Читај ми!

РТС у Тел Авиву: Како изгледа живот после пандемије

Са више од 65 одсто Израелаца који су примили бар једну дозу вакцине и чак преко 60 процената популације која је комплетно вакцинисана са две, Израел се враћа у живот пре пандемије. Концерти, позоришта, барови, ноћни клубови и ресторани доступни су грађанима као у 2019.

Ако смо се питали како изгледа крај пандемије онда је то вероватно као сада у Израелу. Уз зелени пасош који се добија две недеље након друге дозе вакцине, Израелци могу свуда да се крећу.

Угоститељство је опет на ногама, а за два дана на ногама би требало да буду и навијачи на стадионима.

Јуче је од 10.000 тестираних само њих 13 било позитивно на вирус и то је најмањи забележени број инфицираних у последњих 14 месеци.

Међу новооткривенима су и они који су вакцинисани, а који су се из иностранства вратили са присуством коронавируса укључујући и његову индијску варијанту.

Ипак, то није много уплашило Израелце. Од последњих 10, два дана су прошла без жртава ковида, и то је оно што их храбри.

Раније би дневни бројеви жртава прелазили и стотину.

Очекује се да би земља могла да се потпуно отвори и за туризам до краја маја, што умногоме занима ходочаснике који ове године нису могли да присуствују прослави Ускршњих и раније Божићних празника.

Нажалост, слобода окупљања довела је и до једне трагедије - број настрадалих у стампеду након јеврејског верског скупа на планини Мерон попео се на 45 особа укључујући и 16-оро деце.