Неуобичајене слике за почетак јула – три пута мање путника на граничним прелазима

По препоруци Европског савета, од поноћи, чланице Уније требало је да отворе границе за државе Западног Балкана. Како препорука није обавезујућа, тако су и државе различито реаговале. Репортери РТС-а јављају да на граничним прелазима са Северном Македонијом и Хрватском нема уобичајених летњих гужви.

Пошто препорука Европског савета којом је држављанима Србије омогућен улазак у земље Европске уније није обавезујућа, земље чланице су доносиле различите одлуке за наше држављане.

Грчка је током преподнева накратко отворила гранични прелаз Евзони, али сада преко тог граничног прелаза може само да се излази из Грчке.

Из Министарства спољних послова Србије за РТС је речено да је Грчка привремено ограничила све железничке и друмске везе са Северном Македонијом и забранила улазак лица из те земље.

Путници који се враћају са летовања у Грчкој рекли су за РТС да нема проблема на прелазу Евзони и да мало људи улази у Грчку преко овог граничног прелаза. 

На граничном прелазу Прешево са Северном Македонијом нема гужве на какву смо навикли у ово доба године. То показује и податак да је за 12 сати границу прешло 10.000 путника, што је за три пута мање него у истом периоду прошле године.

Највећи интензитет саобраћаја био је око поднева из правца Северне Македоније. Било је аутобуса, али не туристичких, већ само редовних међународних линија.

Без задржавања и на Батровцима 

На Батровцима и вечерас без чекања и задржавања. На улазу у нашу земљу је мало возила, а како јавља репортер РТС-а, на излазу још мање.

На хрватском граничном прелазу Бајаково од поноћи су се вратила правила која су раније важила, а то значи да је укинут обавезни 14-дневни карантин за држављане Србије.

Међутим, у Хрватску могу ући само они који имају оправдан разлог потврђен валидном документацијом.

Путници који су се затекли на прелазу Батровци за РТС кажу да одлазе у Хрватску туристички уз ваучер који су попунили путем интернета.