Читај ми!

Отпор против корона-мера у Немачкој – протести, тужбе, бомбе

Након што је јуче са премијерима 16 немачких покрајина усагласила нове мере за сузбијање пандемије коронавируса, немачка канцеларка Ангела Меркел их је данас образложила и пред посланицима Бундестага, упозоривши становништво на "лажи и дезинформације" о пандемији. За све више протеста против ношења заштитних маски, она је рекла да је реч о "неодговорном" популизму.

"Да будем јасна, лажи и дезинформације, теорије завере и мржња мењају не само демократску дебату, већ и борбу против коронавируса", рекла је немачка канцеларка, коју су у обраћању покушали да ометају посланици десничарске Алтернативе за Немачку (АфД), али их је због тога прекорио председник Бундестага Волфганг Шојбле.

То што су посланици АфД-а Меркеловој и влади замерали да уводе "корона-диктатуру" и шири "ратну пропагадну" само је наставак гласова и протеста који се већ месецима појављују широм Немачке. Борба против "антикорона" мера у Немачкој окупила је веома различите групе људи.

Тако се на протестима, у истим редовима, налазе крајња левица и крајњи десничари, потом поборници теорија завера али и поједини научници и лекари, и обични грађани који сумњају да политичари злоупотребљавају епидемију за сузбијање права грађана.

Корона на протестима спојила различите групе

И пре него што су најављене нове мере, у ову разнородну групу противника мера су ушли и власници ресторана, барова, дискотека, бордела, хотела и осталих објеката за слободно време и уживање чије пословање трпи због епидемијских мера.

Примера ради, власници 11 барова у Берлину су покрајинском управном суду тужили овај град-покрајину због већ донете мере да се забрани рад барова, ресторана и осталих угоститељских објеката у ноћним сатима. Управни суд је донео одлуку да је та мера недовољно поткрепљена аргументима, па је овим локалима омогућио рад, али ће власници осталих угоститељских објеката за такву одлуку посебно да туже Берлин.

Слична судска пресуда је уследила и када су поједини грађани универзитетског града Хајделберга, на западу Немачке, тужили градске власти због тога што су увеле обавезу ношења маски на отвореном на главном градском тргу и у главној пешачкој зони.

Суд је проценио да је обавеза ношења маски непотребна уколико је могуће да особе међу собом држе одстојање. И власници угоститељских објаката су најавили протесте, јер је међу најновијим мерама за субијање пандемије, које ће ступити на снагу 2. новембра и трајати до краја тог месеца, потпуно затварање рада кафића, барова, ресторана, дискотека, али и козметичких салона, аматерских спортских клубова, хорова, бисокопа, позоришта, концертних сала, теретана и фитнес-центара, коцкарница... За туристе биће забрањено да ноће у хотелима и осталим смештајима.

Међутим, власти су најавиле да ће издвојити 10 милијарди евра како би надокнадили до 75 одсто губитка угоститељима. Како истичу, неопходно је да се сада спречи раст броја инфицираних "како бисмо могли да проведемо Божић са породицом и пријатељима".

Портал магазина Шпигел извештава да су експлозивну направу која је прошлог викенда експлодирала у центру Берлина направили и поставили борци против антикорона мера. Како преноси овај магазин, они који су поставили бомбу оставили су писмо у којем траже да се антикорона мере одмах укину, да немачка влада поднесе оставку и да се распишу нови избори.

У Немачкој је у последња 24 часа регистровано готово 17.000 нових случајева заразе, а новим мерама, како тврди Меркелова, циљ је да се дође до "систематског смањења контаката" у становништву. Како је истакла, то је једини начин да се смањи ризик од ширења заразе, будући да епидемолози више не могу да прате ланце инфекције.

"Ова зима ће бити тешка. Четири дуга, тешка месеца. Али ће се завршити", рекла је канцеларка, додајући да разуме "фрустрације, па чак и очајање" људи, нарочито у области угоститељства.

Тужбама обарају мере

С друге стране, у немачкој јавности је све више оних који сумњају у уставност и законитост предложених мера. И то нису само десничарски политичари из АфД-а, већ и опозициони либерали Кристијана Линдера, као и угледни правници.

Потпредседник Бундестага из редова либерала Волфганг Кубицки позвао је грађане да пред судовима подигну тужбе против драстичних мера, које он сматра "делом легалним".

"Када се група премијера  сагласи о мерама које су у неколико случајева судови већ укидали, као што је забрана пружања услуге ноћења, они који у томе учествују намерно игноришу поделу власти. Ја позивам све оне који су погођени да предузму правне акције против тих мера", рекао је Кубицки за дневник Рајнише пост.

Према оцени правног експерта Феликса Цимермана, новим правилима се може догодити исто оно што се, на пример, догодило претходним мерама о забрани ноћења у хотелима, које су судови суспендовали.

"Сасвим је могуће да један или други суд поново укине мере. Једина пресудна разлика је да је нове мере лакше оправдати, будући да ће имати сличан ефекат у свим областима", рекао је за други канал немачког јавног сервиса ЗДФ Цимерман.

Из Левице, пак, истичу да су мере "непропорционалне и неефикасне", тврдећи да ће оне само  грађане гурнути у приватне објекте да се окупљају,  где се, како они тврде, највише инфекција и преноси.