Читај ми!

Португалија није острво, нове мере у земљи у којој је вакцинисано скоро 90 одсто грађана

Португалија, једна од земаља са највећом стопом вакцинисаних грађана на свету, најављује нове мере у борби против коронавируса. Тако ће сви они који долазе у ту државу морати да имају негативан тест. Нове мере ступају на снагу 1. децембра.

Премијер Антонио Коста изјавио је да није важно колико је вакцинација била успешна, јер "морамо да будемо свесни да улазимо у фазу повећаног ризика".

"Видели смо значајан пораст броја случајева у ЕУ и Португалија није острво", додао је Коста.

Португалија је у среду пријавила 3,773 нова случаја, највише за четири месеца, пре него што је тај број у четвртак пао на 3.150 случајева инфекције.

Број смртних случајева, међутим, остаје далеко испод нивоа из јануара, када се земља суочила са најтежом борбом против ковида.

Око 87 одсто становништва Португалије, земље са нешто више од 10 милиона становника је у потпуности вакцинисано против коронавируса, а брзина вакцинација је нашироко хваљена.

То јој је омогућило да укине већину пандемијских ограничења.

Нове мере од 1. децембра 

Али, док још један талас пандемије запљускује Европу, влада је поново увела нека стара правила и најавила нова ограничења уочи сезоне празника.

Мере ступају на снагу следеће среде, 1. децембра.

Говорећи о новим правилима за путовања, Коста је рекао да ће авиокомпаније бити кажњене са 20.000 евра по путнику ако превезу до те земље било кога ко нема доказ о тестирању на ковид 19, укључујући и оне који су потпуно вакцинисани.

Рад од куће, који је сада препоручен тамо где је могуће, биће обавезан током прве седмице јануара, а студенти ће се у клупе вратити недељу дана касније од предвиђеног.

Коста је рекао да Португалија мора да настави да се "клади" на вакцинацију како би контролисали епидемију.

Здравствене власти се надају да ће бустер дозе против ковида 19 четвртини становништва до краја јануара.

"Вакцинација нам је омогућила да спасавамо животе", рекао је Коста.