Читај ми!

Сви морају у карантин по повратку у Аустрију, и грађани Србије који тамо живе и раде

Аустријска влада је данас објавила епидемиолошке мере. Од идућег понедељка, 7.12, када је службено крај тренутног епидемиолошког режима, не треба очекивати превише слобода, напротив. Гранични режим је "консеквентно пооштрен", како је рекао канцелар Курц. Разлог – тренутна лоша eпидемијска ситуација би била последица слободних путовања преко лета.

У последње две седмице, Аустрија је преполовила инциденцију (број новооболелих по дневном просеку на седам дана и 100.000 становника) са 600 на близу 300, до идућег понедељка вероватно на 250, "што није лоше као што је било, али је далеко од доброг", како је речено.

"Епидемија није прошла, вирус кружи около, бројеви остају екстремно високи у Аустрији и у наредних шест месеци не треба очекивати повратак у нормалност", казао је аустријски канцелар Себастијан Курц.

Министар полиције Нехамер је најавио строге мере које ће важити за све оне који за време католичког и православног Божића намеравају да отпутују из Аустрије.

Сви који се враћају у Аустрију, морају 10 дана у карантин. Добровољни тест на ковид им се признаје тек ако је направљен после пет дана карантина.

"Скоро 30 процената пораста новооболелих од лета се односи на оне који су се враћали у Аустрију са путовања. Од тога чак 72 одсто људи који су се враћали из земаља Западног Балкана", навео је Нехамер.

Забрана се не односи на пословна путовања, "али новогодишња журка у Прагу је искључена", како каже канцелар.

"Ову меру не треба схватити као замерку суседима, већ као реалност - ми смо мала земља, богата људима из разних традиција, земља у којој се пуно путује с обе стране. Још једна експлозија бројева после празника не долази у обзир", каже Курц.

Промене од 7. децембра

У понедељак, 7. децембра отварају се само основне школе и нижи разреди средњих, што се овде односи на децу и младе до 15 година. Отварају се и све трговине, без обзира тип и величину, али уз строже контроле у односу на број људи којима ће у исто време бити допуштен улаз.

Такође, идућег понедељка се отварају музеји и библиотеке. Позоришта и концертне сале остају затворени.

Од среде 23. децембра се дозвољавају приватна дружења преко празника, не у већем броју од 10 особа.

Али, у понедељак 7. децембра се враћају мере забране изласка између осам увече и шест ујутру, такозвани "полицијски ковид час".

Такав режим, укључујући и пооштрене мере на граници, остаје на снази закључно са 6. јануаром следеће године. Тог датума је католичка Епифанија (Три краља), а с православне стране Бадње вече и Теофанија (сећање на крштење Исуса у реци Јордан).

Министар здравства Аншобер изјављује "да већ треба сматрати успехом што је досадашњим мерама спречен слом здравственог система".

Ништа од скијашке сезоне у децембру 

Од скијашке сезоне у децембру и почетком јануара нема ништа. Већ десетак дана између Аустрије, Италије, Немачке и ЕУ у целини траје јавна свађа око аустријске скијашке сезоне, која би, да није ковида, већ била у пуном погону.

Проблем је у томе да је Беч намеравао да отвори скијалишта за туристе, а затвори границе за путнике. Конкретно покушао је да направи разлику између зимских туриста који долазе да троше, и путника који се однекуд враћају, јер овде раде, зарађују и живе.

То није могло да функционише, посебно не у ситуацији кад све земље од којих аустријски зимски туризам традиционално живи, имају бољу епидемијску ситуацију од Аустрије. Пре само десетак дана, Аустрија је имала најгоре бројеве не само у Европи већ и глобално. 

"Пола Европе се у марту заразило из Ишгла", гласио је аргумент који се чуо из локалне баварске владе. Из ЕУ је стизао велики притисак на Аустрију да одложи почетак скијашке сезоне.

Немачка и Италија нису забраниле одлазак на скијање у Аустрију 

При томе нико, ни Немачка ни Италија, нису својим држављанима забрањивале одлазак на скијање у Аустрију, само су им прописима отежавале повратак кући - две седмице карантина, непогодан режим тестирања, и слично.

Ствар је ишла тако далеко, да је Беч озбиљно разматрао, више медијски тестирао могућности да ЕУ тужи за економску штету.

Од тога се одустало јер - нема суда пред којим би Беч наплаћивао одштету, зато што Берлин препоручује својим грађанима да не путују у Аустрију због великог броја инфекција.

Скијалишта раде, али хотели остају затворени

На крају се Аустрија определила за решење које иде ка већем затварању земље. Скијалишта раде, али само за локалне, или за дневне госте. Хотели остају затворени до почетка јануара за све.

Кад већ у Аустрију не смеју туристи јер им не дозвољавају њихове земље, онда не смеју ни путници из других земаља, свеједно да ли су аустријски држављани који се враћају кући, или страни држављани који живе или раде у Аустрији.

Забрана уласка се односи на све земље које имају инциденцију преко 100 (дневно 100 нових оболелих на седам дана и 100.000 становника). То су тренутно све државе са којима се Аустрија граничи, као и све балканске и средњеевропске земље, укључујући и Србију.

Они који се одлуче на улазак у Аустрију, могу рачунати са 10 дана карантина и обавезу тестирања после пет дана. Ако се ситуација не промени на боље и овде, као и у суседним и блиским земљама, онда и са додатним ограничењима.

На почетку такозваног "потпуног локдауна" 17. новембра, Аустрија је имала до 10.000 новооболелих, са инциденцијом од 550. Сада, две седмице касније, дневни број оболелих срезан је на трећину, негде око 3.000 плус, али је инциденција и даље висока, око 330.