Из "студењака" стиже разноврсна храна за пацијенте на Сајму, биће и ускршњих јаја

Студентски центар Београд припрема и испоручује храну пацијентима који се лече у привременој болници на Сајму. Храну носе и експертима који су у Србију дошли из Кине и здравственим радницима из унутрашњости који дежурају у Ковид болницама.

У највећем студентском комплексу на Балкану нема више српских студената, они су отишли кући, а остало је тек стотинак страних.

У четири павиљона, у којима има скоро 5.000 кревета, требало је да буде отворена још једна привремена болница, али су кинески стручњаци након посете ипак саветовали наш кризни штаб да то није добра опција.

"Сагледали су целокупну ситуацију и ипак је донета одлука да су за такву намену адекватнији простори у погледу спортских хала или у простору какав је Сајам. Ми за сада немамо потврду да ће Студенстки град бити болница за пацијенте са лакшим симптомима, али смо у сваком случају све своје објекте ставили на располагање", рекао је Горан Милић, директор Установе Студентски центар Београд.

За све који бораве на Сајму, и пацијенте и медицинско особље, храна се припрема у "студењаку". Од среде, овај ресторан ради у две смене, јер ће се за вечеру, уместо ланч-пакета, испоручивати кувано јело.

Већ до поднева се пакују последње порције за ручак, на менију је била боранија са свињским месом, купус салата и хлеб. Пакују се у пластичне кутије и свака се засебно мери.

Свака порција у грам иста 

Свака порција мора да буде иста – и у грам и у калорију, а дневно са ужином то износи 3.250 килокалорија. Када су почели, испоручивали су 20-30 оброка, а данас привременој болници на Сајму, три пута по 500 куваних оброка.

"Наш капацитет који смо планирали у иницијалном договору са представницима Војске Србије је био такав да, овакав модалитет испоруке буде до износа од 3.000 оброка – по 1.000 доручака, ручака и вечера. Надамо се да нећемо доћи до тог броја на Сајму, али уколико будемо дошли, мењаћемо модалитет. Можда ћемо укључивати и додатне смене како бисмо стигли да одрадимо додатни посао", додао је Милић.

Када се испоручи и последња порција за ручак, куварице прво морају да дезинфикују радне површине, а онда и преузму нове количине поврћа и меса. Иако су до тада радиле без предаха, тек онда креће трка са временом, пошто треба спремити вечеру, по јеловнику који је одредила Војска Србије и нутриционисти.

Упркос чињенице да радници Студентског центра ниједног тренутка не долазе у контакт са пацијентима и здравственим особљем, када се врате са Сајма, обавезно дезинфикују возила којима достављају храну.

Капацитет овог ресторана је 5.000 оброка, па ако затреба правиће толико. За сада се зна да ће на Велики петак храна бити посна, а на Ускрс, свако ће добити и офарбано јаје.