Амбасадор Томашевић за РТС: Румунија у стању приправности због коронавируса

Пораст броја заражених поново се бележи широм региона, а највише нових случајева бележи се у суседној Румунији, која је у стању приправности због епидемије коронавируса. У румунској јавности се све више говори о поновном увођењу ванредног стања, а власти су припремиле три сценарија за почетак нове школске године.

Амбасадор Србије у Румунији Стефан Томашевић рекао је за РТС да десети дан у низу број новоинфицираних грађана у Румунији прелази 1.000.

Казао је да се као узроци наводе велики прилив држављана Румуније из дијаспоре, али и институционални вакуум приликом одређивања мера ограничења кретања.

"Уставни суд је прогласио неуставном уредбу владе која је одређивала карантин и самоизолацију", рекао је амбасадор Србије у Румунији Стефан Томашевић током гостовања у Јутарњем програму.

Наводи да је трећи, али и најзначајнији фактор пораста броја заражених летња сезона.

"У овом тренутку популарна летовалишта на обалама Црног мора и баште угоститељских објеката у Букурешту окупљају велики број грађана и то је у овом тренутку врло вероватно један од највећих узрока за овакво прогресивно ширење броја новоинфицираних", навео је амбасадор Томашевић.

Румунија у стању приправности 

Када је реч о мерама, амбасадор Србије у Букурешту наводи да је, након укидања ванредног стања, Румунија прешла у стање приправности, које омогућава властима да на бржи и ефикаснији начин одговоре на ширење заразе.

"Мере које су некада подразумевале ношење маски у свим затвореним просторима и институцијама, сада обавезују грађане да заштитне маске морају носити и на другим јавним местима као што су стајалишта градског превоза, сајмови, пијаце и други јавни простори", казао је амбасадор Томашевић.

Додаје да су и даље забрањена јавна окупљања, као што су демонстрације и концерти, као и да локалне власти могу да доносе мере у складу са епидемиолошком ситуацијом у мањим местима.

Говори се о поновном увођењу ванредног стања 

Наводи да се у румунској јавности говори о поновном увођењу ванредног стања.

Говоећи о почетку нове школске године у Румунији, амбасадор Томашевић је навео да постоје три сценарија за одвијање наставе у школама - зелени, жути и црвени сценарио.

"Зелени сценарио предвиђа похађање наставе свих ђака у школама. То је сценарио који предвиђа добру епидемиолошку слику и ситуацију. Жути сценарио је мешовити, у којем би део ђака похађао наставу на даљину, а део школама и црвени је онај најгори сценарио где би сви ђаци морали на даљину да похађају наставу", казао је Стефан Томашевић.

Додао је да вртићи и даље не раде, а да се рад у институцијама одвија нормално.