Читај ми!

Кон за РТС: Ко одабере да се не вакцинише, одабрао је вирус

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да масовна кршења мера и окупљања дестимулативно делују на лекаре и здравствене раднике. Поручује да ће вирус остати с нама и да од нас зависи колику ћемо баријеру направити. Због тога је значајно да се људи вакцинишу.

Предраг Кон је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да су масовна окупљања нека врста ината, пркоса и борбе за живот, али истиче да је то потпуно ирационално и погрешно.

"Нажалост, то не служи ничему осим дестимулацији и обарању морала", рекао је.

На питање да ли се томе може стати на пут и како, Кон је рекао: "Не знам искрено, али мислим да нека сила не долази у обзир".

Када је реч о епидемијској ситуацији и броју оболелих, Кон је рекао да постоји стабилизација на високом нивоу и да о томе нема дилеме, а у Београду се јасно види да почиње пад.

Поменуо је нове мере које данас ступају на снагу истичући да је требало некоме омогућити да ради тако да ризик буде минималан.

Каже да ће баште ресторана и кафића радити са пола капацитета, да посетиоци у њима морају да носе маске кад не конзумирају пиће и храну и да размак између столова мора да буде најмање два метра, уз појашњење да је реч о размаку између људи који седе за тим столовима.

Кон је рекао и да конобари морају бити заштићени и да је ово сада прилика да се искажу они који тврде да се контрола стално врши.

Епидемиолог је навео и да се разговара о активирању наставе у школама, али истиче да би требало имати у виду да се у многим земљама повећао број оболелих кад се настава активирала.

Београд шампион вакцинације 

Кон је говорио и о вакцинацији напомињући да је Београд шампион и да је у престоници отприлике трећина пунолетног становништва вакцинисана.

Наводи да је гора ситуација у општинама Тутин, Нови Пазар и Сјеница, али да је и међу тим местима ситуација различита.

"Углавном се свуда повећава вакцинисаност, али Београд заиста предњачи", рекао је.

Предраг Кон је послао снажну поруку: "Ко одабере да се не вакцинише, одабрао је вирус. То је суштина. То није преоштро. То је жива истина".

Нагласио је да ће вирус остати с нама и да од нас зависи колику ћемо баријеру направити, али неће нас мимоићи током живота.

На питање о колективном имунитету, Кон истиче да то није измерено и да може само да се процењује на основу броја оних који су прележали болест и који су вакцинисани.

Како каже, та процена је релативна, између 40 и 50 одсто.

Многе људе занима да ли је могућ живот као пре епидемије.

"Искрено нисмо у тако лошој ситуацији. Показатељи су јасни да се ово смањује, да излазимо из максимума другог пика трећег таласа", рекао је Кон и додао да је питање којом брзином се то може урадити са рестриктивним мерама и вакцинацијом.

Са постојећом ситуацијом, све зависи од брзине вакцинације, упозорава Кон и закључује: "Ако би се овакав тренд наставио, то ће трајати још једно два месеца".