Читај ми!

Преминуло 15 пацијената, коронавирусом заражено још 6.358 особа

У Србији је у последња 24 сата регистровано 6.358 случајева заразе коронавирусом, од 16.344 тестирана узорка. Од последица ковида 19 преминуло је 15 особа. На болничком лечењу су 673 пацијента, од којих су 33 на респиратору.

Епидемијска ситуација у Србији се компликује. Расте број новозаражених и број пацијената на болничком лечењу који су прикључени на респиратор.

На болничком лечењу најчешће су најстарији грађани, а њихово здравствено стање је тешко због других придружених, тешких болести или операција које су имали.  

И број новозаражене деце се повећава. Оливера Остојић из Дечје болнице "Др Драгиша Мишовић" рекла је за РТС да деца углавном немају тешке клиничке слике и да је карактеристика овог таласа то што су заражена најмлађа деца, од месец до месец и по дана.

Професорка Медицинског факултете, вирусолог Ана Банко каже да подаци говоре да је омикрон, који је доминантнији сој, блажи у односу на претходне, али да се изузетно брзо шири, па пораст броја новозаражених не прати пораст броја хоспитализованих и преминулих, бар не као у ранијим таласима.