У Египат држављани Србије могу без теста уз декларацију

Држављани Србије тренутно могу у Египат без пи-си-ар теста, али је неопходно да на аеродрому са ког полазе у ту земљу потпишу декларацију, као и да поштују све јавноздравствене мере прописане од надлежних власти Египта.

Декларација потврђује здравствено стање особе, а како је саопштено из египатске амбасаде, мере предострожности предвиђају да уколико се полази из земље коју је, према броју заражених, Светска здравствена организација прогласила за "епидемијски ниво", потребан је и пи-си-ар тест, не старији од 48 сати од датума поласка.

У допису из амбасаде упућује се на могуће промене које објављује СЗО на свом интернет сајту, а тичу се ажурности података за поједине земље.

Амбасада је пренела такође детаљне мере које је министарство туризма и антиквитета Египта саопштило око уласка путника у авион египатских авиопревозника - Егџипт Ер, Ер Каиро, попут стерилизације пре лета, обавезног ношења маски за лице током лета, додељивања посебних места за особе са хроничним обољењима.

Такође, наведене су мере предострожности приликом доласка путника на аеродром чије ће се зграде дезинфиковати и у којима ће бити инсталирани електронски пролази за мерење температуре путника.

Амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли казао је да је амбасада посвећена промоцији туризма између Србије и Египта и подсетио на, како је оценио, успешно учешће Египта као "земље партнера" овогодишњег Међународног сајма туризма, који је одржан у Београду од 20. до 23. фебруара 2020. године.

Он је открио да су српски туристи који долазе директним линијама на Црвено море, јужни Синај, Луксор, Асуан и Матру ослобођени виза такси до 31. октобра, а додао је да сви они који путују Ер Каиро-ом имају 20 одсто попуста на приступе археолошким налазиштима и музејима под ингеренцијом египатског Врховног савета за управљање антиквитетима.

"Билатерални туризам је пријатељство Србије и Египта", рекао је Алгувејли, наводи се у саопштењу.