Читај ми!

Ђаци од сутра поново у клупама, шта их чека

У понедељак, 18. јануара, почиње друго полугодиште у Србији за све основне и средње школе. Ученици средњих школа ће у школу ићи по ритму који је, због епидемије коронавируса, успостављен још у септембру, рекао је за РТС помоћник министра просвете за средње образовање Милош Благојевић.

Ученици средњих школа као и виших разреда основне школе чија су одељења подељена у две групе ићи ће, као и до сада, наизменично једну недељу онлајн, а једну у школи, рекао је помоћник министра за средње образовање.  

"Када се настава одвија онлајн то за ученике не значи да не иду у школу. Настава се одвија као и у школи 30-минутним часовима", рекао је за РТС Милош Благојевић.

Помоћник министра просвете рекао је да се од почетка води рачуна да све епидемијске мере буду поштоване и да школа, пре свега, буде безбедна.

"Ученици су, као и наставници, константно носили маске. Пратићемо стање и убудуће и уколико  дође до заражавања, прелазићемо на друге облике наставе", рекао је Благојевић.

Највећи број ученика код којих је регистрован коронавирус заразио се ван школе. Било је случајева да су се ученици заразили и у школи, али је реч о спорадичним случајевима. 

"Уколико имамо два повезана случаја, то је први аларм да се пређе на онлајн наставу. Постоји цео низ процедура да се утврди да ли је заражени ученик био у контакту са другим ученицима, да ли је носио маску и слично како би се утврдило да ли може да дође до даље трансмисије вируса", објашњава Благојевић.

Помоћник министра каже да је прво полугодиште мало скраћено и да ће школска година, како ствари сада стоје, бити продужена за пет дана. Када је реч о проби државне матуре, она ће највероватније бити одложена за јесен.

Благојевић је рекао и да се доласком вакцине назире светло на крају тунела и да би након што се вакцинишу наставници у наредним месецима настава могла да се врати на 45-минутно трајање часа.