Подаци охрабрују, здравствени систем се постепено растерећује

Подаци о епидемији последњих дана охрабрују, али лекари упозоравају да не сме да буде опуштања и да је далеко од тога да је ситуација повољна. Здравствени систем се постепено растерећује.

Нових 12 случајева у Златиборском округу

На подручују Златиборског округа регистровано је нових 12 случајева позитивних на ковид 19, и то у Ужицу - четири, Пријепољу - три, Прибоју - два, Ариљу, Новој Вароши и Косјерићу по један.

Негативан пи-си-ар тест за оне који долазе из Северне Македоније, Хрватске, Румуније и Бугарске

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је рекла, после седнице Кризног штаба, да странци из појединих земља који улазе у Србију морају да имају негативан пи-си-ар тест, не старији од 48 сати.

То се, како је рекла, односи на држављане Северне Македоније, Хрватске, Румуније и Бугарске

Одлучено је и да престају рестрикције које су се односиле на грађане Црне Горе, приликом уласка у нашу земљу.

Све мере ступају на снагу од сутра, 15. августа.

На КиМ још 17 случајева инфекције

У српским срединама на КиМ у последња 24 часа забележено је још 17 случајева инфекције коронавирусом, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Међу новоинфициранима шесторо је из Косовске Митровице, по двоје из Зубиног Потока, Грачанице и Прилужја и по један из Звечана, Лепосавића, Пећи, Гњилана и Штрпца.

Од почетка епидемије у српским срединама на КиМ заражено је 926 особа. Активних случајева је 431, а 371 особа се налази у кућној изолацији.

Седница Кризног штаба

Почела је седница Кризног штаба на којој се одлучује о даљим корацима у борби са коронавирусом, јавља репортер РТС-а. 

У Општој болници у Ужицу хоспитализовано 104 пацијента

У Општој болници Ужице хоспитализовано је 104 пацијента суспектна или позитивна на ковид 19.

На интензивној нези смештено је 12 пацијената,  од којих је један на респиратору.

У ковид болници у Крчагову смештена су 42 пацијента.

У ковид болницама у Врању 66 пацијената

Укупан број пацијената који се од коронавируса лече у ковид болницама у Врању је 66, од чега ковид позитивних 28. Међу хоспитализованима нема деце.

Тренутан број слободних места је 149. На кућно лечење отпуштено је 11 пацијената, а један пацијент транспортован је у Специјалну болницу за плућне болести у Сурдулици, саопштавају из Градског штаба за ванредне ситуације у Врању.

Током јучерашњег дана, у врањској ковид амбуланти АТД обављено је 95 прегледа, од чега 23 прва прегледа, а контролна 72.

Узоркована је крв код 69 пацијената и сачињена 54 РТГ плућа. У АТД амбуланти урађено је 50 брзих и 80 пи-си-ар тестова.

Институт за реуматологију се у понедељак враћа у редован режим рада

Директор Института за реуматологију Немања Дамјанов наводи за РТС да у тој установи више нема ковид позитивних пацијената и да се у редован режим рада враћа у понедељак - 17. августа.

"У понедељак крећемо са редовним режимом рада са пацијентима који болују од реуматских болести. Сви они који имају заказане прегледе ће редовно доћи у заказаном термину. Они који нису могли да дођу могу да нам се јаве, а и ми имамо контакте са свима њима, па ће их наше службе контактирати како би заказали прегледе у терминима у којима је могуће да дођу".

Наводи да је од почетка јула на Институту збринуто преко 200 пацијената са средње тешком клиничком сликом, са озбиљним упалама плућа који су уз лекове захтевали и кисеоник.

"Оно што је срећа и чим смо веома задовољни је чињеница да нисмо изгубили ни једног болесника, да смо 95 одсто њих отпустили, а унутар ових пет одсто један мањи део смо послали у Арену пошто су били довољно добро, али још увек нису могли да иду кући, а око три одсто смо морали да пошаљемо у јединице интезивне неге", објашњава Дамјанов.

Додаје да су сви радници Института тестирани на ковид 19.

Гостовање Немање Дамјанова у Дневнику

Према последњем пресеку, у Србији је од тестираних 9.100 позитивно још 247 особа. Преминуло је троје оболелих, што је најмањи број од јуна, а смањен је и број на респиратору, 78 пацијената.

Епидемиолошка ситуација јесте повољнија, али потенцијална жаришта и даље могу да се појаве на целој територији државе.

Лекари свуда бележе опадајући тренд епидемије осим на југу Србије, посебно у Бујановцу и Прешеву.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да се део становништва лечи код куће и код приватних лекара, а тек кад имају најтежу клиничку слику, долазе у Врање и Ниш.

У Министарству просвете одржан је први радни састанак представника ресорног Министарства и четири синиката просвете.

Министар Младен Шарчевић каже да су прошли кроз предложене моделе организације наставе, да су предлози синдиката конструктивни, посебно код средње стручног образовања.

Став Уније просветних радника Србије је да је добро што се деца враћају у школе, али је састанак морао да се одржи раније, како би више утицали на одлуке.