Деца су збуњена због коронавируса – како им објаснити ситуацију и употпунити дан

Тешко је рећи коме је у овим околностима теже – одраслима, који много тога знају и памте разне невоље, или деци која пуна енергије морају да проводе дане затворена у кући. Ипак, одрасли морају да буду штит својој деци у сваком смислу, кажу стручњаци.

Деца су збуњена, не иду у вртић, школу, људи које срећу носе маске, а уместо цртаних филмова на телевизији програм који родитељи стално гледају. Треба им објаснити да је реч о епидемији, да руке морају често да се перу и да се код куће седи јер нам то саветују лекари.

"Веома је важно да не дајемо нека лажна обећања типа ‘моћи ћеш сутра да изађеш или биће све у реду сутра, ништа не брини само се сада данас смири’, то нису добре ствари јер деца ће сутра питати а шта је сад, шта се сада десило, јуче си ми обећао. Према томе, треба бити веома искрен, рећи све како јесте, али увек давати једна врата оптимизма, јер то је једини начин да смањимо анксиозност код наше деце која као и код нас у овим ситуацијама апсолутно постоји", објашњава проф. др Милица Пејовић Милованчевић, в. д. директора Института за ментално здравље.

Деца имају много енергије и важно је добро организовати време које проводе у кући. Школарци прате школске програме.

"Kада се заврши око школе помозите да се деца укључе у регуларне кућне послове, ето прилике да помажу у кухињи, ето прилике да помажу у чишћењу куће, ето прилике да слажу своје ствари, своје ормане, ето прилике да на неки начин науче нешто ново, да прочитају неку нову књигу, нацртају неки нов леп цртеж, нацртају неки нови стрип, направе нешто од материјала који има у кући", наводи Милица Пејовић Милованчевић.

Родитељи треба да знају да су баш они узор својој деци.

"Уколико су родитељи у страху, уколико су преплављени, уколико су забринути за своју будућност и егзистенцију, то је потпуно нешто нормално са чиме се сви ми суочавамо. Оно што је важно да када смо родитељи јесте да те страхове и ту анксиозност колико год је могуће на други начин решавамо и да покушамо да своју децу заштитимо од тога", истиче она.

Ових дана важно је бити креативан, а на сајту Института за ментално здравље лекари предлажу шта се све са децом може радити код куће.