Читај ми!

Шта треба да знате о вакцинама за које се можете определити у Србији

Док грађани одлучују да ли да приме вакцину против коронавируса, стручњаци кажу да нема места страху. Од шест вакцина различитих произвођача које су употреби у свету, у Србију су стигле три.

Пандемија коронавируса у Србији досад је однела 3.730 живота, а од почетка пандемије заразило се више од 371.000 људи.

Део јавности скепетичан је према вакцинацији, док други сматрају да ће нам то омогућити да се вратимо нормалном животу.

Прве количина вакцина стигле су крајем прошле године, а од 11. јануара грађани могу преко портала Е-управе да се пријаве на вакцинацију, могућа је пријава и преко кол-центра.

Почела је и вакцинација грађана старијих од 75 година, a претходно су вакцинисани станари и особље геронотолошких центара, део здравствених радника и државног врха.

У Србији су до сада одобрене три вакцине иако се на порталу Е-управе грађани бирају између вакцина пет произвођача које се употребљавају у свету.

То су америчке "Фајзер-Бионтек" и "Модерна", руска "Спутњик", кинеска "Синофарм" и британска "Астра-Зенека". Поједине земље нанјавиле су набавку и вакцина компаније "Синовак" која се не налази у понуди на порталу Е-управе.

Фајзер-Бионтек и Модерна

"Фајзерова" вакцина, прва је стигла у Србију, захтева посебне услове не само транспорта него и складиштења од чак минус 80 степени.

Стручњаци "Фајзерову" вакцину оцењују као једну ода најпоузданијих јер не постоји опасност да се нови генетички материјал уноси у организам, јер нема гена.

И код "Фајзерове" и "Модернине" вакцине реч јe о само једној информацији која се предаје ћелији како би сама синтетисала протеин који треба да стимулише имунски одговор домаћина што ће организму дати већ припремљен одговор уколико дође у контакт са вирусом.

Током клиничког испитивања делотворност "Фајзерове" вакцине достигла је 95 одсто, а слично се показала и "Модернина".

Ипак, трудницама се не саветује да приме "Фајзерову" вакцину, јер нису биле укључене у завршну, трећу фазу тесирања. Такође, није препоручљива за особе склоне јаким алергијским реакцијама.

Предност "Модернине" вакцине, која још није доступна у Србији, у односу на "Фајзерову" је што се чува на минус 20 степени Целзијусових.

Спутњик

За разлику од "Фајзер-Бионтекове" и Модернине вакцине, руски "спутњик" се добија рекомбинацијом генетичког материјала аденовируса и гена који кодира најповршнију структуру сарс коронавируса 2 који је значајан у успостављању вирусне инфекције.

Оваква вакцина даље стимулише имунски одговор да већ унапред припреми и антитела и ћелијски имунски одговор за сусрет са вирусом.

Kако тврде стручњаци, делотворност се креће између 85 и 91,5 одсто случајева.

Иако је ова вакцина у употреби у Русији, и поред Србије у још неким земљама, још је није одобрила Европска агенција за лекове.

Председник Александар Вучић најавио је да ће у уторак стићи 250.000 доза руских вакцина.

Синофарм

Мада се последњих дана у светским медијима много више извештавало о вакцини кинеског "Синовака" због различитих процента ефиксаности добијених у истраживањима у Бразилу и Турској, у Србију је стигла вакцина "Синофарма".

Реч је о класичној вакцини, која је направљена по старом принципу, односно од умртвљеног вируса.

Вакцина "Синовака" у раним истраживањима у Турској показа је ефикасност од 91,25 одсто, уз могућност да порасте на основу података испитивања у касној фази.

Истраживање Института Бутантан у Бразилу дало је ефикасност од 50,38 одсто што је скоро 30 мање у односу на првобитна истраживања.

Иста испитивања су, међутим потврдила да је "Синовакова" вакцина и даље 100 одсто ефикасна у блокирању тешких случајева.

Астра-Зенека

Грађанима Србије на поталу Е-управа омогућено је и да изаберу вакцину британске "Астра-Зенеке", мада још није познато када ће стићи у земљу.

Такозвана, оксфордска вакцина садржи генетски модификован вирус који садржи део коронавируса – шиљасти протеин.

Kада се то убризга у људски организам, он почиње да ствара шиљасти протеин коронавируса, који имуни систем препознаје као претњу и покушава да га уништи.

После тога, када имуни систем дође у додир са правим коронавирусом, већ зна како да се понаша и да делује.

Током клиничког испитивања показала је делотворност између 62 и 90 одсто, а нико од добровољаца није захтевао болничко лечење нити се заразио коронавирусом. 

Предност "Астра-Зенеке" и "Спутњика" у односу на америчке вакцине је што могу да се чувају на темепратури на којој се држе намирнице у фрижидеру.