Читај ми!

Грађани озбиљно схватили нове мере, појачане контроле комуналне полиције широм земље

Скраћено радно време додатно ће погодити угоститеље, који кажу да су гости у пожешким ресторанима ионако проредили посете.

Иван Свете, угоститељ из Пожеге, каже да се, чим скочи број заражених, то одмах осети и на посету.

"Ми живимо од посете, живимо од промета, што нам више држава ускраћује, мање зарађујемо, мање ћемо моћи да платимо обавезе", објашњава Свете.

Непридржавање прописаних мера биће санкционисано високим новчаним казнама. Kомунални инспектори и инспекција рада у Пожеги кажу да, срећом, нису морали да томе прибегну.

Комунални инспектор општине Пожега Милан Николић истиче да је било неколико случајева где су затекли људе у затвореним локалима који су бројали дневне пазаре, бавили се пословима хигијене, што, каже, не подлеже никаквим репресивним мерама.

Појачана контрола и у Зрењанину 

И у Зрењанину угоститељи се понашају одговорно. Kомунална полиција је појачала рад и контролу не само ноћу.

"Преко дана обавезно контролишемо да ли сви запослени у угоститељском објекту имају маске и на прописан начин носе маске, да ли постоје дезо баријере и да ли постоји одговорно лице које је задужено за заштиту становништва од заразних болести", каже Игор Виријевић, начелник Kомуналне полиције Зрењанин.

Kапацитети Зрењаниске болнице су попуњени, очекује се отварање још једног одељења, а око стотинак здравствених радника је заражено или је у изолацији. Зато грађани подржавају нове мере.

И у пожешкој болници попуњени су капацитети, а последњих неколико дана дневно се евидентира двадесет заражених.

Иван Новаковић заменик, председника општине Пожега, истиче да на подручју општине има заражених ученика, наставника и васпитача у предшколској установи. 

Према његовим речима сви се осећају добро, а Штаб за ванредне ситуације ће у наредним данима, уколико се тај број повећа, донети одлуку да ли ће предложити Министарству просвете да се настава пребаци рад од куће. 

Надлежне службе даноноћно контролишу спровођење мера, али и грађани су схватили озбиљност ситуација, па је слика на градском тргу у Пожеги као у време полицијског часа.