Читај ми!

СЗО донирала заштитну опрему Kлиничком центру Србије

Светска здравствена организација (СЗО) донирала је данас Kлиничком центру Србије заштитну опрему која се састоји од мантила, маски, скафандера, визира у вредности од 800.000 евра, а за неколико дана стижу и заштитне рукавице у вредности од 200.000 евра.

Директор Kанцеларије СЗО у Србији др Марјан Ивануша каже да та организација земљама чланицама више помаже технички, саветима, али да у време пандемије донирају и опрему неопходну за борбу против коронавируса.

"Успели смо да набавимо већу количину заштитне опреме која је допремљена последњих неколико дана, мањи део још стиже. На тај начин помажемо здравственом систему Србије", рекао је Ивануша за Танјуг.

Помоћник директора KЦС професор Јовица Миловановић захвалио се СЗО што су препознали Kлинички центра Србије као стуб здравственог система Србије.

Он је навео да KЦС није ковид болница, али да је у оквиру свог система имао пет ковид болница и да је у тим болницама лечено 10 одсто свих ковид пацијената који су болнички лечени у Србији.

"Потрошња заштитне опреме је огромна у KЦС и оваква донација нам пуно значи. Ми се максимално трудимо да заштитимо све наше запослене и инсистирамо на правовременој промени опреме", рекао је он.

Маја Милошевић, која се у KЦС брине о безбедности и здрављу запослених захвалила се на донацији.

Она је навела да се током епидемије коронавируса труде да заштитна опрема запослених буде у складу са препорукама СЗО.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек навео је да је важно да се сачува здравствени систем у овом моменту, али и здравствени радници који су изнели велики терет и дали велики допринос у борби која траје скоро годину дана.

"Ова донација, која подразумева више од 300.000 комада заштитних мантила, преко 300.000 заштитних маски - свих врста , стотина хиљада рукавица, визира, управо је један од начина да заштитимо наше здравствене раднике од обољевања", рекао је Ђерлек.