Читај ми!

Шангај прогласио победу над ковидом 19, Пекинг ублажава мере

Власти Шангаја прогласиле су победу над коронавирусом пошто у том граду, први пут у последња два месеца, није било пријављених случајева. Пекиншка комисија за образовање саопштила је да сви ученици основних и средњих школа у кинеској престоници могу да се врате индивидуалној настави од понедељка.

Два велика града била су међу неколико градова у Кини који су увели ограничења како би зауставили ширење омикрон варијанте ковида од марта до маја ове године, а Шангај је увео двомесечни карантин на целој својој територији који је укинут првог јуна, преноси Ројтерс.

Власти Пекинга су почетком маја ове године затвориле школе и наложиле ученицима да пређу на онлајн наставу усред наглог пораста случајева ковида, а ученицима виших разреда средњих школа било је дозвољено да се врате у учионице другог јуна.

У Шангају, у ком је првог јуна укунут двомесечни карантин, данас није пријављен ниједан нови локални случај, било симптоматски, било асимптоматски, наводи Ројтерс.

У том граду од 25 милиона становника наставиће се масовно пи-си-ар тестирање сваког викенда до краја јула, а обедовање у затвореном је и даље забрањено у већем делу града.

Председник Комунистичке партије Шангаја Ли Ћианг изјавио је на отварању градског партијског конгреса у суботу да су градске власти "победиле у рату за одбрану Шангаја од ковида применом упутстава кинеског председника Си Ђинпинга и да су одлуке Пекинга о превенцији епидемије потпуно ефикасне".