Читај ми!

Пулмолог објашњава кад се појављују симптоми ковида и зашто морамо носити маску

Све чешће се помиње да ће Закон о заштити становништва од заразних болести поново бити мењан. Циљ је да се ефикасније спроводе епидемијске мере. Казне би тако могле да се наплаћују на лицу места, без суђења. Пулмолог КЦС-а, докторка Јелена Грбовић наводи да је здравствени систем уморан и да се нада да ће нове мере помоћи у борби против ковида 19.

Гостујући у Београдској хроници докторка Јелена Грбовић је навела да је оправдано увођење оваквих мера.

"Ја се надам да ће ове нове мере које ће бити спроведене, надам се, врло брзо, помоћи здравственом систему Републике Србије да се избори са коронавирусом што је пре могуће и на најбезболнији начин. Ако то није било могуће без оваквих, да кажем, драстичнијих мера онда је просто оправдано увођење оваквих мера", објашњава Грбовићева.

Истиче да у време епидемије многи пацијенти који немају везе са коронавирусом нису дошли на терапију, контролу или додатну дијагностику.

"У првом таласу короне, ја сам радила у Дневној болници на примени хемотерапије. Многи наши пацијенти нису долазили неко време. Сада кад дођу на прегледе са новим дијагностичким резултатима видимо да је болест код неких узнапредовала", објашњава Грбовићева.

Истиче да је све то могло да се спречи да су дошли на време, али да су се људи плашили.

"Али, надам се да ће са овим мерама довести до тога да се народ лечи како треба и на време", објашњава Грбовићева.

Већина заражених у почетку без симптома

Истиче да маску треба носити јер већина заражених у почетку нема симптоме.

"Треба да се носи маска јер је питање момента када ће се неки од симптома појавити. Не јавља се сваки симптом првог дана од момента заражавања. За неке симптоме је потребно да прође неко време", објашњава Грбовићева.  

Гошћа Београдске хронике наводи да један део пацијената не зна како се заразио. 

"Део пацијената заразио се из породичног контакта, део после неког славља, путовања, а на питање када и где су се заразили, добар део пацијената је дао одговор да апсолутно не зна", објашњава пулмолог Клиничког центра Србије.

Како каже, део пацијента је изјавио да је носио маску и држао прописану дистанцу док је други део признао да није поштовао прописане мере.

"Они који нису носили маску, то признају и сматрају то својом великом грешком", наводи Грбовићева.

Шта се дешава са плућима пацијената након коронавируса

Наводи да се пацијентима који су прележали коронавирус релативно брзо враћа чуло укуса и мириса, али да су им на плућима видљиве промене и неколико месеци након прележаног ковида 19.

"Виде се промене на плућима, видљива су задебљана која у зависности од пацијента до пацијента могу да трају дуже или краће. Такође, пацијенти се замарају", објашњава Грбовићева.

Додаје да се у лечењу пацијената тренутно користе устаљене технологије и методе лечења, али да примењују и новитете који настају из дана у дан.

Уморан здравствени систем

Објашњава да су здравствени радници уморни, али да упркос томе дају све од себе да  пацијентима пруже најбољу могућу негу.

"Ми смо толико година учили да морамо да издржимо све када је људски живот у питању. Надам се да ћемо уз помоћ ових мера које су донете успети. Рачунам и на свест и савест грађана. Апелујем на њих да носе маске у затвореном и отвореном простору јер лакше је носити маску него бити на вентилатору", поручила је Грбовићева.