloševića.

(петак, 29. мар 2019, 21:00) - Zoran [нерегистровани]

Re Dragan

Dragane ima i onih na koje uticu leci. Divis li se i herjskoj pobedi NATO-a u Libiji? Gledaj da velicas njihove pobede i da ne preskocis neku. I to velicanje nepravde i sile, a ne odbrane od te sile i nepravde je vise nego tuzno.

(петак, 29. мар 2019, 20:30) - anonymous [нерегистровани]

Odlican tekst

Odlican tekst. Interesantnije bi bilo ako nasi heroji, novinari i t. d. bazirajuci se na dogadjaje iz rata, da objave knjige, jer ovde se vidi njihov talenat za pisanje o toj temi.
A ovakvi ulitimatumi i ucene, poput letka, nikada kod nas nece proci. Pogotovo ako oni teraju na razoruzanje, bezuslovnu predaju i povlacenje sa svoje teritorije. I za kakva "zverstva", oni pominju kada nisu u svojoj drzavi i oni iz NATO-a su vrsili zverstva.

(петак, 29. мар 2019, 17:26) - anonymous [нерегистровани]

Hvala na objektivnom poimanju

Trebalo bi vec jednom da imamo snage i hrabrosti da se rukovodimo cinjenicama a ne zeljama i mastarijama

(петак, 29. мар 2019, 16:13) - anonymous [нерегистровани]

Слава

Слава свим херојима, који су ризиковали, а и дали своје животе у одбрани наше земље!

(петак, 29. мар 2019, 16:09) - anonymous [нерегистровани]

Maja

Sta predlazes Dragane?
Da se izvinimo NATO agresoru sto smo im pruzili otpor i da se izvinimo za F-117A umesto sto velicamo njegovo obaranje?

(петак, 29. мар 2019, 15:34) - Nela [нерегистровани]

Glineni golubovi

Dragane, da su nasi piloti ostali u bazi ne bi se ni zvali heroji nego bi na TV posmatrali napade na gradove i civilne objekte kao sto si i ti posmatrao.
E vidis, tu se vidi ko je heroj a ko .....

(петак, 29. мар 2019, 15:29) - Velizar [нерегистровани]

Ovo je srbijaaaaaa

Bravo zemljace.Ako je Engleska mogla da posalje princa na Foklande,valjda I Srbija ima Obilice da se zrtvuju za nasu bit.