Тома Момировић: Преживели смо комунизам, хиперинфлацију и санкције, па ћемо и корону

„Пред нама су неке веома тешке одлуке“, каже за РТС Томислав Момировић, председник Управног одбора „Мона хотел менаџмента“. Шта је рекао запосленима на почетку кризе, шта мисли о поскупљењу туристичких услуга у Србији и на шта је потрошио сто евра државне помоћи грађанима?

Јесте ли се обратили запосленима током кризе и шта сте им рекли?

Одмах на почетку кризе, у првим данима, док још нисмо ни били свесни шта нас очекује и колико ће ово да траје, обратио сам се мојим најближим сарадницима и рекао: "Немамо среће, али преживећемо."

Отворили смо хотел, таман покренули у рад једну огромну инвестицију, увежбали најбољи тим у граду... 

Тада смо поставили неколико циљева: да одржимо бизнис у покрету, да се прилагодимо и обезбедимо стабилне изворе финансирања и да обавезно помогнемо колико можемо лекарима у борби против короне.

Која мера Владе Србије је најблаготворније деловала на Ваш посао?

Када процењујемо мере Владе, прво морамо бити свесни да српска економија није немачка економија. 

И реално гледајући мере су биле брзе и примерене. 

Најблаготворније је деловала одлука да се практично донира минимална зарада. То је највећи пакет помоћи привреди до сада у српској историји и морамо да будемо свесни колики је то новац и колико је то било круцијално за одржавање ликвидности српске привреде.

Шта, по Вашем мишљењу, Влада мора да уради, а још није?

Налазимо се у веома деликатној ситуацији, јер је старој Влади истекао мандат, а нова још није оформљена. 

Нова Влада мора да настави економски и политички правац, зацртан још кад је председник Александар Вучић био премијер – наставак фискалне консолидације, стабилизације јавних предузећа, реформе јавне управе, покретање великих инфраструктурних пројеката и привлачење страних инвестиција. 

Србија мора да буде стуб у региону и морамо да будемо свесни да ће наша одбрана од короне и повратак у нормално стање бити велики подстицај за цео регион јер су наше економије повезане.

Да ли приоритет треба да буде да се сачувају радна места или бизнис?

Питање од милион долара! „Мона“ је далеко више од наше породице и у менаџменту је велики број људи, док смо ми само на челу. 

Наша породична компанија има два темеља, један је породица Момировић са нашим знањем, искуством и циљевима, а други су наши запослени. 

Сваки бизнис је угрожен ако остане без искусних радника, а то је нарочито случај у хотелијерству. Потрудићемо се колико можемо да сачувамо наше запослене, али пред нама веома скоро ће бити тешке одлуке.

Треба ли проблеме у ликвидности предузећа сада решавати задуживањем? Шта је алтернатива?

Кредитно задуживање се користи за финансирање пројеката који имају пројектовану зараду која покрива рате за враћање тог кредита. То је веома једноставан принцип и јасно је да то није добро решење за решавање тренутне неликвидности. 

Ми буквално не знамо шта ће се десити за две недеље, не само ми, већ цео свет живи, послује и планира активности пратећи криву короне, број оболелих, и напредак производње вакцине.

Алтернатива задуживању је прилагођавање, покретање нових пословних модела, скромност у очекивањима и одржавање поверења између запослених и менаџмента, те између нас и наших клијената.

Да ли је оправдано подићи цене (у туризму, на пример), ако је потражња знатно већа од понуде, што је случај у Србији у овом тренутку?

Нико озбиљан није сад подигао цене. Сви хотели имају акције, специјалне понуде за породични одмор и слично. Србија је прелепа земља и идеално место за одмор у овим околностима и има смештај за свачији џеп. Потрудите се мало, потражите препоруке, позовите директно, испланирајте свој одмор у Србији.

Да ли је паметно обарати цену ако нема потражње?

Разумна снижења и акције су сасвим уобичајна ствар у пословању.

Колико дуго Ваш бизнис може да издржи овакву пословну ситуацију?

Овакву пословну ситуацију хотелијерство није никад доживело. Ово је највећи удар на туристички бизнис у људској историји. 

Велики хотелски ланци отпуштају десетине, стотине хиљада запослених широм света и као што сам већ рекао, очекују нас неке веома тешке одлуке. 

Ми као породична компанија немамо ту привилегију да можемо да продамо бизнис и наставимо пословање негде другде, ово је наш дом и град у коме живе наша деца. 

Наше искуство сеже до времена комунизма, изградње приватног бизниса у Србији, распада државе, рата, хиперинфлације, санкција... Преживећемо и корону!

Имамо ли кризу солидарности, у друштву и у пословном свету?

Напротив, мени се чини да је ситуација са короном показала оно најбоље код нашег народа. Сетите се како је било током ратова или поплава, па ни овај пут није другачије. 

Од лекара и медицинског особља које су већ четири месеца на првој линији фронта против короне, преко наставника и учитеља до људи који су комшијама, старијим суграђанима током карантина доносили намирнице. 

Увек можете да нађете оне који забушавају, ескивирају, искоришћавају неприлике за своје богаћење, али солидарност у невољи је одлика нашег менталитета коју треба да промовишемо.

На шта сте потрошили сто евра државне помоћи грађанима?

Нисам узео те паре, мада сам био и остао велики промотер те акције.

Та средства су потрошена у Србији и покренула су куповину домаћих производа и дали су људима конкретан доказ јачине државних финансија. Ова мера је оснажила домаћу тражњу и омогућила велику ликвидност у привреди.