Читај ми!

Свет на прагу још једног пролећа под маскама – раст броја заражених не дозвољава опуштање

Европске земље продужују или поново уводе драстичне мере. Немачка је у локдауну два и по месеца, у Италији ће полицијски час трајати до 6. априла, а новчане казне за непоштовање мера су драконске. У Белгији су услужни објекти затворени месецима. Грчка се прибојава нових сојева вируса, јер оболели немају где да буду смештени. Нови Зеланд због два новозаражена затварио највећи град на недељу дана.

Пре два дана Финска је прогласила ванредно стање због раста броја заражених. А Нови Зеланд је због једног новозараженог затворио највећи град Окланд на недељу дана.

Два и по месеца у локдауну је Немачка. У неким регијама са полицијским часом ограничено је кретање. Затворени су угоститељски објекти, са могућношћу доставе на кућну адресу. Отворене су продавнице хране, апотеке, односно објекти за основне животне потребе.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и регионално лидери близу су договора о постепеном попуштању ограничења. Према нацрту плана, од 8. марта моћи ће да се окупљају највише пет особа из два домаћинства, изузев деце млађе од 14 година. Цвећаре, књижаре, баштенски центри, као и услужни салони за негу такође ће поново моћи да се отворе од тог датума, преноси Ројтерс.

Међутим, мере се могу поново пооштрити ако број заражених почне да се повећава. Према овом плану, строге мере се предвиђају поново, ако број случајева пређе 100 на 100.000 становника.

Италијански премијер Марио Драги потписао је синоћ нови декрет о антиковид мерама. Полицијски час, од 22 до 5 сати, трајаће до 6. априла. Казне за кршење мера су и до 1.000 евра. Италија је подељена на жуту, наранџасту и црвену зону, али зоне сада више нису лимитиране само на регионе, већ и на појединачне општине у регионима који могу да буду друге боје. Тако је Ломбардија у наранџастој зони, док је неколико општина у региону у црвеној.

То значи да није могуће кретање између општина и региона, продавнице су затворене, као и фризерски салони што је новитет овог декрета нове владе, јер су до сада били отворени у црвеним зонама.

Уведене су и тамнонаранџасте зоне, тј. оне које се приближавају црвеној зони, која значи да раде само самопослуге, апотеке и радње од значаја за живот.

По први пут Италија има и белу зону, у којој је Сардинија, где је дозвољено скоро све као и пре ковида. Та зона је скоро без ризика, али и ту влада полицијски час од 23.30. У Италији расте број заражених међу младима, а лекари упозоравају да су пред трећим таласом епидемије и да се ситуација драматично погоршава због варијанти вируса.

У Белгији је на снази већ четири месеца полицијски час од 22 до 6 ујутру. Ситуација се стабилизује, јер у последња три месеца број оболелих дневно је око 2.000, а пре тога је било чак 20.000.

Душан Гајић, дописник РТС-а из Брисела, каже да на отвореном скоро сви носе маске и поштују мере. Сви кафићи, ресторани и угоститељски објекти у Белгији су затворени још средином октобра. То важи и за спортске објекте, рекреативне спортове у халама – све је то већ месецима затворено.

"У том смислу, рекло би се да су мере у Србији међу најблажима у Европи", каже Гајић.

У Грчкој се разматра увођење нових мера, поред већ постојећих. Од 7. новембра у Грчкој је на снази полицијски час. Од 11. фебруара у појединим регијама мере су пооштрене. Нема јавних окупљања, деца не иду у школу. Ограничено је кретање, одлазак из једне општине у другу.

И Грци се прибојавају нових сојева вируса, јер су болнички кревети готово попуњени, па ако дође до новог таласа неће имати где да их смештају.

Приватни сектор није укључен у ковид систем, а капацитети су управо у приватном сектору и највећи. Грци имају шест дозвола, а због злоупотреба, посебно шесте која се тиче шетње и због кућних љубимаца, размишља се и о њиховој рестрикцији.

Специјалне пропуснице за излазак и даље су на снази у Француској. Отворене су продавнице и пијаце, угоститељски објекти не раде.