Читај ми!

Миољевић: Нико не може да предвиди кретање епидемије, морамо бити стрпљиви

Нико не може да предвиди како ће се кретати епидемија у наредних недељу, две или у наредном месецу, поручује епидемиолог Весна Миољевић. Истиче да је сигурна да ће се медицина и човечанство заједнички ускоро изборити са епидемијом, као и да морамо бити стрпљиви, јер се ништа не догађа преко ноћи.

Докторка Весна Миољевић je, гостујући у "Београдској хроници", апеловала да сви будемо одговорни, али и разумни и да прихватимо нове мере које је усвојио Кризни штаб.

На питање да ли епидемиологија нема да нам понуди ништа ново него што је нудила и пре 100 година – маске и дистанца, докторка каже да је епидемиологија наука која спада у групу превентивних грана медицине.

Наглашава да било који епидемиолог сада у свету не може ништа друго рећи осим да се од ковида штитимо ношењем маски, хигијеном руку и одржавањем дистанце.

Када је реч о промени старосне структуре оболелих, Миољевићева каже да искуства која имамо у односу на период март–април и јун–јул показују да се променила старосна структура оболелих од ковида-19.

Додаје да сада има више младих код којих је регистровано ово обољење. 

"Са једне стране чињеница је да су старији суграђани били дисциплинованији, слушали мере, били уплашени за своје здравље и више поштовали мере", истиче докторка.

Наглашава да млади, у пуној зрелости често прве симптоме не препознају, иду на посао, не јављају се одмах лекару и то је можда разлог зашто су код младих особа били тежи клинички облици болести.

Указала је на то да је задатак епидемилога прво да прикупља све податке који су потребни да би се обрадила било која епидемија, али још важније да те податке анализира. 

"Јако је битно из тог разлога свакодневно знати колики је број тестираних особа, позитивних особа и да пратимо тренд из недеље у недељу, месеца у месец", објашњава докторка.

Навела је да нико не може да предвиди шта ће бити у наредних недељу, две или наредном месецу, али да нам свакако предстоји сезона респираторних инфекција које су уобичајене за ово доба године. Истакла је да је веома важна вакцинација против грипа као мера превенције.

"Што се више нас вакцинише то је колективни имунитет бољи и јачи, тако да на известан начин можемо да заштитимо и оне који се нису вакцинисали", поручује Миољевићева.

Истакла је да није могла ни да предвиди када је уписала специјализацију да ће се једног дана у својој каријери суочити са оваквом пандемијом.

"На специјализацији смо учили о могућности настанка оваквих епидемија, али живот је непредвидив, природа је непредвидива, еволуција је таква да нам доноси и овакве ситуације. Сигурна сам да ће се медицина и човечанство заједничком борбом ускоро изборити са епидемијом", поручује Миољевићева.

Додаје да морамо бити стрпљиви, јер се ништа не догађа преко ноћи. 

"Ова пандемија ће свакако трајати ове зиме и на пролеће, можда и до краја године, али свакако ћемо научити да живимо са овим вирусом", закључила је докторка Миољевић.